Tussilago.....Vårens lilla glada sol

Publicerad 2017-03-30 11:24:23 i ÖRTER,

 

 

Tussilago (Tussilago farfara)

 

En av de mest efterlängtade och käraste av vår tecknen, är när denna lilla gula blomma dyker upp som en liten glad sol i diken, vattendrag och vid vägkanter.

Och tidig är den......så fort tjälen börjar släppa..... Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att den ska titta fram.

Blomknopparna utvecklades redan under föregående höst, så det är därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.....Någon gång mellan februari – maj beroende på när våren bestämmer sig för att dyka upp.

 

 

Blommorna kommer ju på våren.......bladen mycket senare under sommaren.

 

Bladen är stora och sägs ha en hästskoform...... de växer ut från roten en krypande jordstam.....som är starkt förgrenad och går långt och djupt........man har hittat upp till 200 m på en kvadratmeter......Därav ett av namnen i folkmun som ” hin ondes blomma ”

 

 

En etablerad Tussilago koloni är så gott som omöjliga att gräva upp eller hacka ihjäl. Att kväva den genom att täcka jorden med tät svart plast är lika svårt.

Tussilago förökas från frö eller genom att jordstammar delas..........så varje liten rotbit blir en ny planta.

Rötter har torkats och använts som fnöske........tillsammans med det vita ludd som utblommade blommor bildar.

 

 

Tussilagons blomning är viktig för tambin, den tidiga blomningen och bra pollen och nektar gör att tussilagon blir en ”dragväxt ”för bin.......Blommorna öppnar sig bara under soliga dagar och är också mycket populära även bland de första humlorna och fjärilarna.

 

 

 

Tussilago är en blomma med väldigt väldigt många namn.........

Exempelvis kallas den i folkmun för......

hästhov, hosthäva, hostört, hästört, lungbota, brösttobak, tandvärksbota, läkeblad, tjälablomma, tjälros, tjältuppa, majblomma, lerblad, hin ondes blomma, hin ondes rova, farfarsblad, farfarsblad, fålafötter, skråp, mjölblad, surblad, skarvagräs, hästhuvud, tussilon....... för att nämna några :)

 

Officiellt går den under namnet Hästhovsört.....
Namnet hästhov kan syfta på att Tussilagons blad till utseendet ansetts likna spåret efter en hästhov........... eller att det är en förvanskning av "hosthäva"

 

Hästhovsörtens latinska namn är Tussilago farfara....... Och det är väl en av de få blommor som är mer känd under sitt latinska namn......i alla fall delvis......

 

Tussilago kommer från latinets ” tussis ” som betyder hosta ….... lago kan komma från agere, som betyder driva bort........Följaktligen ” tar bort Hosta ”

 

Farfara....... syftar på en art av poppel, vars löv har en vag likhet med tussilagons.

 

 

På engelska har växten också många olika namn men det mest spridda och använda engelska folkliga namnet är ” coltsfoot ”

 

Tussilagon växer vild i alla världsdelar utom möjligen Australien. I Sverige är den allmän upp till fjällen.......

 

Ursprungligen troligen från Europa.

 

Tussilagon är en mycket gammal växt man vet att Hippokrates redan på 400 talet f. kr. använde roten av växten blandad med honung, som aptitretande medel och kokad med vin till att behandla sår.

 

Växtens medicinska egenskaper har varit kända länge och inom folkmedicinen användes växten för att dämpa hosta. Bäst är de unga bladen och blommorna de innehåller mest verksamma slemämnen och substanser........ Vanligast var att koka blommor och blad i vatten/ Te som man sedan drack....... men det hände också att man rökte bladen............Krossade blad användes också för att läka infekterade sår och svullnader

 

Tussilagons blommor både färska och torkade, kan och har använts vid tillverkning av viner.

 

Tussilagons blad har I Norden och Tyskland har de använts som surrogat för tobak, särskilt under första världskriget......

 

Färska späda blad har ätits i soppa och som sallad....... avkok på blad och blommor är också en huskur som används i sköljvattnet mot fett hår.

 

 

MEDICINSKT MED TUSSILAGO

Blommorna och bladen har en slemlösande effekt men användes även inom folkmedicinen för att lindra inflammationer....... de är också upphostnings befrämjande, sår läkande och svettdrivande.

 

Då den ansågs ha en mycket bra slemlösande verkan och även hämmar inflammationer, användes den förr vid bronkit, struphuvuds-svalgkatarr, viss astma och lungsäcksinflammation............ och ansågs även lindra verkan av TBC.

Mosade blad är rika på skyddande slemämnen och har därför lagts på infekterade sår....... och på bölder. Du kan använda en kompress med färska blad som mosas till en gröt och lägga på.

 

Sägs också lindra och hjälpa också mot åderbråck/ åderbristningar.

 

En grötomslag av bladen eller blommor kan även användas på eksem och insektsbett.

 

Roten är också användbar för liknande ändamål.

 

Har du svullna fötter så kan du badda de med avsvalnat avkok av just Tussilago eller gör ett fotbad …......Två rågade händer med blad kokas med lagom mängd vatten.........Hälls i ett handfat.......... sätt ned fötterna i ca 20 minuter.

 

 

Kan användas som inhalation.....En rågad msk blommor och blad kokas och ångan inandas under en duk.......Vid svår hosta, andnöd m.m.

 

Vid smärtor i öronen så droppade man in färskpressad saft av Tussilagons blad.

 

Vid långvarig hosta och heshet drack man Tussilago te med honung
Te görs av en rågad tsk blommor/ senare blad och blommor i lika delar, bryggs med 2,5 dl vatten.

 

O.B.S.

I Sverige avråder Socialstyrelsen från att använda tussilago........

 

Orsaker till detta är flera......

 

Tussilago växer ofta i diken och liknande, men tänk på att inte plocka blommorna vid bilvägar där det kommer avgaser på dem....... Så på senare år har man upptäckt att tussilagon, beroende på växtplats kan innehålla cancerframkallande ämnen........ Tar lätt upp och lagrar exempelvis bly från avgaserna.

 

Dessutom så innehåller alla delar av Tussilagon giftiga alkaloider, som i större mängder kan orsaka leversjukdomar.

 

Kombinera inte Tussilago med blodtrycksmedicin eller tabletter med paracetamol.

Använd inte Tussilago om du är allergisk mot Malört eller Gråbo....... Eller har någon form av leversjukdom.

Använd den heller inte under graviditeten, om du försöker bli gravid eller ammar..........

Ge absolut inte Tussilago till barn.

 

Om du Trots detta ändå vill plocka Tussilago för medicinskt syfte så bör det ske.......

Blommorna i februari-maj..........då inte fullt utslagna blommor insamlas vid torrt väder.

Bladen i maj-juli......då späda blad plockas vid torrt väder.

 

 

MAGISKT MED TUSSILAGO.

 

Tussilago styrs av planeten Venus och elementet Vatten.

 

Som magisk ört anses den öka din psykiska medvetenhet.

 

Har egenskaper som lugn, kärlek, pengar, skydd, visioner

 

Används i många olika sorters Magi.......

 

KärleksMagi.......skönhetsritualer....... trollformler om pengar......... spådoms riter

 

Tussilago bränns i divinatoriska och helande rökelse........speciellt också för att avlägsna sjukdom eller psykiska problem.

 

Bränns också som rökelse.........vid välsignelser..... för att ge lugn, frid och ro..... ge Visioner.........ge skydd...... och profetiska drömmar.

 

Tussilago används vanligtvis i trollformler för att ge rikedom och i kärlekstrollformler och som ett afrodisiakum.

 

Om du söker efter romantik......... strö en handfull torkade blad och blommor på utsidan av ditt hus, så hittar kärleken fram.......
Vill du ha/ locka till dig en varaktig relation....... Gör en ört amulett av blommor och blad och bär den på dig.

 

 

 

Tussilago....... sägs stärka aura och utstrålning.
Bäst ihop med andra örter där man vill stärka något eller någons utstrålning …... exempelvis i skolan, på jobbet, på krogen e.t.c.

 

 

Den torkade örten är känd som MagiskTobak och tillsätts ofta till Shamanska rökningsblandningarna för att underlätta och ge Visioner.

 
 
 
 
 
Av någon anledning tyckte Djävulen särskilt illa om tussilago, i alla fall i Jämtland. Därför blev örten också ett vapen mot honom och hans anhang.......

Ett sätt att skrämma bort dem var att låtsas ladda bössan med tussilago och rikta vapnet uppåt. Inget skott behövde avlossas............... de onda och sjukdomsalstrande makterna skrämdes bort redan av gesten

 

 
 

 

 

Tussilago är en blomma som man ska ge till någon man tycker mycket om.
Den är nämligen en symbol för den allra första kärleken och på blomsterspråket betyder den ” Du är mitt allt ”.
Kanske är det därför som så många barn på våren plockar en bukett och ger till sin mamma?”

 

 
 
Be Blessed!

Blåsippan

Publicerad 2017-03-26 11:35:15 i , ÖRTER,

   

Blåsippan ( Hepatica nobilis )

 

 
 

 

En av de absolut vackraste blommorna jag vet är blåsippan........ Den är för mig min Gudinna personifierad........ då jag betraktar den ljuvliga skira blå blomman....... fylls jag med samma vördnad, kärlek och glädje som jag känner i hennes sällskap.

 

Blåsippan är det ultimata vårtecknet...... Då den blommar vet vi att det nu inte finns någon tjäle kvar i jorden....... så du kan äntligen börja gräva i landen i din trädgård.

 

 

 

Hur kommer det sig att blåsippan har ändrat namn, från Anemone hepatica till dagens Hepatica nobilis? Förr trodde man att blåsippan var nära släkt med exempelvis vitsippa och gulsippa, som ju är anemoner.....Men med modern DNA teknik insåg man att så inte var fallet så då ändrades namnet och blåsippa placerades i ett eget släkte....... blåsippor (Hepatica) med tillnamnet/ artnamnet nobilis som på latin betyder ädel/ förnäm.

 

Blåsippan är en decimeterhög, flerårig ört med stora vintergröna och något läderartade, mörkgröna blad.Bladens form har givit örten dess latinska namn hepatica - det kommer av det grekiska ordet för lever.....hepar.......

Blåsippans blad användes förr mot leversjukdomar, eftersom folk tyckte att den liknade en lever. Det här kallas för signaturläran. Man menade att Gud skapat växterna på ett sådant sätt att de skulle förstå vilka sjukdomar de botade.

 

 

Blåsippa blommar i april-maj, men blomknopparna bildas redan året innan de skall blomma och ligger klara att slå ut när vårvärmen blir tillräcklig.

 

De blommar ju före lövsprickningen när solen når plantan, men vill leva vidare i den skugga som uppstår när busken har lövats. I sådan miljö sprider blåsippan sig gärna, ofta genom frösådd som myrorna hjälper till med.

 

 

Blommorna kan ha många olika färger...... olika blå nyanser eller ibland lilaröda, rosa eller till och med vara helt vita men de är sällsynta....... Det finns också exemplar med dubbla blommor.

 

 

Blåsippor tillväxer från spetsen av en grov jordstam och ett exemplar kan bli utomordentligt gammalt......... ibland flera hundra år.

 

 

Blåsippan är vanligast i södra Sverige, men den finns även norrut.......på sydbranter i Norrland. Den växer mest i lövskogar.

 

Blåsippa, liksom nästan alla tidiga vårväxter, plockas mycket. Den har därför minskat, särskilt i närheten av storstäderna, och man har varit tvungen att fridlysa den på många ställen.

I hela landet är det är förbjudet att gräva eller dra upp levande exemplar med rötterna, och att plocka blåsippor för försäljning.

Blåsippa är fridlyst och helt fredad, i Skåne, Hallands, Stockholms och Västerbottens län........samt vissa delar av Västra Götalands län.

Ett annat namn för blåsippa är "blåviringen"

 
 

 

Inom folkmedicinen har blåsippan haft utvärtes användning för att påskynda sårläkning......Förr ansågs blåsippa vara urindrivande och verksam mot leversjukdomar på grund av bladlobernas likhet med leverflikar och bladundersidans leverbruna färg..... det som jag nämnde tidigare och som kallas ”Signaturläran”

 

Förr användes blåsippan i torkat tillstånd som urindrivande medel, mot njursten, som sårmedel och som grötomslag på huvudet sades den bota huvudvärk.

 

Enligt gammal Folktro och mytologi trodde man........Om man åt vårens första blåsippa skulle man hålla sig frisk hela året.........Detta avråds dock då Blåsippor innehåller slemirriterande giftiga ämnen och skall aldrig användas för invärtes bruk. Det gäller hela växten.........alla delar av den.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

MAGI MED BLÅSIPPOR.

 

Blåsippor styrs av Solen och Månen och tillhör elementet Luft.

 

Är helgad åt Modergudinnan, Mångudinnor, Sunna och Älvorna.

 

Dess Magiska egenskaper är ärlighet, hälsa, helande och skydd.

 

Blåsippan kan användas vid Vindmagi med Elementet Luft.........

Kärleksmagi, Skyddsmagi, healing och Hälsobringande Magi.

 

Blåsippan sägs skydda mot feber och annan sjukdom om man äter den..... inget jag rekommenderar eller så bär man den runt halsen i en liten påse som är bra mycket mer hälsosamt eftersom den är ju är en giftig växt.

När man plockar den ska man säga, ”Jag plockar den här mot alla sjukdomar”.

 

Det sägs att älvorna söker skydd i blåsippans blomma om natten då den sluter sig.

Så det är en Älvväxt och kan användas vid Älvmagi.......

 

Det sägs också att blomman förutspår regn när den fäller ihop sina blad dagtid.

 

 

Blåsippan sägs Le.....Ett leende som smittar av sig.......

 

 

 

Alla har vi väl alla sjungit om den älskliga lilla blå blomman.......

 

 

 

Blåsippan ute i backarna står, niger och säger ”att nu är det vår”
Barnen de plockar små sipporna glatt.....rusar sen hem under rop och skratt.....

” Mor nu är våren kommen mor......Nu får vi gå utan strumpor och skor....
Blåsippor ute i backarna stå.....Har varken skor eller strumpor på”

Mor uti stugan säger som så ” Blåsippor aldrig snuva få......

Än får ni gå med strumpor och skor........Än är det vinter kvar säger mor. ”

 

 

 
Be Blessed!

Min trumma........

Publicerad 2017-03-25 17:08:00 i Magi,

 
 
 
 
 
 
En egen trumma är något jag funderat på en längre tid......
 
Och ända sedan jag med min Häxsyster Maarit..........
innan Yule hade en liten fullmåne ritual i skogen........
 
Då jag kände hur mitt blod flödade i takt med ljudet från  hennes trumma.......
 
Har jag känt att jag vill ha en alldeles egen.....
 
En som är bara min och en del av mig.......
 
 
 
För några veckor sedan fick jag den........

 
En present från min älskade make.......
 
Då han ju själv är musiker och dessutom slagverkare,
Så tror jag han förstod min längtan.
 
För även om det inte är den sorts trumma,
eller det sättet han själv spelar på trummor........
så finns ljudet, pulsen och vibrationen även i hans blod.
 
Min Tumma är åtta kantig med en diameter på sextio centimeter.
Skinnet är av get och den ska vara lika bra att spela på inne såväl som ute.....
 
Den ska tåla regn och kyla......
 
Jag blev förälskad i den vid första ögonkastet......
 
Men som alltid vill jag ju göra mina redskap till mina.....
 
Ingjuta mig själv och mina energier i dem........
 
 
Jag är ju inte Shaman utan en Häxa........

Och Min trumma är en Häxtrumma......
 
Jag funderade både länge och väl......

Mediterade och trummade för att hitta rätt symboler.......
att pryda min trumma med.......
Som passade mig........men ochså hon som ska bli min partner.
 
För hon är en hon........
även om jag ännu inte fått hennes hela namn.......
 
Namnet innhåller vindens susande.....
vattnets kluckande.....
eldens värme...
och jordens doft.
 
Så elementen är något som måste finnas med.......
 
Mitten är ju trummans hjärta.........

Där man aldrig slår direkt på med trumpinnen......
 
I centrum finns också Elementet Ande.....
 
Symbolen för ande är en cirkel.

Så en Cirkel vill jag ha i centrum på min trumma..........
 
 
 
 
Runor och galdrar är något jag också älskar.......
 
 
 
Vegvisir den isländska galdern......
 
Är en kompassgalder med vars magi du inte bara finner den rätta vägen
i världsliga stormar och oväder.

Den hjälper dig också att hitta din inre, själsliga rätta väg.....
 
Och då du funnit den, hjälper dig att fortsätta följa den.
 
 Jag fann en komination av Cirkeln, Futharken och Vegvisir.......
 
Den rätta Symbolen för centrum på min trumma......
 
 
 
 
 
Då har jag valt centrum...... och de fyra elementen...... 
 
 
 
 
 
Men då Trumman är åttakantig så vill jag ha fyra symboler till........
 
 
Naturligtvis måste Min Gudinna finnas med......
 
 
 
 
 
Mitt kraftdjur......
 
 
 
 
 
 
Världen i form av trädet Yggdrasil
 
 
 
 
Och ett Pentakel......
 
 
 
 
Då jag bestämt vilka Symboler jag ville ha......
 
Och hittat dem.....
 
 
 
 
 
 
Var det dags att välja färg.....
 
 
vilken sorts färg målar du på skinn med?
 
Då allt var inhandlat tog det sedan ytterligare någon vecka.....
 
Att koppiera symboler och placera dem på rätt plats.....
 
 
 
 
Då var det dags att börja måla......

Samla så mycket mod att våga sätta igång....
 
Våga lita på sig själv och tro att du kan.......
 
 
 
 
 
 
 
Jag börjar med Centrum........
 
Ett projekt som detta är inget man skyndar på......
 
 
 
 
Sedan elementet Eld....
 
 
 
 
 
Gudinnan tog lång tid...... och var inte lätt att få till.
 
 
 
 
 
Till slut var den färdig.......

Jag är nöjd med resultatet......
 
Det känns verkligen som om den är unik.....
 
Som min alldeles egna trumma.....
 
 
Jag älskar den <3
 
 
 
 
Be Blessed!

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela