Ingefära

Publicerad 2017-02-28 08:00:00 i ÖRTER,

 
 
 
Ingefära – Zingiber officinale
(Betyder hornformad och syftar på hur roten ser ut. )

Ingefära är en sorts kameleont i växtriket........en sorts Magisk växt, Grönsak, Krydda, Ört och Medicinalväxt.

Ingefära är ettårig eller flerårig ört, som blir upp till 180 cm hög. Från rotstocken växer det ut grenar och 30 cm höga fjälliga blomstjälkar ut...... Rötterna är ett par cm tjocka med många utskjutande rötter som kryper horisontalt nära jordytan. Unga rotstockar är gula, senare grånar de och får ett skyddande grågult skal.

Att odla Ingefära i trädgården är inte riktigt genomförbart då det behövs tropisk värme under 9-10 månader mellan plantering och innan skörd.

Men du kan odla en bit färsk rot i en kruka inomhus om du så önskar........ Välj en bit som har antydan till gröna ögon. 
Plantera den i jord med halva jordstammen synlig ovan jord, ställ den varmt och vattna. 
Föredrar halvskugga. 
Skotten doftar vid beröring av ingefära.
 

 

Precis som med andra kryddor som exempelvis kanel så var ursprungslandet/ från var Ingefäran kom länge en väl bevarade hemlighet......så även i våra dagar.....
Ursprungligen tros den komma från Sydostasien - kanske Java, där den ännu växer vild...... men Ingefära har odlats så länge i Asien att det är svårt att spåra det vilda ursprunget. I Mellanöstern fanns den redan långt före vår tideräknings början.

Som Medicinalväxt och krydda har Ingefära också använts under flera tusen år........

I Kina ska den ha omtalats i läkeböcker på 3000-talet f. Kr. "Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger", lyder ett kinesiskt talesätt.

Egyptierna var bekanta med ingefäran som både mat och medicin 1500 f. Kr. De fick den antagligen genom arabiska handelsmän som tog den till Egypten längs karavanvägarna på arabiska halvön och vidare över Röda havet till Östafrika.

I Grekland och Rom berättar Dioskorides år 65 f. Kr att kryddan importerades till Italien inlagd i krukor. Enda andra möjligheten var att torka roten. Sådant torkat och malt pulver hade grekerna gärna i bröd, vilket sägs vara ursprunget till pepparkakan (engelska. ginger bread).

Den förste europé som såg växten odlas var Marco Polo på 1200-talet. 

Ingefära var antagligen den första kryddväxten som togs från Gamla världen till Amerika. Spanjorer började odla den i Mexiko redan 1530.
Än idag är Västindien en stor ingefära producent.

Till Skandinavien kom kryddan på 1100-talet. Svenska beskrivningar av maträtter med ingefära finns från 1200-talet. Vid det väldiga gravölet efter den heliga Birgittas far 1328 gick det åt 2 1/2 pund till ett pris av 7 1/2 mark, motsvarande lönen för 45 dagsverken. I mitten av 1500-talet fanns den på lager i Gustav Vasas kryddkammare.
Men Ingefära hörde nog inte till vanligheterna hos svenska 1500-talsbönder utan hittades nog endast i de adliga hushåll...... hos rika köpmän och borgare....
där örten var populär fram till 1600-talet när det italiensk-franska köket gjorde starka kryddor passé. Därefter har ingefära använts framför allt till fläskkött, precis som i Kina där man länge vetat att roten underlättar smältningen av fet mat
och minskar många matsmältningsbesvär.

Torkad pulveriserad ingefära ingår ofta i curryblandningar och i den starka franska blandningen quatre herbes........ I England och USA har ingefära förblivit populär i t. ex. drycker som ginger ale.

Men nu har den återigen en storhetstid även här hos oss i Sverige,
då framför allt som färsk rot.........

 
 
 
INGEFÄRA SOM MEDICINALVÄXT!

Förr i tiden ansåg man att Ingefära både botade och lindrade det mesta i sjukdomsväg.

Arvid Månsson på 1600-talet hämtar från antika författare,
arabiska läkare och tyska örtaböcker 12 dygder hos ingefära
”Hon rensar bröstet, klarar ögonen, stärker magen, hjälper att smälta maten, ger klara ögon och är bra mot huvudvärk. Blandad i vin ger hon aptit och i blandningar med annat är hon bra mot tandvärk, nedfallen tungspene,
vred i tarmarna, för att värma tarmarna och för god röst. ”
"Stärker magen"och bra mot "vred i tarmarna"
är nog de dygder som är mest kända idag. 
 
Det verksamma ämnet i Ingefära är gingeroler /zingiberol, det luktlösa men skarpt smakande hartsämnen som finns i den färska roten
men inte i torkad och inte i den eteriska oljan. 
Torkad rot och eterisk olja saknar alltså den skarpa smaken medan aromen finns kvar och till och med är starkare än i färsk rot.
Ämnet kan också bidra till att minska risken för infektioner.

Färsk rot är kramplösande och har traditionellt använts vid kolik, knip, gasbildning och andra matsmältningsproblem och gingerol finns i naturmedel för att förebygga och bota illamående och åksjuka. Illamående är aldrig kul, men ingefära kan göra susen om du mår illa. Studier visar att ingefäran bland annat lindrar illamående under en graviditet och efter operationer.

Ingefära kan lindra migrän.
Att äta ingefära varje dag sägs motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl. Ingefära hjälper också mot illamåendet man kan känna under ett migränanfall.

Den sägs vara bra om du vill gå ner i vikt.
Ingefära ökar matsmältningen. Ingefäran kan inte göra jobbet åt dig, men är ett bra komplement om du vill hålla dig i form. Sägs vara att det är lättare att stå emot hunger om man äter eller dricker ingefära på morgonen. Enligt studien förbränner du också ungefär 43 kalorier genom att äta ingefära.

Roten är också värmande genom att sätta fart på blodcirkulationen, och är därför perfekt att äta eller ha i en dryck, om du fryser.

Ingefära sägs hjälpa mot träningsvärk, då den visat sig vara effektivt mot muskelsmärta. 
Ett dagligt intag av ingefära sägs lindra muskelvärk med upp till 25 procent.

Ett användbart medel mot förkylning då den är kramplösande på luftvägarna,
slemlösande och antiseptisk.
Många upplever att ingefära lindrar vid förkylningar och till och med
kan motverka förkylningen innan den har börjat på riktigt. 
Ingefära sägs vara anti-inflammatoriskt och innehåller antioxidanter.

Ett gurgel vatten på ingefära anses rena och vara uppfriskande för andedräkten

Ingefära sänker blodfetter, blodsocker och kolesterol. 
Både färsk och torkad rot minskar ledsmärtor och ökar rörligheten i lederna.

Greker och romare betraktade ingefära som ett allmänt motgift,
men idag vet vi att den kan också kan vara giftig......

Överkänsliga kan få eksem och mycket stora doser har använts som abortmedel......
Kan även påverka effekten av läkemedel
för bland annat blödarsjuka, hjärtproblem och diabetes.

SÅ INNAN DU ANVÄNDER INGEFÄRA I MEDICINSKT SYFTE/ UNDER EN LÄNGRE TID KONTROLLERA FÖRST MED DIN LÄKARE.
 
 
 
 

MAGISKT MED INGEFÄRA!

Styrd av planeten Mars och tillhör Elementen Eld och Vatten.

Ingefära kan Magiskt användas vid många olika tillfällen
och för flera olika sorters magi.

Förstärker kraften i din magi om du tuggar / dricker färsk ingefära
då du utövar den

Eftersom ingefära är en kryddig och "het" ört, är det mycket effektiv till trollformler som gäller Sex och Kärleksmagi.....
Kan med fördel användas i kärleks amuletter.......
förstärka /tillföra passion i ett förhållande

Vid penning magi odla roten för att dra till dig pengar eller strö pulvriserad rot i fickor/ plånböcker eller på pengar för att dra till dig mer och öka ditt välstånd.

Den sägs magiskt öka din energi, ge dig tur och förstärka personlig makt.

Passar bra att använda vid Healing eller Magi som rör Hälsa och Välmående.

Ingefära skyddar mot alla former av attack eller hot.

Kan användas vid invigning av en Athame......

Rötter som har mänsklig form kan med fördel torkas och liksom Alruna
användas som en mäktig talisman i ditt magiska arbete......

En hel torkad rot skyddar också mot onda andar......
mot mardrömmar och marritter om den om natten förvaras under kudden.

Ingefära är en mycket viktig och användbar ört
både i mitt kök, husapotek och i min Magi.

 
 
 
Be Blessed!

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela