Persilja.

Publicerad 2017-10-25 22:46:20 i ÖRTER,

 

 
 

Persilja - Petroselinum crispum

 Idag tänkte jag berätta om ännu en av våra magiska örter.....mycket vanlig som de flesta av oss odlar i våra trädgårdar........Och som vi i Sverige årligen importerar mer än 200 ton av.......persilja.

 

 Persiljan härstammar ursprungligen från det östliga medelhavsområdet och har där använts som läkeväxt i mer än 2000 år.

 

Till Sverige kom den med munkar under medeltiden...........Och persilja odlades sedan allmänt som medicinalväxt i klosterträdgårdarna...... Men det var inte förrän på slutet av 1600-talet som persiljan blev en vanlig krydda att användas inom matlagningen.......

 

Persilja kan användas som grönsak, rotfrukt, krydd- och medicinalväxter.....Man kan använda sig av både blad, stjälkar, frön och rötter från växten.

 

 

 

Persilja blir 25 - 50 cm hög och tillhör familjen flockblommiga växter....... Den är en tvåårig växt som smakar bäst det första året......och som under det andra andra året blommar med gulgröna blommor som sitter i flockar.......Rötterna liknar små långsmala morötter.......Det finns både slät- och krusbladig persilja......

De mörkt gröna, lite stickiga bladen hos den krusbladiga sorten skiljer sig mycket i utseende jämfört med den slätbladiga varianten.......men den slätbladiga anses ha en rikare arom.

 

Den kan användas färsk, torkad eller fryst......men är naturligtvis bäst och nyttigast som färsk.

Ju snabbare den torkas också desto smakrikare blir den.......

Bladen kan plockas allt eftersom under sommaren, vid 20 cm höjd kan man börja ta hela knippen och skörden kan fortsätta tills långt in på vintern.

 

Enligt grekisk mytologi uppstod persiljan då prins Opheltes son till Kung Lycurgus och Drottning Eurydice.....som spädbarn i trädgården blev biten och dödad av en orm..... ur såret rann blod och persilja......och plantor började växa upp...... Barnet namngavs, döptes om efter sin död till Archemorus vilket betyder "dödens föregångare"

 

 

Persilja associerades med döden........och betraktades som Persefones speciella växt.......

Persefone var ju Hades Guden för dödsrikes fru.....Hon blev ofta avbildad med en massa persilja.

 

Det sas att färjekarlen Charon dekorerade sin färja på floden Styx med just persilja........

 

Man använde den för att dekorera gravar och i begravningsceremonier....... då den flätades in i begravningskransar eller ströddes direkt i den öppna graven.

 

Persilja var inget man åt eller lät växa inomhus.........för att man skulle inte ta döden in i sitt hus.

 

Enligt Homeros använde grekerna persilja till foder åt krigarnas hästar i hopp om att göra djuren snabbare och odödliga.

 

Persilja sås med frön oftast direkt på växtplatsen.......den är känd för att gro mycket långsamt kan ta upp till ca 8 veckor ibland.......så fröna ska sås så tidigt som möjligt på våren.......grobarheten minskar också när frön sparas........ Fröna gror fortare i värme, så man kan hjälpa till genom att blötlägga fröna i varmt vatten och/eller hälla varmt vatten på jorden innan man sår......... Lägg heller inte fröna för djup........de ska bara täckas....... Vattna sedan så att sådden hålls fuktig tills groddarna kommer.

 

 

Vill du att den ska självså sig till nästkommande år så är det bara att låta några plantor blomma och stå kvar då tar Moder Jord hand om resten.

 

Sådden av just persilja, omgavs förr av mycket vidskepelse.

Att alla frön inte grodde berodde på att djävulen tog sitt tionde av dem, och att de grodde så långsamt berodde på att de först måste ner till djävulen och vända nio gånger innan den kunde börja växa.

 

Tionde var en form av skatt som gavs till kungen/ prästen/ feodalherren........på 1/10 del av allt som producerades......

 

Vilket i detta fall innebar att de frön som grodde hade ratats av djävulen och därför kunde skyddas mot honom, demoner och onda andar...... Så enligt gammal folktro skyddade persilja nyförlösta kvinnor och oskulder. Bruden skulle bära persilja på sitt bröllop till skydd mot demoner och onda andar.

 

 Man trodde att bara häxor eller gravida kvinnor kunde odla persilja och den bästa skörden fick man om fröna såddes på långfredagen....... Oskulder fick absolut inte odla växten då de genast skulle bli mottagliga för uppvaktning från djävulen.

 

Om det i en kvinnas trädgård växte riklig med persilja skulle hon få många barn......alla döttrar. Denna magiska ört ansågs också vara ett afrodisiakum för kvinnor och kunna förhindra graviditet. .

 

 Persiljan fick inte flyttas från en växtplats till annan, för då drabbades huset av olycka.

 

Inom folktron fanns också uppfattningen att man kunde bringa död åt någon genom att rycka upp en persiljerot ur marken och skrika sin fiendes namn...... eller genom att gräva upp persiljan och plantera om den i dennes namn.

 

Att möta en kärra lastad med persilja kunde vara ett varsel om död.

 

Dessutom hjälpte persilja mot bett av galna hundar.

 

 

 

PERSILJA I MAT

 

Att garnera mat med persilja ( eller dill ) härstammar från romarna som placerade persilja på sina tallrikar för att skydda maten från gifter/ förtrollningar....... Ibland åt de efter måltiden upp garnityren för att få kontakt med döda anförvanters andar.....

 

 Persilja kan ingå som en del i kryddbuketter tillsammans med tex. mejram, lager, rosmarin, dragon, körvel och timjan.......

 

Persilja passar också bra ihop med lök, vitlök och peppar

 

I övrigt passar persiljan som krydda till det mesta exempelvis soppor, sallader, äggrätter, marinader såser.......kan användas till grönsaker, potatis, olika sorters kött och fisk.

 

Och ingår som ingrediens i Ostaras, Lamas/ Lughnasadhs, Mabons, Samhains och Yules maträtter.

 

VITLÖKSBRÖD

En oslagbar kombination av persilja och vitlök får man i vitlöksbröd......

Rör ihop några matskedar smör med en halv deciliter finklippt, slätbladig persilja och någon nypa havssalt.

Skär ett snitt i en baguette men skär inte ända ned........Smeta ut smörblandningen mellan skivorna och lägg brödet på ett bakplåtspapper på en plåt

Låt smöret smälta och brödet bli ljummet i 150 grader i ca 10 minuter.

Skär brödet i lagom stora bitar.

 

Persilja används i vissa länder mer som en grönsak än som krydda, exempelvis i det libanesiska köket och rätten tabbouleh

 

tabbouleh

 

100g bladpersilja

1 dl bulgur

1gul lök

3 tomater

¾ dl färskpressad citronjuice

1dl olivolja

1tsk salt

2krm peppar

 

Finhacka allt och blanda ihop

 

 

 

 

PERSILJA SOM MEDICIN

 

 Persilja har använts flitigt i folkmedicinen mot en mängd sjukdomar, bl.a. mot högt blodtryck, vid njursten, svag lever, hosta, irriterad hud, allergier, kolik, matspjälkningsproblem och till sår vård.

 

Persilja är mycket rik på karoten (som omvandlas till A-vitamin i kroppen), C-vitamin samt järn, kalcium och mycket folsyra.

 

Persiljans är urindrivande och har goda utrensande egenskaper av kroppens slaggprodukter......... Den är därför bra i reningskurer och allmänt stärkande för kroppen......

 

 

Blanda till en grön drink gjord av infusion på persilja när du känner behov av rening av kroppen.

 

Stärker och stimulerar och aktiverar funktion av lever och njurar och är bra för mage/tarm.

 

Då den ger dig bättre aptit, stimulerar matsmältningen och driver ut gasöverskott.

 

 Sägs vara antibakteriell, antiinflammatorisk, kramplösande och stimulerar immunförsvaret.

 

Främjar cirkulationen i kroppen, renar blodet och motverkar anemi.

Särskilt roten och fröna är urindrivande.... vilket kan hjälpa mot ödem och svullnader orsakade av vätska i kroppen.

 

Persiljefrön används p.g.a. sin kraftigt vattendrivande effekt även vid reumatisk värk och gikt.

 

Den motverkar och lindrar urinvägsinfektion och blåskatarrer.

 

Persilja sägs också skydda mot olika typer av cancer och tumörer....

 

 Den håller huden hälsosam eftersom växten också har antibakteriella antiinflammatoriska egenskaper......som motverkar acne, pormaskar eller andra liknande problem.....

Sägs också innehålla kraftiga antioxidanter som skyddar våra celler från att åldras.

 

 

 

Persilja är en kvinnoväxt......

Är en av de växter som användes vid abortering av oönskade foster....

 

Användes förebyggande för att förhindra graviditet och vara mensreglerande.......Kan sätta i gång en sen menstruation.......ha förmåga att stimulera blödningen vid oregelbunden menstruation och som kramplösande även ge lindring vid menstruationssmärta.

Kan hjälpa livmodern att dra ihop sig efter förlossningen......Sammandragande och förebygger åderbristningar, samt sägs stärka musklerna i livmodern och förbättrar mjölktillströmningen vid amning.

 

Den rekommenderas också för att lindra PMS och klimakteriebesvär

 

 Överdosering av ren eterisk olja från persilja kan påverka levern och framkalla sammandragningar i livmodern

 

 Saften från de färska persiljerötterna läker sår och minskar svullnader t. ex. av myggbett och bistick.

 

Gnid in huden med saften från bladen för att hålla mygg borta och slippa bett......doften av persilja sägs ogillas både av mygg och huvudlöss.

 Persilja sägs vara bra för håret.........

Skölj med persiljevatten, det ger håret glans och framhäver färgen.

Avkok på fröna sägs vara bra mot håravfall.

 

 Och persilja ger dig uppfriskande andedräkt......

 

 Tugga ett par blad efter en vitlöksrätt för att minska doften i andedräkten.

 

 Sägs skydda mot berusning vid för hög konsumtion och även hjälpa mot bakfylla.

 

En huskur med persilja var att lägga färska stötta blad på sår för att dra ut stickor, glasflisor och järnflis.

 

 Mot blåskatarr

Koka en knippa persilja och en stor kopp vatten.

Sila bort persiljan och drick avkoket som te.

Rekommenderad dos: 1-2 koppar dagligen.

 

Persiljete

Blanda två matskedar persilja med 5 dl kokande vatten.

Låt blandningen stå ett tag så att vattnet suger åt sig persiljan och filtrera det innan du dricker det. Detta te kan drickas två gånger per dag.

 

 

 

O.B.S.

 

Persilja i stora mängder kan vara giftig

 

Persilja bör inte användas i större doser vid graviditet. Den stimulerar livmodern och i de oljerika fröna finns ett ämne som har aborterande egenskaper.

 

Personer med njurproblem ska också undvika att på egen hand använda persilja i medicinskt syfte.

 

 

 
 
 

 

PERSILJA I MAGI

 

Persilja styrs av Planeten Saturnus och tillhör Elementet Jord

 

Den är helgad åt främst Gudinnan Persefone men även till Gudinnorna Venus och Afrodite.

 

Persilja har många magiska egenskaper...... som exempelvis rening, skydd, clairvoyance , kontakt med andar och att ge hälsa.

 

Står för väldigt mycket...... t.e.x. passion, fertilitet, styrka, vitalitet, kraft, energi, god hälsa, framsteg, lycka, glädje och spådomar...... men också för död och begravning.

 

Persilja är en användbar växt, bra vid ritualer och besvärjelser.......
Den är lätt att få tag på och du kan använda den både som färsk och torkad.

 

Magiskt kan du exempelvis äta eller dricka den, använda i bad, amuletter och bränna den som rökelse.

 

Används med fördel till SkyddsMagi, Reningar, FertilitetsMagi, KärlesMagi, ÖnskeMagi och Healing

 

Persilja är beskyddande och användbar vid magi som har att göra med fysiskt välbefinnande, hälsa och styrka. Örten sägs skydda mot gifter och främjar långt liv......

 

Att bära en krans av persilja sägs stoppa olycka och hämma förgiftning.

 

Persilja sägs öka psykisk utveckling, göra dig mer mottaglig vid divination och kontakt med andra världar......

 

Passar bra vid ritualer för de döda.....som nu vid Samhain...... eller vid begravnings ritualer.

 

Persilja kan användas i ett ritualbad och i rituell rökelse i samband med kommunikation med de dödas andar.

 

Att äta persilja.....ökar lust och fertilitet.

 

Använd i reningsbad för att ge kraft, energi och återställa en känsla av välbefinnande.

 

Använd som en amulett i en påse för att för att öka styrka, hälsa, skydd, vitalitet och framkalla lust och passion.......eller för att öka elementet jords närvaro.......

 

Intentionen för amuletten bestämmer du ju själv då du tillverkar den eller lägger endast till örten du använders egenskaper.....

 

Att bära eller äta persilja ska också skydda dig mot berusning.......

 

Och den ska vara en stark skyddstalisman vid resor.

 

 När du vill känna dig stark inför en fysisk utmaning kan du ladda dig med en kopp persiljete.

 

Drick och föreställ dig hur örtens starka energi vandrar ut i hela kroppen.....Åkalla jordens kraft.

 

Magi handlar mycket om att hedra stunden och de krafter som råder här och nu, så låt persiljan få sin stund att verka.

 

Avslutar med att berätta att Persilja som vuxit på en kyrkogård naturligtvis har extra mycket magi.

Att just Häxor enligt folktron var mest lämpade att odla persilja berodde antagligen på att det också var en ört som var en av de ingredienser som ingick vissa flygsalvor......Då den gav salvan en bestående grön färg men också på grund av örtens starka förbindelser med underjorden.

 

 Tills Vi Möts Igen.....

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela