Pepparrot

Publicerad 2020-03-15 19:04:58 i ÖRTER,

 
Pepparrot -Armoracia rusticana

 

Pepparrot är en växt med många ”tillnamn”. 

Den brukar kallas för ”Nordens ginseng” men också ” Nordens chili”

och även ”naturens penicillin”

 

 

 

Oraklet i Delfi lär en gång ha sagt ”Rädisan är värd sin vikt i bly, rättikan i silver men pepparroten i guld." till den grekiske guden Apollon som sedan gav pepparroten till människorna. 


Pepparrotens närmaste släktingar är senapsväxter, kål och raps. 

 Det är en flerårig ört som tillhör familjen korsblommiga växter.

Den odlas för sin rot, som främst används som krydda. 

Roten är gul brun, kraftig, knölig, köttig och har en stark pepprig smak, detta för att den innehåller senapsliknande ämnen. 

 Pepparroten är en perenn växt, som kan bli en meter hög eller mer. 

Bladen är stora, formade som tungor med långa skaft, som växer i en bladrosett.

Den blommar i juni-juli med vita, cirka en cm stora vita blommor som sitter på greniga blomställningar i toppen av växten

 

 Som kulturväxt har pepparroten en lång historia, och odlingar av pepparrot är kända sedan medeltiden då den kom till Sverige med munkarna som började odla växten i medicinskt syfte i sina klosterträdgårdar. 

Många anser dock att redan vikingarna använde sig av den fantastiska roten som de träffade på och tog med sig hem under sina resor

Pepparroten har en lång historia som kultur- och medicinalväxt. Ursprunget är något osäkert men troligtvis härstammar den från södra Ryssland.

 

 
Enköping är en av de två svenska orterna som förknippas med pepparrot. 

Där började man troligtvis odla den i stora mängder redan på1600-talet, även om man blev känd som "Pepparrotsstaden" först under 1800-talet. 

Den andra orten som i början av 1900 talet tog över produktionen av svensk pepparrot var Fjärås i norra Halland.

Odlingen gick till så att i maj lade ner rotsticklingar "stråler".horisontellt i jorden för att underlätta den vidare skötseln. 

Runt midsommar var det dags att "lägga om" pepparroten. 

Då lyfte man upp rötterna ur jorden en efter en och rensade bort sidoskott och vissa rottrådar, sedan grävde man ner roten igen.

I november hade pepparroten vuxit klart, men oftast så lät man pepparroten ligga kvar i jorden under vintern. 

Då skördade man alltihop på våren så fort åkrarna hade torkat upp. 

Sedan sorterade man pepparroten och tog tillvara på rotsticklingarna som skulle användas till utsäde för nästa skörd.

Visst odlas ännu idag en del svensk pepparrot, men även i många olika länder i världen …..en stor del importeras hos oss främst från från Kina.

Pepparrot växer förvildad på många ställen och kan ofta ses som ogräs längs motorvägar.

Vill du själv odla pepparrot i din trädgård så tänk på att den kanske inte är den vackraste kryddväxten och den sprider sig mycket lätt, rekommenderar den därför inte i din ”direkta kryddträdgård”. 

För har du en gång planterat en pepparrot på ett ställe så är det mycket svårt att få bort den därifrån igen. 

Var alltså noga med att placera den på rätt ställe redan från början, bra är att ge den någon plats att vara på där den får växa som den vill.

Enklast är att plantera en del av roten från en planta i näringsrik, fuktig jord på solig plats.


Enligt gammal folktro kan en bit pepparrot i väskan eller fickan även hjälpa mot häxor och med en bit pepparrot i plånboken så skulle man aldrig vara utan pengar

 

Pepparroten ansågs också ha andra speciella krafter, exempelvis skulle man utan risk kunna handskas med huggormar om man först gned in händerna med pepparrotsfrön.

 

Andra användningsområden var som konserveringsmedel, anti­septiskt medel, eller som foder.

 

Riven rot i blomkrukorna sägs få småflugorna att flytta.

 

 

PEPPARROT I MAT

 

Det största användningsområdet för pepparrot idag är som smaksättare till mat och det passar till det mesta som exempelvis kött, fisk, korv och vegetariska rätter. 

 

Används som på samma sätt som senap.

 

Pepparrot tappar i smak då du river den och man ska alltid tillsätta pepparroten i slutet av en maträtt. Ångorna är flyktiga, låt den inte koka, och ha den gärna på maten precis inpå att den ska ätas.

Klassiska tillbehör är pepparrotsgrädde och pepparrotssmör.

Vit sås med pepparrot, pepparrotssås kan användas till kokt kött och riven pepparrot syns ofta tillsammans med kokt torsk och skirat smör. 

De späda bladen kan användas till sallad.

Riv pepparrot och använd den i en dressing eller som topping på ett smörrebröd, råbiff, vanlig biff, ångkokta grönsaker, potatismos eller i soppor. 


Den ska inte värmas upp, utan tillsättas till varma rätter innan servering.

 

Den lite skarpa smaken från pepparrot passar fint ihop med sura smaker som exempelvis syltade rödbetor eller i en kall citronsås.

 

Pepparrot fungerar även perfekt ihop med rått kött och fisk, du kan t ex göra en laxtartar med pepparrot, citron och äpple.

 

Är godast färsk, förvaras bäst svalt i sand eller inplastad i kylskåp.

 

Både pepparrot och wasabi tillhör ­familjen Brassicaceae / korsblommiga växter. 

Och då wasabi är både svårare och dyrare att producera än pepparrot, så är wasabin i många sådana produkter därför ersatt med en pasta eller ett pulver av pepparrot som färgats grön.

 

Pepparrot används vid konservering av gurkor, rödbetor med mera på grund av dess antibakteriella egenskaper.

 

Lägg några skivor pepparrot överst i burken när du lägger in gurka, rödbetor eller så, för då möglar det inte.

 

 

 

PEPPARROT SOM MEDICIN

 

Pepparroten förekom under medeltiden i både folkmedicinen och den traditionella medicinen, bland annat som ett medel mot feber och värk. 

Som ett medel mot gikt kunde man tillverka grötomslag med pepparrot som lades om den sjuka leden.

Den ansågs också kunna läka sår och var bra för behandling av bett från giftiga djur. 

Genom att äta en bit pepparrot på morgonen kunde man förebygga att bli förgiftad under dagen. 

Och man trodde att den till och med med kunde bota dövhet. 

 

Man medförde ofta pepparrot på långfärder till sjöss, då den som en följd av den höga C-vitaminhalten kunde hålla skörbjuggen borta.

C-vitaminhalten i pepparrot är tre gånger högre än i citrusfrukter

 
Även dagens människor använder pepparrot i medicinskt syfte. 
 

Det är vanligt att man äter pepparrot mot högt blodtryck, huvudvärk, förkylning, värk i kroppen från gikt, reumatism, artrit och ischias….. eftersom den stimulerar blodcirkulationen och genomblödning  i hud och leder.

Pepparrot är stärkande för immunförsvaret. Den används som antiseptiskt medel vid luftvägs- och blåsinfektioner och för att det förbättrar matsmältningen.

Sägs vara bra för……

För hjärtat, då undersökningar visar att om man äter riven pepparrot så sänks pulsen. 

Pepparrot är samtidigt rik på mineralet kalium, som sänker blodtrycket. 

 

Mot förkylning, då pepparrot är rik på senapsoljor, som rensar bihålorna, och på A- och C-vitamin som stärker ditt immunförsvar, är slemlösande  och bekämpar virus och bakterier.

 

Ger mycket energi dådet finns massor av järn i pepparrot och järn ser till att transportera runt syret i kroppen, så att dina celler därmed fylls med energi. 

 

Pepparrot är dessutom rik på protein och ämnen som aktiverar din förbränning.

 

Den hjälper också din matsmältningen då det finns massor av kostfibrer i pepparrot.

 

Du kan använda själva roten till vattenutdrag för inhalation och fotbad. 

Pepparroten har slemlösande egenskaper vilket gör den bra att använda vid förkylningssymptom. Inhalation med pepparrotsvatten vid bihåleinflammation, hosta och täppt näsa kan ge hjälDe höga nivåerna av ämnet sinigrin som finns i pepparrot gör den intressant som en möjlig cancerskyddande ­komponent och tros hämma olika former av prostatacancer, lungcancer och utvecklingen av tumörer i lever och mage.

 

 

Några exempel på huskurer med pepparrot.

Mot högt blodtryck

Skiva färsk pepparrot och lägg i ett glas rödvin. 

Mot förkylning.

Tugga på en bit pepparrot i förebyggande syfte om du känner att förkylning är på gång.

Mot hosta

1 msk riven färsk pepparrot blandas med 3 msk honung. Ta en sked av blandningen och låt den smälta i munnen. 

Mot halsont
Riv 1 msk färsk pepparrot, slå på varmt vatten och gurgla. 

Fotbad vid värk
1 msk riven pepparrot till 3 liter varmt vatten. 

För immunförsvaret
1 riven morot och lika mängd riven vitkål, 1 tsk riven färsk pepparrot och en halv skivad rödlök.

För bihålor

Riv och andas in ångorna.

Mot bronkit

Riv i gröt som läggs på bröstet.

 

 
PEPPARROT I MAGI

 Pepparrot styrs av planeten Mars och tillhör Elementet Eld.

Växten är helgad åt Krigs Gudarna Mars och Ares, men också till vissa Orm gudinnor


Pepparrot står främst för skydd, rening, styrka, ormar och pengar.


Kan användas vid flera olika sorters Magi som skydd, rening och vid exorcism.


#  Pepparrot torkad och riven eller mortlar till puder kan strös runt ditt hus utomhus. Förstärk extra  i hörnen, på  yttertrappor och vid ytterdörrar.

Detta kommer att göra alla onda krafter synliga och tydliga. Samt skingra och upplösa spells och förbannelser som sänts mot ditt hem och dig.

 

#  Riven pepparrot och / eller blad kan också kokas till ett starkt extrakt som också kan användas som skydd, vid rening och vid förvisning av ovälkomna demoner och andar.

 

#  Bitar av torkad rot kan användas i amuletter som skydd eller för att dra till sig pengar, gå också att lägga i en plånbok.

 

#  Rot i bitar eller pulvriserad kan även vid behov användas/ förstärka skydd i ditt hem

Strö över trösklar, i hörn, runt fönster, dörrar och alla känsliga områden för att fördriva/ skydda mot ondska. 

 

Detta var vad jag kan dela med mig av om denna magiska rot.

 

Må Gott <3 LUNA © 

Be Blessed!

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela