Tussilago.....Vårens lilla glada sol

Publicerad 2017-03-30 11:24:23 i ÖRTER,

 

 

Tussilago (Tussilago farfara)

 

En av de mest efterlängtade och käraste av vår tecknen, är när denna lilla gula blomma dyker upp som en liten glad sol i diken, vattendrag och vid vägkanter.

Och tidig är den......så fort tjälen börjar släppa..... Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att den ska titta fram.

Blomknopparna utvecklades redan under föregående höst, så det är därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.....Någon gång mellan februari – maj beroende på när våren bestämmer sig för att dyka upp.

 

 

Blommorna kommer ju på våren.......bladen mycket senare under sommaren.

 

Bladen är stora och sägs ha en hästskoform...... de växer ut från roten en krypande jordstam.....som är starkt förgrenad och går långt och djupt........man har hittat upp till 200 m på en kvadratmeter......Därav ett av namnen i folkmun som ” hin ondes blomma ”

 

 

En etablerad Tussilago koloni är så gott som omöjliga att gräva upp eller hacka ihjäl. Att kväva den genom att täcka jorden med tät svart plast är lika svårt.

Tussilago förökas från frö eller genom att jordstammar delas..........så varje liten rotbit blir en ny planta.

Rötter har torkats och använts som fnöske........tillsammans med det vita ludd som utblommade blommor bildar.

 

 

Tussilagons blomning är viktig för tambin, den tidiga blomningen och bra pollen och nektar gör att tussilagon blir en ”dragväxt ”för bin.......Blommorna öppnar sig bara under soliga dagar och är också mycket populära även bland de första humlorna och fjärilarna.

 

 

 

Tussilago är en blomma med väldigt väldigt många namn.........

Exempelvis kallas den i folkmun för......

hästhov, hosthäva, hostört, hästört, lungbota, brösttobak, tandvärksbota, läkeblad, tjälablomma, tjälros, tjältuppa, majblomma, lerblad, hin ondes blomma, hin ondes rova, farfarsblad, farfarsblad, fålafötter, skråp, mjölblad, surblad, skarvagräs, hästhuvud, tussilon....... för att nämna några :)

 

Officiellt går den under namnet Hästhovsört.....
Namnet hästhov kan syfta på att Tussilagons blad till utseendet ansetts likna spåret efter en hästhov........... eller att det är en förvanskning av "hosthäva"

 

Hästhovsörtens latinska namn är Tussilago farfara....... Och det är väl en av de få blommor som är mer känd under sitt latinska namn......i alla fall delvis......

 

Tussilago kommer från latinets ” tussis ” som betyder hosta ….... lago kan komma från agere, som betyder driva bort........Följaktligen ” tar bort Hosta ”

 

Farfara....... syftar på en art av poppel, vars löv har en vag likhet med tussilagons.

 

 

På engelska har växten också många olika namn men det mest spridda och använda engelska folkliga namnet är ” coltsfoot ”

 

Tussilagon växer vild i alla världsdelar utom möjligen Australien. I Sverige är den allmän upp till fjällen.......

 

Ursprungligen troligen från Europa.

 

Tussilagon är en mycket gammal växt man vet att Hippokrates redan på 400 talet f. kr. använde roten av växten blandad med honung, som aptitretande medel och kokad med vin till att behandla sår.

 

Växtens medicinska egenskaper har varit kända länge och inom folkmedicinen användes växten för att dämpa hosta. Bäst är de unga bladen och blommorna de innehåller mest verksamma slemämnen och substanser........ Vanligast var att koka blommor och blad i vatten/ Te som man sedan drack....... men det hände också att man rökte bladen............Krossade blad användes också för att läka infekterade sår och svullnader

 

Tussilagons blommor både färska och torkade, kan och har använts vid tillverkning av viner.

 

Tussilagons blad har I Norden och Tyskland har de använts som surrogat för tobak, särskilt under första världskriget......

 

Färska späda blad har ätits i soppa och som sallad....... avkok på blad och blommor är också en huskur som används i sköljvattnet mot fett hår.

 

 

MEDICINSKT MED TUSSILAGO

Blommorna och bladen har en slemlösande effekt men användes även inom folkmedicinen för att lindra inflammationer....... de är också upphostnings befrämjande, sår läkande och svettdrivande.

 

Då den ansågs ha en mycket bra slemlösande verkan och även hämmar inflammationer, användes den förr vid bronkit, struphuvuds-svalgkatarr, viss astma och lungsäcksinflammation............ och ansågs även lindra verkan av TBC.

Mosade blad är rika på skyddande slemämnen och har därför lagts på infekterade sår....... och på bölder. Du kan använda en kompress med färska blad som mosas till en gröt och lägga på.

 

Sägs också lindra och hjälpa också mot åderbråck/ åderbristningar.

 

En grötomslag av bladen eller blommor kan även användas på eksem och insektsbett.

 

Roten är också användbar för liknande ändamål.

 

Har du svullna fötter så kan du badda de med avsvalnat avkok av just Tussilago eller gör ett fotbad …......Två rågade händer med blad kokas med lagom mängd vatten.........Hälls i ett handfat.......... sätt ned fötterna i ca 20 minuter.

 

 

Kan användas som inhalation.....En rågad msk blommor och blad kokas och ångan inandas under en duk.......Vid svår hosta, andnöd m.m.

 

Vid smärtor i öronen så droppade man in färskpressad saft av Tussilagons blad.

 

Vid långvarig hosta och heshet drack man Tussilago te med honung
Te görs av en rågad tsk blommor/ senare blad och blommor i lika delar, bryggs med 2,5 dl vatten.

 

O.B.S.

I Sverige avråder Socialstyrelsen från att använda tussilago........

 

Orsaker till detta är flera......

 

Tussilago växer ofta i diken och liknande, men tänk på att inte plocka blommorna vid bilvägar där det kommer avgaser på dem....... Så på senare år har man upptäckt att tussilagon, beroende på växtplats kan innehålla cancerframkallande ämnen........ Tar lätt upp och lagrar exempelvis bly från avgaserna.

 

Dessutom så innehåller alla delar av Tussilagon giftiga alkaloider, som i större mängder kan orsaka leversjukdomar.

 

Kombinera inte Tussilago med blodtrycksmedicin eller tabletter med paracetamol.

Använd inte Tussilago om du är allergisk mot Malört eller Gråbo....... Eller har någon form av leversjukdom.

Använd den heller inte under graviditeten, om du försöker bli gravid eller ammar..........

Ge absolut inte Tussilago till barn.

 

Om du Trots detta ändå vill plocka Tussilago för medicinskt syfte så bör det ske.......

Blommorna i februari-maj..........då inte fullt utslagna blommor insamlas vid torrt väder.

Bladen i maj-juli......då späda blad plockas vid torrt väder.

 

 

MAGISKT MED TUSSILAGO.

 

Tussilago styrs av planeten Venus och elementet Vatten.

 

Som magisk ört anses den öka din psykiska medvetenhet.

 

Har egenskaper som lugn, kärlek, pengar, skydd, visioner

 

Används i många olika sorters Magi.......

 

KärleksMagi.......skönhetsritualer....... trollformler om pengar......... spådoms riter

 

Tussilago bränns i divinatoriska och helande rökelse........speciellt också för att avlägsna sjukdom eller psykiska problem.

 

Bränns också som rökelse.........vid välsignelser..... för att ge lugn, frid och ro..... ge Visioner.........ge skydd...... och profetiska drömmar.

 

Tussilago används vanligtvis i trollformler för att ge rikedom och i kärlekstrollformler och som ett afrodisiakum.

 

Om du söker efter romantik......... strö en handfull torkade blad och blommor på utsidan av ditt hus, så hittar kärleken fram.......
Vill du ha/ locka till dig en varaktig relation....... Gör en ört amulett av blommor och blad och bär den på dig.

 

 

 

Tussilago....... sägs stärka aura och utstrålning.
Bäst ihop med andra örter där man vill stärka något eller någons utstrålning …... exempelvis i skolan, på jobbet, på krogen e.t.c.

 

 

Den torkade örten är känd som MagiskTobak och tillsätts ofta till Shamanska rökningsblandningarna för att underlätta och ge Visioner.

 
 
 
 
 
Av någon anledning tyckte Djävulen särskilt illa om tussilago, i alla fall i Jämtland. Därför blev örten också ett vapen mot honom och hans anhang.......

Ett sätt att skrämma bort dem var att låtsas ladda bössan med tussilago och rikta vapnet uppåt. Inget skott behövde avlossas............... de onda och sjukdomsalstrande makterna skrämdes bort redan av gesten

 

 
 

 

 

Tussilago är en blomma som man ska ge till någon man tycker mycket om.
Den är nämligen en symbol för den allra första kärleken och på blomsterspråket betyder den ” Du är mitt allt ”.
Kanske är det därför som så många barn på våren plockar en bukett och ger till sin mamma?”

 

 
 
Be Blessed!

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela