Torsdag.....Mer än Ärtsoppa och Pannkaka
bränner bort de sista resterna av vinterkyla, is och snö
Att Torsdag är den veckodag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska åskguden Tor är väl något som de flesta av oss känner till........
I andra delar av världen är dagen helgat åt den romerska guden Jupiter....
Jupiter var ju som Tor en Gud som hörde himmlen till och styrde vädret....
Men även de romerska gudarnas ledare som Zeus bland de grekiska
och Oden hos Asarna.
Men båda var jämnbördiga i populäritet och älskades av sina anhängare.....
Jupiter anses också vara den planet som "styr över" torsdagar.
Sedan år 1973 räknas torsdagen som veckans fjärde dag.......
Innan ansågs Söndag.....Guds dag som den förnämsta och som veckans första......
tvättade (renade) sina lärjungars fötter.
det som blev den kristna traditionen att ta nattvard.
Kallades torsdagen den 24 oktober 1929,
som var den dag som inledde Wall Street-kraschen.
Annars är det inte så mycket du kan läsa som har hänt just på en torsdag,
vilket ju måste ha skett och vara miljontals händelser.....stora och små...
Glada....sorgsna och ledsamma......fantastiska och förbryllande.
Men jag hittade inga......
Däremot så är ju Torsdagar i sig speciella......
En veckodag fylld med massor av Magi....
Torsdagar ses som en lyckosam bröllopsdag......
som ger tur, ett fruktbart och långt äktenskap.
Drömmar man drömmer en torsdagsnatt blir sannspådda.
Drömmer man t.ex. tre torsdagsnätter om en och samma person
blir man gift med denne.
Det sägs att barn födda på Torsdagar ska mycket se......
De blir ofta "synska" och får förmågan att se Andar, väsen och andra energier
Torsdagsbarn sägs också vara arbetsamma,sliter hårt och satsar på karriären.
Ett torsdagsbarn är energiskt och snabbt i vändningarna,
men kan ofta förivra sig och därför handla oöverlagt.
eller tillverka en bjära/ mjölkhare så skulle det ske tre torsdagar i följd.
De i många fall ganska omständliga handlingar,
som krävdes vid tillverkning av en Bjära.
Häxan sas " förskriva sin själ till djävulen " och verktyget skulle tillverkas
under tre torsdagskvällar eller -morgnar i rad eller också under en skärtorsdagsnatt.
Beskrivningar av bjärans utseende varierar kraftigt från olika platser i vårt land.
Med vad och i vilket materiell den är gjord.......varrierar otroligt mycket.....
Men dess egenskaper till största delen förblir desamma.
Ibland ser den ut som en groda, katt, hare
eller till och med som ett grått ullnystan eller en vante.
I en version så är Bjäran eller Mjölkharen gjord av en liten boll av katthår
och runt den skulle man nysta ulltrådar i nio olika färger tre torsdagskvällar i rad.
Tredje kvällen var det hela klart........
Sedan var det bara att kasta nystanet över axeln,
när man ville sända ut den att stjäla mjölken.
Olika huskurer/ ritualer mot sjukdomar hos folk och fän
var bäst att utföra på torsdagar....
Helst under kvällar och nätter......
och vid ett till tre tillfällen beroenede på vilken åkomma det gälde..
Sjukdomarna var många som Exempelvis......
Fassna......
ett samlingsnamn olika slags hudsjukdomar, såsom skabb, revormar, fulslag, finnar
vid botande av sjukdomen, skall utföras en eller tre torsdagskvällar.
Likaså vid
Ältan som förekom hos barn och var det folkliga namnet för engelska sjukan.....
som ju förorsakars av D vitamin brist.......
Och mycket, mycket annat......
Huskurerna kunde se olika ut och vara mer eller mindre magiska....
Ros/ rosfeber kallar man en värkande, starkt rödfärgad svullnad,
som oftast uppträder i ansiktet, men även kan förekomma på kroppen.
Vid en huskur som ansågs bota Ros behövdes:
"Tre locknät (spindelnät) tas från en vägg, som vetter mot norr,
samt tre levande lockar ( spindlar).
Dessa jämte tre metmaskar blandas i svinister,
och smörjan strykes på rossvulsten.
Omlagningen bör helst utföras den sista torsdagen i nedanet. ”
Om en människa, ko eller häst plågades av maran......Reds om natten....
Drömde mardrömmar och kännde sig trött och hålögd....
Eller om marknutar hittas i man och svansar i stall och fähus.....
Skulle man baka en torsdag och sedan man sopat ur askan med ugnskvasten.
Och därefter föra kvasten två gånger medsols
och en gång motsols kring människan/djuret
så försvinner maran.....och man kan åter sova gott
De mest magiska växterna samlas in då månenen är full.....
eller enligt vissa Häxor en torsdag tre nätter innan.....
Om det inte kan ske bör det i alla fall ske på en torsdag natt
För många anser att det är på nätterna det skall plockas.......
Kan enligt min mening vara en kvarleva sedan den tiden då man hela tiden arbetade.....hade ont om fritid.....och heller inte ville visa vem som helst vad man sysslade med..... ej heller vilka växter man samlade och plockade.
och för vissa även varm punsch
Soppan är även känt som ärtor med fläsk och är en klassisk maträtt i husmanskosten
som tillagas på liknande sätt i många länder.
ngredienserna är bland annat gula ärtor, spad från kokt fläsk, lök och kryddor.
Att ärtsoppa blivit torsdagsmat i Sverige beror sannolikt på att fredagen under katolsk medeltid var fastedag och att en sådan dag brukade föregås av en stadig festmåltid som fyllde ut magen och gav ättnad länge.
Att det ibland traditionellt serveras varm punsch till ärtsoppa.....härstammar troligen 1700-talets officersmässar, där punschen sades minska väderspänningar orsakande av ärtsoppan.
Det är enkelt och tar endast några minuter att värma och äta.....
Men visst är det extra gott om du gör din egen ärtsoppa från grunden....
med torkade gula ärtor och väl använd energi och tid....
Bara jag tillåter det att vara det.....
Ärter med eller utan fläsk 4-6 portioner
5 dl gula ärter
2 liter vatten
3 st kryddnejlikor
1 stor gul lök, skalad
1 tsk salt
(400 g rimmat bogfläsk helt eller skivat rensat från fett. )
2 tsk mejram
2 tsk timjan
1 liten bit färsk ingefära, skalad
Gör så här:
Blötlägg ärtorna i minst 6 timmar eller över natten i lättsaltat vatten.
Häll bort blötläggningsvattnet
Koka upp ärtorna i 2 liter vatten i en stor kastrull.
Tryck in kryddnejlikorna i löken och lägg ner i soppan.
Lägg i alla övriga ingredienser.
Koka tills ärtorna är mjuka, cirka 45—60 minuter.
Fläsket kan tas upp tidigare om det är färdigt (gäller speciellt skivat fläsk).
Ta upp fläsket. Kasta löken. Vispa med en ballongvisp så att skalen samlas i vispen och kan lyftas bort.
hacka fläsket och lägg ned i soppan.