Vampyrer....Myter och fakta om dessa nattens blodsugare.

Publicerad 2017-05-06 16:35:09 i Allmänt,

 
 

Jag är mycket fascinerad av Vampyrer......Har läst många böcker och sett massor av filmer och Tv-serier om vampyrer....... Men denna Text kom till eftersom jag i mitt Album ”VÄXTKRAFT MED LUNA” i min grupp " Häxor som delar med sig "....... denna vecka skrev om vitlöken.....Och osökt hamnade på ämnet Vampyrer.

 

Vampyrer och vampyrmyter finns inom praktiskt taget alla kulturer över hela världen.
Dagens vampyrer som syns på film och i böcker är dock ganska långt ifrån de gamla östeuropeiska vampyrerna, även om det är därifrån de kommer.

 

 
 

Den som vi har att tacka för vampyrernas populäritet är den irländske författaren Bram Stoker som 1897 skrev skräck romanen Dracula.....

Förebilden till Greve Dracula var den grymme rumänske fursten Vlad Drakylia som levde på 1400-talet i transylvanien ....... Drakylia betyder djävul men han kallades också Vlad Tepes ”pålspetsaren” Då hans favorittortyr var att spetsa sina fiender på en påle...... Han sas också äta stekta spädbarn och ögonen från avrättade motståndare.......Stoker hämtade också inspiration från 1800-talets gotiska vampyrromaner, framförallt Sheridans ”Le Fanus Carmilla"

 

 

Den första Dracula filmen var den tyska stumfilmen Nosferatu från 1922.
1931 gjordes den första Hollywoodfilmen Dracula med Bela Lugosi.
En vampyr kan vara en varelse...... ett mer eller mindre levande vandrande lik i gammal folktro eller
Hollywoodvampyren som är den stilige transylvanske greven som om natten förför unga flickor för att sedan dricka deras blod.

 

Vad kännetecknar då vampyren?

Vilka är dennes styrkor och svagheter?
En Vampyr lever i evighet men den är inte odödlig......kan brännas till döds av solen......av eld..... och dör om huvudet skiljs från kroppen.....Eller om de får en träpåle genom hjärtat.....

Man kan ge vampyrer blodförlust med vanliga vapen men de dödar dem inte, och de läker sår och det kan till och med med tiden växa ut nya fingrar/ armar / ben om de blivit avhuggna.

Vampyren sover under dagen i ett utrymme där inget dagsljus kommer in......vanligtvis i en kista.

Det är inte lätt för vampyrer att flytta på sig.........Om de måste resa långt och under en längre tid måste de ofta de be levande om hjälp, och det tycker de inte om......Ofta har de en mänsklig tjänare som hjälp.....som ofta blivit lovad att så småningom själv få bli gjord till Vampyr av sin Härskare..

 

 

En vampyr tycker inte om silver; speglar och heliga saker..........Som krucifix och vigvatten.....Som människor använt sig av som försvar och för att avslöja dem..... Vampyrer syns inte i speglar.....de har heller ingen skugga...... orsaken sägs vara att det är för att deras själ sägs vara borta ....... Silverföremål ger dem smärta vid varje beröring.........De gillar heller inte vitlök då den också ger dem smärta.....ju närmare löken är desto starkare blir smärtorna.

 
 
 
Enligt traditionen finns det inget bättre bekämpningsmedel mot vampyrer än vitlök. Ett par klyftor kring halsen och du åtnjuter säkert beskydd mot alla blodsugande otyg som stryker omkring i grannskapet.

Skulle du vilja hindra en vampyr från att lämna sin grav om natten, kan vitlök hjälpa. Det är bara att stoppa in en färsk vitlök i munnen på vampyren och han ligger där han ligger hela natten.......du kan också försäkra dig om att en vampyrs begravda kropp kommer att ruttna bort, bara genom att lägga dit ett par hela vitlökar i kistan.

När man har blivit vampyr slutar man att åldras så man kan bli hur gammal som helst.......
Vampyrer ser mycket bra i mörker då alla dens sinnen förstärks......dom blir starkare, snabbare och kan röra sig så snabbt och smidigt att det är omöjligt för det mänskliga att se det....... De får mer karisma och en oemotståndlig utstrålning......

En vampyr har förmågan att förvandla sig till andra skepnader som tex en fladdermus eller en varg.
Den kan ofta flyga både som djur och i sin ”mänskliga form”.

Vampyrer kan hypnotisera dig med sin starka blick och kan därför styra sina offer......De kan också läsa tankar....

Vampyrer bara kan komma in i någons hus ifall den blir inbjuden av husets ägare......om det görs så kan vampyren göra sig tvådimensionell och krypa in genom exempelvis dörrspringor eller nyckelhål.

Vampyrblodet har i sig en del intressanta egenskaper, till exempel koagulerar det ju inte........ En annan egenskap är dess självnedbrytande förmåga....... blodet innehåller ämnen vilket innebär att fläckar av vampyrblod dunstar utan att lämna några spår efter sig.

 

 Vampyrer är ju som sagt inte någon nytt fenomen...... 

Tron på dem har funnits i alla tider.....Många människor fruktar vampyrer men det finns också de som gillar mystiken med dem........De förekommer överallt......... runt om i alla länder, i olika världsdelar och i olika kulturer ........ De har diverse olika skepnader, speciella egenskaper..... och otroligt många olika namn....... Jag tänker endast nämna en bråkdel av dessa.

Den första Vampyren enligt bibelns Gamla Testamente var Lilith.....
Gud skapade Adam, som var den första människan, och sedan Eva, som blev hans hustru......
Men Innan Eva gjorde Gud Lilith av lera, precis som han gjort Adam.......Lilith blev Adams första fru …..... Hon var lika viljestark och självständig som sin man så Adam kunde inte bestämma över henne......Han var arg och de bråkade ständigt......Så Gud bestämde sig för att ge Adam en ny Hustru och så tog han ett revben från Adam och förvandlade detta till Eva.

Lilith sändes väg ut ur Edens Lustgård...... hon var förstås rasande.....och svor att göra livet en plåga för alla människor.
Lilith bosatte sig vid Röda havets strand och fick under tusen år barn med en rad olika demoner.
Hennes avkomma gav sig ut i världen och blev de första vampyrerna, varulvarna, häxorna och andra nattens skepnader.

Gud var missnöjd med hennes leverne och skickade tre änglar för att hämta henne till sig.
Lilith ville inte följa med, utan svor istället att döda alla barn av Adams ätt som hon kunde få tag på........Efter änglarnas besök lämnade hon Röda havet och började fara omkring i världen och suga blod från sovande människor, mest män....... Men hon fick aldrig tag på Adam igen.

I det gamla Grekland så fanns det en varelse som kallades för Strigoe eller Lamia. Dessa var monster som åt barn och drack deras blod.
I sagan om Lamian så sägs det att hon var älskarinna till den Guden Zeus. Och att Hera, Zeus maka, drev Lamia till vansinne och dödade hennes barn som hon fått med Zeus.
Lamia dömdes därefter att leva om natten och söka upp och döda andras barn.

Rumänien har väldigt många olika sorters Vampyrer......men huvudsakligen berättar man om två Stigoi och Moroii..........Stigoi är den vanliga vampyren som återfötts efter döden.......... Moroii har blivit vampyr utan att avlida först.

En annan mycket omtalad rumänsk vampyr är Nosferatu.............. Den är i stort sett den klassiska vampyren med alla dess förmågor och kännetecken. …....Den var ovanlig på det sättet, att manliga Nosferatu kunde avla barn.

I Polen och Ryssland kunde man hitta den mycket ovanliga" dagsljus vampyren" kallad Upyr......... Den liknade väldigt mycket en vanlig människa, och höll sig framme timmarna mellan middag och midnatt.

I Östeuropa har berättats om Dhampiren.......som var halv-vampyr, ofta sonen till en riktig vampyr. En sådan person var mycket eftertraktad vid vampyrjakt. Dhampiren behövde själv inte dricka blod, men hade ärvt många av sin förälders förmågor.
De kunde lätt spåra vampyrer, och var om de råkade i närkamp med dessa
nästan lika starka.

 

 

I Skottland fanns Glaistig........ en sorts vattenälva, hälften get, hälften vacker kvinna, som sög blod från män som gått vilse i vildmarken. 

Men hon kunde också leda vilsna barn hem, och hjälpa herdarna vakta sin boskap.

 

Det var några av de olika sorters vampyrer som sägs finnas.......

 

Varför tror människor att det finns Vampyrer?


Det har spekulerats mycket i orsakerna till tron på dessa nattliga vandrande blodsugare. Människan har i alla tider velat hitta förklaringar till t.ex. vad som verkar vara en rad mystiska dödsfall........ om inget annan logisk förklaring fanns måste det vara en vampyr...... och säkert hittades bevis för att teorierna stämde.....Många av dessa bevis hade kanske i modern tid kunnat förklaras och förkastats.
Men det okända och övernaturliga både skrämmer och lockar.....så det är inte så konstigt att tron fanns och lever kvar......

 

 

Carl von Linné kände till den gamla folktron om Vampyrer och gav den stora fladdermusen Vampyrus spectrum sitt namn därefter. ….....Översatt från latinet blir det den ”spöklika vampyren” 

Denna fladdermus har en vingbredd upp till 70 cm, väger 300-500 gram och lever i endast Sydamerika.
På dagen sover den............precis som andra fladdermöss, hängandes upp och ner i grottor och på natten ger den sig ut på jakt.
Här kommer den stora skillnaden. När vanliga fladdermöss äter nattfjärilar, mygg och insekter livnär sig vampyrerna på blod...... och bara blod.
Även om det ibland händer att de ger sig på människor, är sovande kor och höns vanligare. Vampyrfladdermössen konsumerar sin kroppsvikt i blod varje dygn och de återvänder ibland till samma offer flera nätter i rad.
Den största faran de medför är dock inte blodbrist, utan de sjukdomar de för med sig som t.ex. rabies.

 
 

Att vampyrer inte skulle tåla solljus är något som författare som Bram Stoker och Hollywood hittat på för att inte göra dem helt oövervinnerliga. Porfyri är en (medfödd) blodsjukdom som innebär en kemisk förändring i huden vilket gör att den reagerar på solljus så huden snabbt blir sönderbränd och den drabbade lider svårt. 

Följden av detta är givetvis att man drar sig för att gå ut när det är ljust ute.
Den sjuke lider även av anemi, vilket medför att huden blir spöklikt blek, ögonen rödkantade och tandköttet drar sig uppåt. Samtliga symtom är desamma som flera säger är tecken på "vampyrism".

 

Hur blir man då Vampyr?

Det vi fått lära oss är väl att man blir biten av en vampyr, tömd på blod och får dricka av vampyrens blod......det som Bram Stoker i sin roman Dracula kallar Baptism of Blood".

En vanligare orsak till att bli vampyr var enligt kristen folktro är att begå självmord...... självmord är en dödssynd värre än mord på någon annan eftersom att självmördaren aldrig mer kan ångra det han/hon gjort och bli förlåten......trodde man att en sådan ej välsignad själ inte kunde få ro i graven, speciellt om de var begravda i vig jord........ Själen kunde då inte lämna kroppen och då kunde inte heller kroppen förmultna som den borde...... det var inte förrän i mitten av 1800-talet som man i England förbjöd den gamla seden att slå en påle genom hjärtat på självmördare.

 
 
 
 
De som ansågs bli vampyrer var också vanligtvis häxor och magiker som sysslade med svart magi. 

Eftersom att häxan stod i förbund med djävulen kunde hon inte ta emot välsignelsen av kyrkan. Följden av detta blev, att hon kom tillbaka efter döden som vampyr....... även deras barn kunde också bli vampyrer.

Varulvar.....som ju inte levde för alltid var tänkvärda kandidater......eller om du ätit kött från ett får som dödats av en varg
Kyrkan ansåg också att det fanns fler orsaker att bli Vampyr t.e.x...... dödfödda........... odöpta döda..... om du begravdes utan böner.... inte ammades....föddes utom äktenskapet....... eller förnekade Gud....

 

 

Vampyrerna av idag är inte längre halvruttnade zombies utan förmåga att tänka...... Tvärtom...... Idag är de vackra, förföriska och sexiga......givetvis är de farliga och har övernaturliga krafter......Det är inte heller säkert att gamla trick som vitlök, krucifix, silverkulor, vigvatten m.m.fungerar som försvar. 

Kanske kan den moderna vampyren spegla sig och kanske t.o.m. gå ut i dagsljus!
De behöver oftast heller inte jaga varje natt för att överleva..... utan kan gå veckor, månader...... och ibland år utan att de måste äta.
Många författare har gått ännu längre i sitt förmänskligande av vampyren och gjort dem till varelser vars enda skillnad från de vanliga dödliga är just deras odödlighet och osårbarhet.
Visserligen finns begäret efter blod kvar....... men det betyder inte att vampyren måste döda för få dricka blod.

 

 

Jag avslutar med en svensk vampyrhistoria......

Från skånska Arild kommer en sägen som utspelar sig i slutet av1700-talet.........
En kapten som tröttnat på sjölivet köpte en stuga i Arild. Där flyttade han in med sin syster och en hushållerska. Till en början var allt fridfullt i det lilla huset, men så började obehagliga saker hända. Om nätterna sov kaptenen oroligt. I sitt slummer anade han någon som kom in i rummet. En gång kände han en stinkande andedräkt mot sin kind. En annan gång grep en iskall hand om hans arm, då han skulle tända lampan.
Varje morgon var han helt uttröttad. Han blev också allt blekare och svagare. Han beslöt sig för att resa utomlands, för att pigga upp sig. Det hjälpte faktiskt. När han kom hem var det istället han syster som insjuknat. Hon hade också fått märkliga sår på halsen som inte ville läka.
En dag fick de besök av byns ålderman som hade hört talas om deras besvär.
Åldermannen berättade att ett skepp förlist i en storm utanför Arild för några år sedan, och att bara en man hade överlevt......... en blek främling de kallade Jacko.
Men även Jacko dukade snart under efter en tids sjukdom och begravdes i en björkdunge bakom kaptenens stuga.
Nu hade Jacko kommit tillbaka som en vampyr!
Kaptenen och åldermannen grävde upp kistan och öppnade den. Jacko såg ut precis som han gjort den dag han dog och begravdes.
Åldermannen drog fram en lång kniv, och körde denna i hjärtat på liket....... Sedan tillkallade byns präst som läste några böner över kistan..... varefter den åter grävdes ner.
På platsen planterades hagtorn i form av ett kors.............
Sedan dess har ingen haft besvär av vampyren i Arild.

 

 

Ja det var lite om Vampyrer.....

MÅ <3 GOTT

 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela