Daggkåpan

Publicerad 2017-05-21 10:15:11 i ÖRTER,

 

 

  DAGGKÅPA- Alchemilla vulgaris

( Kvinnornas bästa vän och bundsförvant )

 

 

Växtens latinska namn alchemilla...........kommer från det arabiska ordet al-kemelij, som betyder himmelskt vatten...... de vises sten.

 

 

De gamla alkemisterna använde droppen i bladen, när de försökte framställa guld.

Vulgaris.....betyder bara att den är allmän och vanligt förekommande.

 

 Daggkåpan har fått sitt svenska namn på grund av den droppe som tidiga morgnar hittas i de skålformade bladens mitt.....och som man förr trodde var just dagg....... Visst fångar bladen upp väta i for av regn men denna droppe.....som en stor skimrande pärla, bildas genom att bladen nattetid utsöndrar vatten, som växten tagit upp genom roten, s.k. guttation,

 

 
 
 
 
 

 

Daggkåpan är en flerårig rosettväxt.....Höjd 10-30 cm.......Blad stora, nästan runda med 7-11 tandade flikar.

Bladens form.........de liknar en veckad mantel och därför har växten också kallats för bl a Mariakåpa och Vårfrukåpa.......Så även i andra länder....... I England kallas den Mantle och oftast också Lady Mantle.

 

 

Att den kopplas ihop med jungfru Maria kan bero på att fortplantningen är asexuell....... alla nya barnplantor får exakt samma genuppsättning som moderplantan och förblir i princip samma individ genom alla generationer........"den obefläckade avelsen"

Frukten/ nöten/ fröet som blir den nya plantan ”tillverkar växten själv”..... en form av jungfrufödsel.

 

 

Blommar från juni till augusti med små oansenliga Ijusgul/gröna blommor i täta samlingar......

 

 

 

Daggkåpan kommer ursprungligen från Karpaterna......Kaukasus

Den förekommer vilt växande allmänt över hela vårt land i ett stort antal småarter........Släktet har omkring 250 arter, varav 24 förekommer i Sverige.

 

Växer på ängar, i hagar, på vägkanter och gärna på backar/ sluttningar........vissa arter även inne i skogar.......Och den kan även odlas i trädgårdar......vanligas är då Jättedaggkåpan (Alchemilla mollis)

Växer bäst i sol till havskugga i näringsrik jord. Bra marktäckare för slänter, under träd och buskar och som kantväxt......Är lättskött och snabbväxande...... Kan delas men frösår sig också lätt själv.

 

 

Daggkåpan har ansetts för en kvinnoväxt och använts som medicinalväxt mot kvinnors sjukdomar och åkommor. Kvinnans bästa vän var ett smeknamn som daggkåpan fick för just sin förmåga att göra menstruationen regelbunden, lindra klimakteriebesvär och bota infektioner i kvinnors underliv.

 

 

 

Daggkåpa känner vi till i vårt land sedan 1600-talet, vildväxande eller odlad som medicinalväxt. Jättedaggkåpa däremot.....den mest populära.....är en ung växt, som kom till vårt land i början av 1900-talet från Turkiet via England.

Daggkåpan innehåller garvämnen som drar samman hudvävnader samt verkar stärkande för slapp hud. Daggkåpa används därför i dagkrämer och anti-rynkkrämer ….. Den innehåller en stor mängd fukt.....

 

Du kan också använda avkok av daggkåpa som ett sammandragande ansiktsvatten.

 

Att skölja håret med....är bra för din hårbotten.....och gör håret friskt och glansigt....

Avkok på daggkåpans blad....... kan användas vid färgning av tyger och garn........Ylle får en vacker grön färg.

 

Allmogen använde sig av daggkåpan som en klocka förr.......få ägde klockor men de såg på daggkåpan om de var långt hemifrån gården.......för att se när arbetsdagen var över......Oavsett om det var soligt eller mulet, ljus eller mörkt slår daggkåpa ihop sina blad då solen går ned.Daggkåpan användes också i folkmedicinen....... Särskilt mot trånsjukan.....människor och även djur som längtade bort till en annan plats och inte trivdes där de var........ Före soluppgången skulle de dricka av dropparna och upprepa detta tre gånger.

 

 

Daggkåpa kan användas färsk men också, förvaras genom torkning av bladen.......Vid skörd skall de stora bladen klippas efter behov, bäst under blomningstiden.

 

DAGGKÅPA I MAT:

 

Ska du äta daggkåpa använd mindre blad som bör den skördas tidigt...... innan garvämnena blir alltför framträdande..... den har en något besk lätt syrlig smak.

 

Unga blad delas och kan ingå i en sallad.....Bladen går även att blanda med brännässlor och mållor som utfyllnad i soppor, pajer och gratänger.

 

 

 
 
 
 
DAGGKÅPA SOM MEDICIN:

 

De aktiva ämnen i daggkåpa är garvämnen som drar samman och stärker vävnaden och minskar blödningar.......eterisk olja som är antiinflammatorisk, kramplösande och sårläkande.........saponiner (slem) som förebygger narig hud bitterämnen........och Salicylsyran i örten fungerar som smärtstillande medel.

 

Används invärtes för att hämma diarréer, inflammationer och stilla blödningar...... vid exempelvis rikliga menstruation...... Stimulerar aptit och matsmältning lindra kramper och smärtor....

 

 

( Förr för att behandla ”fallandesjukan” dvs Epilepsi )

 

 

Daggkåpa kan användas utvärtes till tinkturer/ infusioner/ avkok/ salvor.....för läkande omslag/ kompresser för sårläkning, mot infektion, inflammationer och svullnad....... till munsköljning vid inflammerat/ blödande tandkött...... behandling av acne och finnar....narig och slapp hud......stillar blödande sår också bra vid näsblödningar........som sköljmedel till håret om man har sårig hårbotten.

Småbarn brukar få skorv i hårbotten och då är daggkåpeavkok bra att badda med eftersom det innehåller salisylsyra........ vid fjälleksem eller psoriasis.

 

 

Om du är diabetiker kan du använda örten för att bekämpa cirkulationsproblem som kan uppstå.

 

Daggkåpans garvämnen i kombination med den eteriska oljan ger läkeörten dessa sammandragande och helande egenskaper. Daggkåpan innehåller också ämnen som kan dra ner svullnader

 

Daggkåpan används i antirynkkräm för sin stora mängd fukt.........Forskning visar också att växten stärker hudens elastiska vävnad genom att hämma nedbrytningen av ämnet elastin. Naturens eget anti-age medel.

 

Avkok av de gröna delarna av hela plantan kan användas att drickas under graviditet och ca tio dagar efter förlossningen för att dra ihop bukmusklerna och för att underlätta och ge regelbunden menstruation......minskar även mängden....... ansågs förr skydda mot missfall och vara ett skydd för det ofödda barnet.....

 

 

Gör ett örtte på torkad daggkåpa.....Teet bör drickas på tom mage 30 min före mat och två timmar efter för att ge bäst effekt. Drick högst 2-3 koppar per dag under högst 14 dagar som en kur.

Drick alltid örtte som en tillfällig kur eftersom växterna innehåller aktiva ämnen som påverkar kroppen.......Och alltid i samråd med din läkare.

 

Örtte på Daggkåpa.

Använd färska eller torkade örter.
Ta 4 tsk färska örter eller 2 tsk torkade örter till en kopp. Häll över 2 1/2 dl kokande vatten. Låt dra 5-10 min under lock.

Sila och drick...... kan blandas med citron och/ honung.


Infusion på Daggkåpa.

Infusioner är ungefär som örtte, bara starkare. En infusion görs ofta för baddningar, inhalationer, munskölj eller hårsköljningar och bad.......Vid sårvård badda på såret upprepade gånger.

Ta 2- 4 msk torkad ört till 3 dl kokande vatten.

Häll vattnet över örten och låt dra 15-20 min under lock. Sila.

Förvara i en mörk flaska med tättslutande lock...... gärna i kylskåp håller då ca 1 vecka.

 

Ansiktsvatten på Daggkåpa.

Ett enkelt ansiktsvatten görs på följande sätt........ 1/2 dl hackad färsk (eller 2 tsk torkad) daggkåpa äggs i en skål....... Häll över ett 2-3 dl kokande vatten och låt dra i 15-20 eller tills det svalnat.

Sila och häll upp i en flaska och förvara ansiktsvattnet mörkt och svalt...... gärna i kylskåp håller då en vecka.

 

 

 

 

DAGGKÅPAN I MAGIN:

 

Daggkåpa styrs av planeten Venus och tillhör elementet Vatten.
Den är helgad åt Moder Jord, Gudinnan Freya.

 

Drick te på daggkåpa om du vill komma nära din Gudinna...... om du vill kunna se och uppleva de små miraklen och allt fantastiskt runt omkring dig...... glädjas åt det minsta.....

 

Dess egenskaper är många och den används i flera olika sorters Magier........ för kärlek....fertilitet.... skönhet.....skydd

 

 

 

Daggkåpan är lätt att känna igen då bladen formar som en liten skål där vatten samlas. Enligt folktron är älvor och andra naturväsen mycket förtjusta i den magiska dagg som växten producerar och som samlas i kåpan......denna pärlformade stora droppe...... som ju givit örten dess namn.

 

Älvor som dansat natten lång i dimmorna släcker sin törst med denna magiska vattendroppe vid gryningen.

Älv drottningen sägs endast tvätta sig med dessa vattendroppar, och det är därför hon är vackrare än någon annan älva.

Det sägs även, att om du droppar denna magiska droppe i dina ögonen...... så kommer du för en kort stund tydligt kunna se älvorna.

 

Daggkåpan är också kvinnans och kärlekens växt......använd för månblod och vid förlossningar.....

 

En del menade även på att denna magiska ört kunde ge mödomshinnan och de ungdomliga dragen tillbaka och dessutom skulle slappa bröst kunna blir fasta igen.........så stark kunde tron vara på denna örts egenskaper vara.......

 

I moderna tider används extrakt och salvor till ammande nyförlösta mödrar, särskilt på bröst och mage, för att minska de synliga tecknen på förlossning......i form av bristningar.

 

 

 KÄRLEKSMAGI

 

Om du lägger en daggkåpa under kudden på midsommarnatten, kommer du drömma om din framtida älskade.

 

Daggkåpa invirat i blomsterkransen drar också till sig kärlek.

 

Placera en enda blomma från daggkåpa i ditt hår....... för att hitta kärlek........visualisera dit syfte och örtens blommiga sammankoppling med kärlekens gudinna.

 

 Daggkåpans vattendroppe kan man också göra magiska kärleksamuletter och kärlekselixir av.

 

 Örten räknas som ett afrodisiakum som du kan använda den i kärleksdryck..... förutom dropparna.....kan du samla pollen från blommorna..... eller rötterna kan torkas och pulveriseras........eller (inte lika verkningsfullt) så kan du torka och pulverisera bladen för magisk användning

Daggkåpa i KärleksMagi används i amuletter, spells, drycker och essenser.

 

 

Fertilitets Magi

 

I en ritual får kvinnor med svårighet att bli gravida..... svälja droppar från daggkåpan...... Dessa droppar sägs då skapakrafter som gör befruktning möjlig utan yttre ingrepp........Då den livsgivande kraften redan finns i kvinnans livmoder.......den väcks av droppens Magi.

 

Alkemisterna i gamla tider gick ut tidigt på morgonen för att samla in de magiska daggdropparna från bladens mitt.....som de sedan använde i sitt arbete.....

 

Även kvinnor har gjort det samma..... men då på jakt efter evig skönhet.......de trodde att genom att badda huden med den heliga daggen...... som gav huden en speciell utstrålning och en lyster av elfenben.......gav dem evig ungdom.....eller i alla fall gjorde dem yngre.

 

Män som kvinnor rullade sig tidigt på morgonen nakna i daggkåpans dagg för att få slätare och mjukare hud.

 

 

Daggkåpan är som ni säkert förstår en av den här Häxans särskilda och Magiska Favoriter.

 

 

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

Be Blessed!

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela