mer växter i Väntens tider........

Publicerad 2016-12-15 15:12:03 i ÖRTER,

 

 

           (  Min HäxAmbassadörs  text till Yule i "Häxor som delar med sig" )

 

Vad ska man nu som örthäxa skriva om Yule?

Som vanligt så om du läser om örter / kryddor / växter till Yule på nätet eller i böcker så presenteras sådant som man använder i andra Europeiska länder och i USA.....Inte alltid så lätt att få tag hos oss uppe i norden. Framför allt sådant som inte går att plocka eller köpa ”färskt” annat går ju att använda torkat.......Man får helt enkelt anpassa, improvisera och införa sina egna traditioner.....

Alla måste självklart välja och ta till sig det de själva önskar......så även jag, så därför berättar jag nu det som är mina traditionella örter/ växter.

 

Blommor som jag använder/ förknippar med Yule är Hyacinter, Julstjärnor och Amaryllis....... små tulpaner, julrosor kan väl också hända att jag köper hem till jul.......

 

Gran eller inte måste vara varje Häxas eget beslut....... Jag köper alltid en stor kungsgran som sedan dyrkas och älskas av hela familjen.....den har den centrala platsen och är den ultimata symbolen för vårt Yulefirande.......

 

Något vi också alltid har är en Mistel.....som gör att vi alla blir mer kärleksfulla och pussas oftare...

 

De flesta av dessa växter har jag ju skrivit inlägg om i mitt Ambassadörs Album.....

 

 
 
 

Men inte om Julrosen

Julrosen som på latin heter Helleborus niger är inte alls en ros, utan är släkt med smörblommor, anemoner och aklejor.
Vild växer den på kalkrika bergssluttningar i Sydosteuropa, där den blommar under den milda och fuktiga vårvintern i stället för under sommaren då det är alldeles för varmt.
Hos oss där vi planterar den i våra trädgårdar kan den börja blomma redan i december om det är en mild vinter........där av namnet Julros.

Helleborus betyder ”en dödligt giftig växt ” den smakar bittert och innehåller giftiga alkaloider

Den har trots det en mycket gammal historia som läkeväxt …...även om det ansågs vara mycket riskfyllt att använda den......under medeltiden växte den vid klostren och spreds med munkarna runt hela Europa. Snart växte den också i vanliga trädgårdar.

Avkok av växten har ända sedan antiken använts för att ”fördriva galenskap, raseri och tungsinne” ansågs också vara effektivt att behandla bland annat gikt.

Mitt råd är vara försiktig när man hanterar växten, då växtsaften kan ge upphov till allergier..... i form av vätskefyllda blåsor och till långvariga domningar i fingrar och händer......använd gärna handskar.

I folktron ansågs Julrosen ha magisk kraft......En julros som planterats vid husknuten...... var utströdd på golvet eller upp hängd vid ladugårdsdörren skulle skydda mot onda andar, häxor och oknytt.

Magiskt sägs den ”öppna dig för andra världars mystik ” Används tillsammans med Järnört för att få kontakt med vänner från andra världar. Ingen växt jag själv använt i min magi.
Men som är så magisk och vacker när den blommar mitt i en snödriva.

 

 

 

Annat som vi ju också förknippar med Yule är också tall, järnek och murgröna...... och alla underbara kryddor.......

Som kanel, saffran, kryddnejlikor, lager och muskot.....

Om kanel och lager har jag också redan skrivit inlägg om......

 

 

Saffran den dyrbaraste av alla kryddor och kommer från det gula märken i saffranskrokusen ”Crocus sativus”.

100 000–150 000 krokusar måste plockas och rensas för hand för att utvinna ett kilo torkad saffran.

Det är en krydda som är mycket gammal..... man vet att det användes redan på 4000-talet f kr av sumerier och saffran finns även omnämnt i Gamla Testamentet.

För 4000 år sedan vet man att den användes för att bota omkring 90 sjukdomar.

 

Saffran används att krydda i vissa bröd.....främst lussekatter..... I äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten, när de var färdiggräddade och precis tagits ut ur ugnen....... Men numera blandas kryddan direkt i mjölet.
Förutom saffrans bröd så används den också i olika länder i vissa speciella maträtter som Spaniens paella, Frankrikes bouillabaisse och vår ege gotländska efterrätt saffranspannkaka.

 

 

Kryddan har också använts som pigment vid måleri och boktryckning.

 

Saffran består av mer än 150 doft- och aromämnen......

Torkad saffran är mycket känsligt för solljus, men klarar av värme.

 

Saffran är giftigt i större mängder, och den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram. Redan vid 5 gram kan man drabbas av bland annat kräkningar och blödningar, och vid 20 gram har man nått en dödlig dos.


Man bör inte mata fåglar med saffransbröd..... Ja egentligen ju inte med något bröd alls..... Men absolut inte med saffransbröd i alla fall då fåglar tål bara en mycket liten mängd saffran, och kan lätt dö av ”överdos”

 

Magiskt så styrs saffran av solen och tillhör elementet eld...... Är helgat åt Lucifer och olika ljusgudar som Apollon.......

 

Saffrans står för kärlek, healing, lycka, passion och styrka.

Har också egenskaper som att öka psykiska krafter och stärka din magi.

 

Kan användas för att åkalla Solen och ljuset.

Saffran ökar vinden och kan användas vid vindmagi.

 

Saffransvatten kan användas vid ritualer och ceremonier och kan med fördel användas i rökelseblandningar......ger klarsynthet.....passar speciellt bra vid divination och vid drömmagi.

 

 

 

Och sedan har vi alla frukter, bär och nötter....... äpplen, apelsiner, granatäpple, tranbär, fikon, dadlar

 

Granatäpple ”Punica granatum” är en frukt som växer på träd som tillhör familjen fackelbloms växter. Kommer ursprungligen från Asien.

Trädet kan bli upp till åtta meter högt och blommar med röda blommor som senare utvecklas till granatäpplen.

Frukten blir stor som en apelsin, har läderartat skal och innehåller ett stort antal ätliga frön som vart och ett omges av ett saftigt, rött och ätligt kött med en syrlig, fruktig smak.

Fruktköttet anses vara en delikatess, men kan även pressas till en klar röd saft som heter grenadin och används i drinkar.

 

 

Granatäpple symbolen för gudinnan, men också för lycka, välstånd, äktenskap och fertilitet.
För Yule, är granatäpple en symbol för död och återfödelse, och slumrande jorden och dess löfte om välstånd i form av den grönska som komma skall.

 

Granatäpple är också den frukt som Hades lurade Persefone att äta för att få behålla henne i underjorden. Den mytologiska förklaringen till att vi har olika årstider......Om man en gång äter av de dödas mat, kan man aldrig lämna deras land. Zeus föreslog då att den mängd kärnor som Persefone ätit från granatäpplet skulle bestämma det antal månader hon skulle vistas på jorden hos Demeter. Resultatet blev att Persefone skulle tillbringa nio av årets månader på jorden och tre i dödsriket.

Då hennes mamma Gudinnan Demeters allt växtlighets gudinna sörjer sin älskade dotters frånvaro.......all grönt dör och vi får vinter.......och tre månader senare kommer våren och grönskan tillbaka.

 

Styrs av planeterna Merkurius och Saturnus och tillhör alla element.

Helgat till Gudinnorna Hera, Persefone, Demeter, Juno, Afrodite och Athena.

 

Granatäpplen är en frukt rik på C-vitamin, folsyra, mineralämnen och antioxidanter.

Eventuella effekter av granatäpplen mot ett antal sjukdomar, däribland prostatacancer har studerats, med blandade resultat.

 

 

 

Mitt yuleinlägg kom att handla om en blomma, en krydda och en frukt.......Att det skulle bli så hade jag ingen aning om då jag började att skriva.

Nu hoppas jag att alla får och önskar er av hela mitt hjärta en underbar Högtid.....

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela