Timjan

Publicerad 2017-11-11 10:25:00 i ÖRTER,

 

 
 Timjan - Thymus Vulgaris

 

Timjan är en mycket gammal kryddväxt som omnämns på en sumerisk kilskrift tavla redan år 3000f.Kr....... Det var också en av de örter som användes av de de gamla egyptierna vid balsamerings processer...... De odlade den också eftersom den sas kunna jaga bort onda andar.

 

I det antika Grekland och Rom var växten helgad åt Gudinnorna Afrodite och Venus.

Man använde där timjan som rökelseoffer, vinkrydda och till att smörja in sina döda med.

 

I Sverige har vi använt timjan i mat och som medicin sedan Vikingatiden.

 

Namnet kommer antingen från det grekiska ordet thymon som betyder mod, och det sägs att de romerska soldaterna hade örten i sitt badvatten.......eller drack te eller vin kryddat med timjan som en symbol för mod.
Eller så kan namnet ha sitt ursprung i de grekiska orden thymos som betyder livskraft, ande och rök. Eller från ordet thyein som betyder dofta, röka och offra som rökelse eller från ordet thyo som betyder rökelsedoft särskilt från slaktoffer........

 

 

 

Timjan är ett släkte med ca 350 arter och som ursprungligen kommer från det västra medelhavsområdet.

 

Där brände befolkningen ofta stora mängder av timjan i sina tempel, som ett offer till Gudarna.

 

Örten spreds på 1000-talet sedan vidare över Europa med munkarna..... som odlade den i sina klosterträdgårdar.

När den svarta döden, Pesten/ Digerdöden slog i slutet av 1340-talet,var timjan det medel som fanns till hands....... för att läka blåsorna i huden.......(Lyckades ibland eftersom timjan ju innehåller tymol, som ju är ett antiseptiskt medel.)

 

 

Under medeltiden förekom att man intog timjandryck vid en rit för att skåda älvor och man bar små buketter med timjan för att rena luften......få bort lukten i rum där sjuka vistades.

 

 

 Timjan är en perenn ört.......halvbuskar eller buskar med små smala, barrlika och aromatiska blad.

Plantan blir c:a 30 cm hög........ Blommorna är lila. På äldre plantor kan stjälkarna vara ganska vedartade.

I timjan finns en essentiell olja thymol/ tymol, vilket ger timjan sin speciella smak och karaktär.

 

Odlas bäst i full sol....... Den tål torka bra.........Jorden för att den ska trivas bäst,skall vara lätt, kalkrik och väldränerad.

Den förökas med sticklingar, avläggare eller genom delning....... Men den kan också dras upp från frö tidigt på våren......kan ta tid för frön att gro, men brukar sedan växa bra.

 

Övervintrar lätt under milda vintrar men, fryser ofta bort under kallare......bör därför vintertäckas ordentligt i förebyggande syfte.

 

Timjan och lavendel växer bra tillsammans........Du kan också odla timjan bland kål för att skydda dem mot kålmaskar, flugor, skalbaggar och bladlöss.

 

Förr ansåg man att röken från Timjan kunde fördriva råttor och ormar, samt vara ett botemedel mot hosta.......Rekommenderades också mot bakfylla.

 

Användbara växtdelar........ är blad, stjälk och blommor av timjan

Blommor och mjuka toppskott kan nypas av vartefter under hela sommaren, det gör att plantan blir mycket tätare.

Det är bättre att ta hela kvistar än enstaka blad....... Klipp av några cm ovanför en förgrening då det stimulerar ny förgrening.

Bladen bibehåller lukten bra vid torkning som bör göras luftigt, svalt och mörkt.

 

Blommorna ger stora mängder nektar och också lite pollen som samlas av bin...... Honungen blir mycket mörk......... Grekisk timjanhonung är särskilt berömd.

 
 
 

 

Eteriska oljor användes förr till parfymer och kosmetiska produkter exempelvis tvålar, krämer, läppstift, tandkräm e.t.c.

 

I Norden var timjan vanlig i kyrkkvasten, en bukett med starkt doftande växter som kvinnorna hade i psalmboken och tog upp och luktade på då och då under gudstjänsten......... Om de hade kyrkkvasten för att hålla sig vaken när predikan blev för seg och långdragen........eller för att kamouflera stanken från kyrkans gravar och församlingens kropps odör......... eller om den hade magiska syften.........därom tvista de lärde.

 
TIMJAN I MAT:

 

Timjan är en av våra mest använda kryddörter........Men då örten har en genomträngande smak, bör den användas i små mängder.

 

Bladen kan användas färska, men för vinterns behov kan de både torkas och djupfrysas.

 

 

Timjan används i många rätter av kyckling, fläsk, korv, kött, fisk...... i grytor och soppor t.ex. ärtsoppa..... I södra Sverige har man timjan i ärtsoppa medan mejram föredras i norr.

 

Timjan används i såser, i potatisrätter samt i rätter med ost.

 

Färsk timjan anses särskilt god till äggröra och i tomatsallad samt till linser.

 

Timjan används tillsammans med mejram som krydda i korv och pastejer...... förutom mejram passar timjan som krydda också ihop med örter som exempelvis basilika, dragon, lagerblad, peppar, persilja och rosmarin.

 

 

Timjan används i flera maträtter som serveras vid högtiderna Ostaras, Lithas, Mabons och Samhain.

 

 

Kan förutom då den är tillagad, också användas färsk som garnering.

 

 

Förekommer även som brännvins- och likörkrydda och naturligtvis i örtteér.

 

 

 

TIMJAN SOM MEDICIN:

 

Timjan har används mycket i folkmedicinen.......

Främst mot hosta.......variga fula sår och för att främja matsmältningen......lukten ansågs nyttig för epileptiker.

 

En kvist timjan under huvudkudden eller i ölet sas hjälpa mot melankoli, te på timjan mot kopparslagare ( bakfylla )och utvärtes hjälpte timjansprit på slagskador och sträckningar.

 

 

Timjans eteriska olja tymol är starkt bakterie- och virushämmande och bygger upp kroppens immunförsvar....... har används som hostmedicin i tusentals år för sina slemlösande egenskaper. Infusion på timjan kan lindra både kikhosta och problem med astma.......

 

 

Timjan aktiverar flimmerhåren i luftrören som gör det lättare att bli av med irriterande slem. Slemproduktionen ökar med nytt, tunnare slem och det blir enklare att hosta ut det sega och gamla.

 

 

 

Timjan är dessutom kramplösande …... är därför extra bra när man har problem med astma eller kikhosta.

 

Den kramplösande effekten hjälper även till vid gaser i mage och tarmar och vid matsmältningsproblem.

Är också matsmältningsfrämjande, stimulerar trög mage, motverkar diarré och aptitlöshet.

 

 

Pröva infusion på timjan vid förkylning, halsont, influensa samt om du besväras av rethosta.

 

 

Timjan förebygger förkylning, influensa och stärker immunförsvaret, är bakterie- och virusdödande.

 

 

Stillar klåda användes därför mycket utvärtes vid insektsbett......

 

 

Timjan och har antiseptisk verkan...... Hjälper läkningen av variga sår..... eksem och hudutslag.

Kan också användas för att behandla bältros.

 

Är smärtstillande främjar blodcirkulationen vid ledbesvär som reumatism.......Kan hälls i badvattnet för att lindra reumatism......smärtor i leder och vid muskelsjukdomar.

 

Timjan kan också tillsättas till massageoljor och badoljor för behandling av reumatism och generell värk och smärtor. Dessa oljor kan ju också användas vid förkylningar.

 

 

Timjan kan också användas för att rengöra munnen....... lindrar ömmande tandkött, sår och svampinfektioner.

 O.B.S.

 

Undviks under GRAVIDITET!

 

Använd heller inte Timjan om du har MAGSÅR, MAGKATARR.......har problem med SKÖLDKÖRTELN, NJURAR eller LEVERN innan du har rådfrågat din läkare......

 

 

Köp eterisk Timjanolja...... droppa på kudden, täcket, kanske pyjamashals kanten, så att du andas in ångorna.

 

 

 

Ett annat sätt att använda essentiella oljor på är med hjälp av aromalampa. Häll några droppar timjanolja i vattnet och låt doften sprida sig i rummet.

 

 

 

Ångbad: Häll kokande vatten över en skål med ca 2 tsk Timjan i. Luta ansiktet över och häng en handduk över huvudet och skålen. Bra för huden, speciellt om den är finnig.

Avkok: ta ca 2msk timjan häll över 2dl kokande vatten.

Tinktur: torkad timjan och häll den i 40-graders sprit/vodka 1: 3....används som smärtstillande medel och lugnande medel mot huvudvärk, sömnlöshet.

Aromatiskt bad: ta ca 60g torkad timjan och koka upp med vatten sila och späd ut med badvattnet. Sägs hjälpa mot hudutslag, neurologiska sjukdomar och reumatism.

 

 
 

Hostmedicin

 

( Både lindrar hostan och löser slem )

 

Du behöver färsk Timjan och flytande Honung.

 

Hacka timjan grovt och varva med honung i en glasburk.

Låt stå med lock på i ca 4 veckor.......

Därefter sila och häll på en mörk flaska.

 

Ta 1 msk vid behov......

 

Håller ungefär ett år.

 

 

 
 
 

TIMJAN I MAGI:

 

Timjan styrs av planeterna Venus och Merkurius......och örten tillhör alla Element.....Luft, Jord, Vatten, Eld och Ande.

Den är helgad åt Gudinnorna Venus, Afrodite, och Freya.....Gudarna Aries och Mars och åt Älvorna.

Magiskt står Timjan för många olika saker...... Som exempelvis hälsa, sömn, kärlek, psykiska krafter, mod skönhet, trohet, vänskap, tur, sorg, pengar, glädje, medkänsla, förtroende, ungdom och midsommar

 

Den har också egenskaper som...... helande, rening, spådom, skydd, exorcism, kontakt med Älvor, meditation, drömmar och psykisk utveckling,

 

Timjan kan användas i många olika sorters Magi......Utöver dem jag redan nämnt vid också vid t.e.x. sommarritualer...... ritualer för de döda.......ritualer för frisläppande och förnyelse.

 

Bränn timjan för att dra till dig hälsa, få en god och vilsam sömn utan mardrömmar...... och för att drömma profetiska drömmar.

 

 

 Timjan kan brännas före magiska ritualer för att rensa och rena området...... brännas vid kärleksmagi........sägs också öka dina psykiska krafter...... förhindra ondska.

 

Doften från brinnande Timjan antas både rena, öka och förnya energierna.

 

Du kan med timjan rena hela hemmet.......ett specifikt rum.........eller din magiska cirkel.

 

Du kan äta ett timjanblad innan du utövar din Magi....... det ska hjälpa dig både att fokusera dina tankar och förstärka kraften i din Magi.

 

Färska kvistar av timjan kan placeras under en kudde för att ge dig god sömn och förhindra mardrömmar....... Torkad kan den ingå som en av örterna i en drömkudde.

 

Timjan används för att skydda dig mot elaka människor..... Ger mod, styrka och talets gåva. Bra att ha när du är nervös.

 

Kan ingå i en ritual för att för att hjälpa dig att behålla en positiv attityd......och ge dig mod att stå upp för dig själv.

 

 

Timjan är utmärkt i rituella bad och bränning vid vårfests ritualer...... när vi försöker lämna det gamla bakom oss och börja på nytt.

 

 

Timjan används också för att kommunicera med vänner och släktingar som har gått vidare....... Är mycket användbar speciellt på Samhain.

 

Om du bär en timjankvist vi en begravning blir sorgen lättare att hantera......

 

kvinnor som bär en kvist av timjan i sitt hår...... sägs vara oemotståndliga.....Och visar sig öppna för att både ge och ta emot kärlek.

 

Timjan passar för Älvmagi...... då den är starkt förknippad av älvor och feér....örten hjälper dig att både se och få kontakt med dem.......

 

 
 

 

Också i PenningMagi för att öka resurserna och ge dig mer pengar........

 

Gör en ritual vid fullmåne......ta en sedel vik den runt en liten timjan kvist..... gör ett paket.....som du binder en grön tråd runt.......Medan du mässar din önskan.....och begrav sedan paketet mitt i en vägkorsning då under samma fullmånenatt.

 
Med denna enkla spell avslutar jag inlägget om den underbara och magiska örten Timjan.

 
Tills Vi Möts Igen.....Må Gott <3 LUNA ©

 

 

 

 

Be Blessed!

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela