Blåsippan

Publicerad 2017-03-26 11:35:15 i , ÖRTER,

   

Blåsippan ( Hepatica nobilis )

 

 
 

 

En av de absolut vackraste blommorna jag vet är blåsippan........ Den är för mig min Gudinna personifierad........ då jag betraktar den ljuvliga skira blå blomman....... fylls jag med samma vördnad, kärlek och glädje som jag känner i hennes sällskap.

 

Blåsippan är det ultimata vårtecknet...... Då den blommar vet vi att det nu inte finns någon tjäle kvar i jorden....... så du kan äntligen börja gräva i landen i din trädgård.

 

 

 

Hur kommer det sig att blåsippan har ändrat namn, från Anemone hepatica till dagens Hepatica nobilis? Förr trodde man att blåsippan var nära släkt med exempelvis vitsippa och gulsippa, som ju är anemoner.....Men med modern DNA teknik insåg man att så inte var fallet så då ändrades namnet och blåsippa placerades i ett eget släkte....... blåsippor (Hepatica) med tillnamnet/ artnamnet nobilis som på latin betyder ädel/ förnäm.

 

Blåsippan är en decimeterhög, flerårig ört med stora vintergröna och något läderartade, mörkgröna blad.Bladens form har givit örten dess latinska namn hepatica - det kommer av det grekiska ordet för lever.....hepar.......

Blåsippans blad användes förr mot leversjukdomar, eftersom folk tyckte att den liknade en lever. Det här kallas för signaturläran. Man menade att Gud skapat växterna på ett sådant sätt att de skulle förstå vilka sjukdomar de botade.

 

 

Blåsippa blommar i april-maj, men blomknopparna bildas redan året innan de skall blomma och ligger klara att slå ut när vårvärmen blir tillräcklig.

 

De blommar ju före lövsprickningen när solen når plantan, men vill leva vidare i den skugga som uppstår när busken har lövats. I sådan miljö sprider blåsippan sig gärna, ofta genom frösådd som myrorna hjälper till med.

 

 

Blommorna kan ha många olika färger...... olika blå nyanser eller ibland lilaröda, rosa eller till och med vara helt vita men de är sällsynta....... Det finns också exemplar med dubbla blommor.

 

 

Blåsippor tillväxer från spetsen av en grov jordstam och ett exemplar kan bli utomordentligt gammalt......... ibland flera hundra år.

 

 

Blåsippan är vanligast i södra Sverige, men den finns även norrut.......på sydbranter i Norrland. Den växer mest i lövskogar.

 

Blåsippa, liksom nästan alla tidiga vårväxter, plockas mycket. Den har därför minskat, särskilt i närheten av storstäderna, och man har varit tvungen att fridlysa den på många ställen.

I hela landet är det är förbjudet att gräva eller dra upp levande exemplar med rötterna, och att plocka blåsippor för försäljning.

Blåsippa är fridlyst och helt fredad, i Skåne, Hallands, Stockholms och Västerbottens län........samt vissa delar av Västra Götalands län.

Ett annat namn för blåsippa är "blåviringen"

 
 

 

Inom folkmedicinen har blåsippan haft utvärtes användning för att påskynda sårläkning......Förr ansågs blåsippa vara urindrivande och verksam mot leversjukdomar på grund av bladlobernas likhet med leverflikar och bladundersidans leverbruna färg..... det som jag nämnde tidigare och som kallas ”Signaturläran”

 

Förr användes blåsippan i torkat tillstånd som urindrivande medel, mot njursten, som sårmedel och som grötomslag på huvudet sades den bota huvudvärk.

 

Enligt gammal Folktro och mytologi trodde man........Om man åt vårens första blåsippa skulle man hålla sig frisk hela året.........Detta avråds dock då Blåsippor innehåller slemirriterande giftiga ämnen och skall aldrig användas för invärtes bruk. Det gäller hela växten.........alla delar av den.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

MAGI MED BLÅSIPPOR.

 

Blåsippor styrs av Solen och Månen och tillhör elementet Luft.

 

Är helgad åt Modergudinnan, Mångudinnor, Sunna och Älvorna.

 

Dess Magiska egenskaper är ärlighet, hälsa, helande och skydd.

 

Blåsippan kan användas vid Vindmagi med Elementet Luft.........

Kärleksmagi, Skyddsmagi, healing och Hälsobringande Magi.

 

Blåsippan sägs skydda mot feber och annan sjukdom om man äter den..... inget jag rekommenderar eller så bär man den runt halsen i en liten påse som är bra mycket mer hälsosamt eftersom den är ju är en giftig växt.

När man plockar den ska man säga, ”Jag plockar den här mot alla sjukdomar”.

 

Det sägs att älvorna söker skydd i blåsippans blomma om natten då den sluter sig.

Så det är en Älvväxt och kan användas vid Älvmagi.......

 

Det sägs också att blomman förutspår regn när den fäller ihop sina blad dagtid.

 

 

Blåsippan sägs Le.....Ett leende som smittar av sig.......

 

 

 

Alla har vi väl alla sjungit om den älskliga lilla blå blomman.......

 

 

 

Blåsippan ute i backarna står, niger och säger ”att nu är det vår”
Barnen de plockar små sipporna glatt.....rusar sen hem under rop och skratt.....

” Mor nu är våren kommen mor......Nu får vi gå utan strumpor och skor....
Blåsippor ute i backarna stå.....Har varken skor eller strumpor på”

Mor uti stugan säger som så ” Blåsippor aldrig snuva få......

Än får ni gå med strumpor och skor........Än är det vinter kvar säger mor. ”

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela