Rosmarin

Publicerad 2017-09-26 15:46:11 i ÖRTER,

 
 
 
 
 
 

        Rosmarin - Rosmarinus officinalis

 

Idag tänkte jag berätta om en av våra örter som ju är så god att krydda maten med, men som ju också är en växt som är så full med Magi......precis vad en Häxa önskar sig.

 

Rosmarin betyder på latin "havets dagg”...... och det syftar troligen på de små ljusblå blommorna som kan ses som små vattendroppar eller dagg. Det finns också rosmarin som blommar med vita eller ljust rosa blommor.

 

 

Rosmarin är städsegrön halvbuske ( alltid grön ) som kom till Sverige med munkar, den blev känd och har flitigt använts här sedan medeltiden.

 

Den kommer ursprungligen från Sydeuropa från länderna runt medelhavet där den fortfarande växer vilt i stora buskage........1 ½ – 2 meter höga, mycket olika de små plantor på kanske 20-50 cm som vi här har i våra trädgårdar och som vi måste övervintra inomhus......utom möjligtvis i de allra sydligaste delarna av vårt land........ Den kan dock vara svår att få att överleva inomhus och får absolut inte torka ut.

Rosmarin kan förökas med sticklingar eller avläggare........ frön kan sås inomhus på våren......men enklast är att helt enkelt köpa en färdig planta som man sen försöker sköta efter bästa förmåga.

 

Den tål att beskäras hårt........ vilket gör den till en mycket bra örtkrydda.

 

Redan under medeltiden användes rosmarin som ingrediens i rökelse och i aromatiska oljor.

 

Några droppar rosmarinolja i ett varmt fotbad ger både friskare och piggare fötter.

 

Växten ansågs skydda mot onda makter......Kyrkan lade örten i dopvattnet och man kastade gärna ned en kvist på kistan i graven...... och den användes inom folkmedicinen vid matsmältningsproblem, svett- och som urindrivande medel.

 

Enligt folktron menade man att välblommande rosmarinsplantor utanför stugor var tecken på att kvinnan regerade i hemmet........Många äkta män tillät inte sina hustrur att odla rosmarin för att det inte skulle råda någon tvivel om vem som var ”Herre på Täppan”

 

Rosmarin har använts som rökelseväxt i tusentals år och bränd ört skyddade mot pesten och onda andar.......vilket ju förr ofta var samma sak.

 

En blandning av rosmarin och enbär var in på 1800-talet det främsta rökmedlet för att rena luften på våra svenska sjukhus.

 

Rosmarin ansågs även vara bra för minnet. Doften stimulerar centrala nervsystemet och verkar skärpa uppmärksamheten och stärka koncentrationen....... så man tänker klarare.

 

Idag anses rosmarin vara särskilt bra för långtidsminnet, medan tallbarr skärper korttidsminnet.

 

Rosmarin parfymerar tvättmedel, hårpreparat, tvål, billig parfym, krämer och framför allt cologne.

Är också huvudingrediensen i alla cologners urmoder ”ungerskt vatten”.

 

Användes som insektsmedel i salvor mot skabb.... Oljan är effektiv mot huvudlöss....... och kvistar av rosmarin lades förr i klädskåp och bland böcker till skydd mot mal, löss och andra insekter.

 

Rosmarin är också en ört som sägs vara bra mot baksmälla.

 

 

 

 

ROSMARIN I MAT.

Rosmarin används som krydda och förekommer både i färsk och torkad form.Blad plockar man efter behov under säsongen. Vill du skörda blad för torkning så är det lämpligast att göra det strax innan blomningen.

Du kan plocka hela kvistar hänga dem...... när de torkat repar man sedan av bladen.

 

Färsk rosmarin kan användas både vid tillagning och i sallader.

Vid grillning kan örten användas i kryddblandningar och marinader.......... kvistar av rosmarin användas som små grillspett.......små kvistar kan stickas in i stekar av kött i ugn och gryta. Rosmarin passar bra till många olika kött både nöt, lamm, gris, vilt och kyckling.

 

Varför inte lägg några kvistar på grillglöden eller i brasan för väldoftens skull.

 

Rosmarin innehåller mycket eteriska oljor vilket gör den kan användas till långkok och att torkas utan att den förlorar sin smak.

Rosmarin kan du använda i dina egna kryddblandningar och för att smaksätta vinäger och brännvin.

 

Jätte gott till att krydda bröd med.


Rosmarin olja används av livsmedelsindustrin i t.e.x. desserter, godis, puddingar, bakverk, charkuterier, rökt kött och i drycker exempelvis Vermouth.

 

Rosmarin är en krydda som kan användas på många olika sätt i ditt kök..... Om du gör te tänk på att täcka kastrullen med ett lock så inte den flyktiga eteriska oljan ångas bort.......

 

Jag hittade ett udda recept på En mjuk rosmarin kaka som du kanske vill prova....... går säkert också att göra med glutenfritt mjöl.

 

 

 

 ROSMARINKAKA


150 g smält och avsvalnat smör
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
2 msk torkad och stött rosmarin eller 1/2 dl hackade rosmarinblad
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 apelsin
1/2 dl pressad apelsin

Gör som sockerkaka: Vispa ägg och socker fluffigt.

Blanda ner övriga ingredienser.

Häll i smord och bröad 1 1/2-litersform.

Grädda i 175° i ca. 1 timme.

 

 

 

ROSMARIN SOM MEDICIN.

 

Rosmarin har använts som medicinalväxt i århundraden. Örten är bland annat känd för att motverka dålig cirkulation och frusenhet.

 

Den är antiseptisk, aptitstimulerande, stärker magen, stimulerar gallan och är vattendrivande och kramplösande, hudretande samt ökar blodmängden vid menstruation.

 

Växten sägs också kunna motverka dåligt minne, lättare depressioner och att muskelsmärtor kan lindras......Används också mot kolik.

Rosmarin sägs också vara både bakteriedödande, virushämmande, svamphämmande, är slemlösande och dessutom stärker den immunförsvaret.

 

Stimulerar och lugnar vid fysisk och psykisk trötthet och koncentrationssvårigheter.

 

Rosmarinolja ökar blodcirkulationen både lokalt och i andra delar i kroppen inklusive hjärta och hjärna.

Stroke och Alzheimers är två hälsohot som sägs kunna förebyggas med hjälp av rosmarin.

 

Några droppar rosmarinolja i ett bad är smärtlindrande om smärtan kommer sig av reumatism, artrit eller vid dålig blodcirkulation.

Rekommenderas inte vid kvälls bad då det är uppiggande och du kan få svårt att sedan somna.

 

Oljan har använts mycket i liniment på olika slags smärtor och är idag en av de mest använda i aromaterapi........ hudretande, stimulerar blodcirkulationen och värmer kalla kroppsdelar.

 

Massage med rosmarinolja är smärtlindrande vid muskelvärk, nervsmärtor, ledvärk, reumatisk värk, på ryggskott, stukningar, svullna fotleder, före och efter träningspass och muskelansträngning.

 

 

Rosmarin sägs vara särskilt bra för håret och problem som kan finnas med det.......

Då upplivar och stärker, samt ger håret stadga och lyster....Rekommenderas till mörkhåriga då långvarig användning kan göra håret mörkare

Används i schampo för att motverka mjäll, seborré och fett hår. Har en väldigt renande egenskap på skalpen. Kliar det lugnar rosmarin dessutom klådan.

 

Gör Rosmarinvatten, ett avkok..... värm 2-3 dl vatten och lägg i ½ – 1 dl torkad rosmarin. Låt sjuda under lock i tio – femton minuter.......Låt det sedan svalna under lock ( så oljan inte avdunstar ) sila och använd sedan en bomullstuss och sätt det i hårbotten...... Låt det verka minst över natten men behöver inte sköljas ut för än vid nästa hårtvätt.

 

 

Örten i sig fungerar som tillväxtstimulerande schampo för håret. Då örten ju stimulerar blodcirkulation i hårbotten och därmed också hårväxten Studier visar att dagligt intag av rosmarin-te kan lindra stressrelaterat håravfall och öka tillväxten efter behandling med kemoterapi.

 

O.B.S.

Rosmarin ska användas försiktigt under graviditet, högt blodtryck och epilepsi.

Kan också vara irriterande på känslig hud och bör inte ges medicinskt till små barn.
Men att krydda mat med är inte farligt.

 

Eterisk olja bör aldrig sättas direkt på huden utan droppas i olja av eget val vid användning på din kropp.


 

 

ROSMARIN I MAGI.

 

Rosmarin tillhör Solen och styrs av elementet Eld..... Men växten är också starkt förbunden med Havet och Månen........och med Kärlek, Ungdom, Kraft och Skönhet.....

 

Rosmarin är helgad åt Gudomarna Afrodite och Venus.......åt Neptun och Poseidon....och Älvorna.

 

Ett hem med rosmarin fylls med lycka, tur, energi och glädje...... Skänker dig mental styrka och stark kärlek.

 

Rosmarin står också skydd, rening, vitalitet, trohet och fertilitet......skänker kärlek och belåtenhet, samt främjar andlig healing och utveckling.

 

Vid rening kan den användas som salvia...... är magiskt rensande och renande...... kan brännas som rökelse.......inför eller under ritualer eller vid allt magiskt arbete.

 

Användas i renande bad inför ceremonier,ritualer eller annat magiskt arbete.....om du har brist på tid tvätta händerna i vatten med rosmarin......eller gnid in örten på händerna innan du utför besvärjelsen.......

 

Använd också rosmarins eteriska olja för rengöring....... Gnid det på verktyg, kristaller och ädelstenar för att rensa och helga....... ( men ta först reda på att exempelvis kristallerna klarar det)

 

 

Dekorera ditt altare med rosmarin.....bränn tillsammans med En för rening och för att fylla ditt hem med glädje och stark positiv energi.

 

 

 

Rosmarin är mycket skyddande i sin energi och vaktar individen mot negativa väsen.

 

Gör en örtkrans eller bukett och häng på eller över din ytterdörr....... för att hindra onda människor och negativ energi från att komma in i ditt hem...... eller plantera några plantor utanför.

 

Häng upp rosmarin i taket i barnkammaren för att ge barnet en lycklig uppväxt. Förr lade man rosmarin i det nyfödda barnets vagga.....för att skydda det mot all sorts ondska.

 

Bind skyddande kransar och små buketter och dekorera ditt hem med.....Beskyddar mot ovälkomna andar och demoner.....mot sjukdom.

 

En rosmarinkvist under sängen skyddar din sömn och håller mardrömmar borta.

 

Skyddar mot det onda, stillar oro, reder ut bråk.......tar bort osämja.

 

Örten skänker dig mental styrka och gör ditt minne och dina tankar klara som kristall.....Rosmarin är en stimulerande och uppiggande ört som är bra vid mental ansträngning.

 

En rosmarinkvist på din person håller en pigg och alert vid exempelvis långa bilfärder och tröttsamma föreläsningar.

 

Te på rosmarin är bra inför föredrag, möten, prov och tentamen om du är nervös, trött eller orolig.

Kan ju också tillverka en växtamulett att bära med dig.

 

Använd i magisk aromaterapi för att hjälpa till med minnet.

 

Rosmarinolja i badet förstärker kroppens känslighet och öppnar upp för att ”se nya saker”.

 

Dosera försiktigt på kvällen, annars kan det bli svårt att somna.

 

 

Då den vanligen växer vid vatten har den blivit förknippad med havs- och sjöritualer. Bär den som beskyddande amulett när du reser på havet.

 

Havsamuletter.....används också vid sjö och havsritualer.....sägs kunna stilla höga vågor och stormar om du offrar en kvist.

 

 

 

Rosmarin är en ört särskilt bra vid Kärleks Magi.

Då dess egenskaper som bringar lojalitet, trohet och tillgivenhet till ett förhållande. Bra i brudbukett och eller i en brudkrona.

 

En rosmarin kvist som bränns i ljusflamma sägs värma ett kallt hjärta.

 

Lägg en kvist Rosmarin.......under kudden för att locka drömmar till en framtida älskare........ i din underkläder lådan för att locka en sexuell partner.

 

För att locka kärlek till din tröskel / dörr...... knyta tre rosmarinkvistar tillsammans med röd tråd och placera under din dörrmatta.

 

För att få eller behålla fysisk kärlek i sovrummet, placera de bundna kvistarna mellan madrassen

 

Vid FertilitetsMagi läggs rosmarin med några mynt i en amulettpåse eller....... vid en levande planta.

Du kan också knyta fem kvistar av rosmarin tillsammans med vit tråd och placera dem under madrassen.

 

 

Rosmarin hjälper dig att skapa heligt utrymme.......eller ett Magiskt rum

 

 

Skördas bäst till magi på torsdagar vid tilltagande måne.

 

 

 

Rosmarin sägs överleva allt vara odödlig och om du luktar på den varje dag behåller du din ungdom och får ett mycket långt liv.

 

Tills Vi Möts Igen.....

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela