Inför Samhain 2017

Publicerad 2017-10-30 11:00:55 i Högtider,

 
Imorgon är det dags igen.......då firar vi ännu en högtid Samhain......

 

Samhain uttalas ”SAOinn” och är egentligen namnet på månaden November på några keltiska språk.

 

I Skottland och betyder det ”slutet på sommaren”........Eftersom de gamla skottarna/ kelterna bara hade två årstider.....sommar och vinter......så betraktades början på vintern också som början på det nya året.

 

Samhains räknas som Häxornas och hedningarnas nyår........

 

 

 

 

Årshjulet har nu rullat ett helt varv.

 

Samhain är den tredje och sista skördehögtiden.......

Samhain tillhör Elementet Jord.......

Men är också en av Eldhögtiderna.

 Och som vid de flesta högtiderna kommer jag även denna gång tända en sabbatseld.......

 

 

Gränsen mellan vår värld och de dödas värld är som tunnast under denna tid på året.

 

Nu är tiden också extra gynnsam för astralresor, spådomar och kontakter med ande världen......

Död och offer är ett genomgående tema för Samhain......men för det behöver det inte vara mörkt och dystert, eftersom högtiden också lovar nytt liv efter döden.........mörker efter ljuset.

 

Vi sörjer våra döda..........men på samma gång firar vi deras liv......minns och högaktar.

 

 
Naturen håller på att med den slutliga förberedelsen inför vintervilan....... Den otroliga finalen i form av en otrolig kaskad av färger är nu över för denna gång........ vintern har kopplat greppet med mörker som tar över mer och mer för varje dag......kyla i form av morgonfrost.......Det luktar snö..... Och vi vet att hon snart är här..... Vinterns Sköna Gudinna Skade.......

 

Jag har som alla packat ihop min trädgård och förberett både den och mig själv fysiskt och mentalt för det som komma skall.......Jag har gått runt till mina otaliga träd jag har förmånen att växa i min stora trägård.......Kramat/ klappat dem och önskat dem en god sömn......och vintervila.......Jag har märkt att det uppskattas och hur viktigt det är att ingen glöms bort........

Det sista är skördat och vissa land är höstgrävda och förberedda för sådden till våren.......
ÖrtHäxan kommer under många månader inte få känna jordens kraft i form av jord under naglar och på knotiga fingrar.......den delen av min häxa får liksom min trädgård gå in i ett mediativt tillstånd och i stället läsa böcker och planera inför nästa säsong.

Samhain är en favorit Högtid...... som de flesta av dem ju faktiskt är........ färgerna från hösten hålls kvar i form av dekorationer orangefärgade pumpor, frukter, bär, höstlöv och kastanjer.....

Färgerna vi använder oss av är förutom orange........ Också svart, rött, mörkt lila,murrigt brunt och vitt som i benknotor, skallar och spökdräkter........ samt gult som i alla ljuslågor som vi tänder.

 

I min familj äter vi rätter med potatis, andra rotfrukter, kål och grönsaker.

 

Nötter av alla det slag och fröer i små skålar är ett måste.....Likaså både torkade och färska frukter.

 

 
 

 

Örter som förknippas med Samhain är exempelvis......

 

Höstblommor som höstaster, krysantemum, höstglöd och tagetes.

 

Frukt, bär och nötter som.......pumpor, äpplen, rönnbär, muskot, ekollon, hasselnötter, kastanjer och anisfrön.

 

Örter som kungsljus, malört, gråbo, salvia, vinruta, persilja, mynta, mejram, alruna och nattskata.


De flesta av dessa örter har jag skrivit om i min blogg...... om ni vill läsa mer om dem.....sök på örter.

 

 

 

Annars som vanligt anser jag att du kan använda dig av de örter du har till hands.......allt som känns rätt är det........ använd dig av ljus i alla färger.....och utför den Magi som du känner är rätt......

Dekorera och gör ditt altare extra vackert och festligt......bjud in vänner och ät god mat......

 

 Samhain är en Högtid för glädje, fest och gemenskap......liksom en tid för vila och eftertanke

 

 

 

Jag önskar er en riktigt Härligt Magisk Sabbat.

 

 

Här är några länkar till några av mina tidigare blogginlägg som kanske kan ge er lite inspiration.

 

 http://magisktliv.blogg.se/2016/october/samhain31-oktober.html

 

http://magisktliv.blogg.se/2016/november/samhain-2016.html

 

http://magisktliv.blogg.se/2015/october/mat-till-samhain.html

 

 

 

 

Tills Vi Möts Igen.....

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

 
 
 
 
 
 
 
Be Blessed!

Persilja.

Publicerad 2017-10-25 22:46:20 i ÖRTER,

 

 
 

Persilja - Petroselinum crispum

 Idag tänkte jag berätta om ännu en av våra magiska örter.....mycket vanlig som de flesta av oss odlar i våra trädgårdar........Och som vi i Sverige årligen importerar mer än 200 ton av.......persilja.

 

 Persiljan härstammar ursprungligen från det östliga medelhavsområdet och har där använts som läkeväxt i mer än 2000 år.

 

Till Sverige kom den med munkar under medeltiden...........Och persilja odlades sedan allmänt som medicinalväxt i klosterträdgårdarna...... Men det var inte förrän på slutet av 1600-talet som persiljan blev en vanlig krydda att användas inom matlagningen.......

 

Persilja kan användas som grönsak, rotfrukt, krydd- och medicinalväxter.....Man kan använda sig av både blad, stjälkar, frön och rötter från växten.

 

 

 

Persilja blir 25 - 50 cm hög och tillhör familjen flockblommiga växter....... Den är en tvåårig växt som smakar bäst det första året......och som under det andra andra året blommar med gulgröna blommor som sitter i flockar.......Rötterna liknar små långsmala morötter.......Det finns både slät- och krusbladig persilja......

De mörkt gröna, lite stickiga bladen hos den krusbladiga sorten skiljer sig mycket i utseende jämfört med den slätbladiga varianten.......men den slätbladiga anses ha en rikare arom.

 

Den kan användas färsk, torkad eller fryst......men är naturligtvis bäst och nyttigast som färsk.

Ju snabbare den torkas också desto smakrikare blir den.......

Bladen kan plockas allt eftersom under sommaren, vid 20 cm höjd kan man börja ta hela knippen och skörden kan fortsätta tills långt in på vintern.

 

Enligt grekisk mytologi uppstod persiljan då prins Opheltes son till Kung Lycurgus och Drottning Eurydice.....som spädbarn i trädgården blev biten och dödad av en orm..... ur såret rann blod och persilja......och plantor började växa upp...... Barnet namngavs, döptes om efter sin död till Archemorus vilket betyder "dödens föregångare"

 

 

Persilja associerades med döden........och betraktades som Persefones speciella växt.......

Persefone var ju Hades Guden för dödsrikes fru.....Hon blev ofta avbildad med en massa persilja.

 

Det sas att färjekarlen Charon dekorerade sin färja på floden Styx med just persilja........

 

Man använde den för att dekorera gravar och i begravningsceremonier....... då den flätades in i begravningskransar eller ströddes direkt i den öppna graven.

 

Persilja var inget man åt eller lät växa inomhus.........för att man skulle inte ta döden in i sitt hus.

 

Enligt Homeros använde grekerna persilja till foder åt krigarnas hästar i hopp om att göra djuren snabbare och odödliga.

 

Persilja sås med frön oftast direkt på växtplatsen.......den är känd för att gro mycket långsamt kan ta upp till ca 8 veckor ibland.......så fröna ska sås så tidigt som möjligt på våren.......grobarheten minskar också när frön sparas........ Fröna gror fortare i värme, så man kan hjälpa till genom att blötlägga fröna i varmt vatten och/eller hälla varmt vatten på jorden innan man sår......... Lägg heller inte fröna för djup........de ska bara täckas....... Vattna sedan så att sådden hålls fuktig tills groddarna kommer.

 

 

Vill du att den ska självså sig till nästkommande år så är det bara att låta några plantor blomma och stå kvar då tar Moder Jord hand om resten.

 

Sådden av just persilja, omgavs förr av mycket vidskepelse.

Att alla frön inte grodde berodde på att djävulen tog sitt tionde av dem, och att de grodde så långsamt berodde på att de först måste ner till djävulen och vända nio gånger innan den kunde börja växa.

 

Tionde var en form av skatt som gavs till kungen/ prästen/ feodalherren........på 1/10 del av allt som producerades......

 

Vilket i detta fall innebar att de frön som grodde hade ratats av djävulen och därför kunde skyddas mot honom, demoner och onda andar...... Så enligt gammal folktro skyddade persilja nyförlösta kvinnor och oskulder. Bruden skulle bära persilja på sitt bröllop till skydd mot demoner och onda andar.

 

 Man trodde att bara häxor eller gravida kvinnor kunde odla persilja och den bästa skörden fick man om fröna såddes på långfredagen....... Oskulder fick absolut inte odla växten då de genast skulle bli mottagliga för uppvaktning från djävulen.

 

Om det i en kvinnas trädgård växte riklig med persilja skulle hon få många barn......alla döttrar. Denna magiska ört ansågs också vara ett afrodisiakum för kvinnor och kunna förhindra graviditet. .

 

 Persiljan fick inte flyttas från en växtplats till annan, för då drabbades huset av olycka.

 

Inom folktron fanns också uppfattningen att man kunde bringa död åt någon genom att rycka upp en persiljerot ur marken och skrika sin fiendes namn...... eller genom att gräva upp persiljan och plantera om den i dennes namn.

 

Att möta en kärra lastad med persilja kunde vara ett varsel om död.

 

Dessutom hjälpte persilja mot bett av galna hundar.

 

 

 

PERSILJA I MAT

 

Att garnera mat med persilja ( eller dill ) härstammar från romarna som placerade persilja på sina tallrikar för att skydda maten från gifter/ förtrollningar....... Ibland åt de efter måltiden upp garnityren för att få kontakt med döda anförvanters andar.....

 

 Persilja kan ingå som en del i kryddbuketter tillsammans med tex. mejram, lager, rosmarin, dragon, körvel och timjan.......

 

Persilja passar också bra ihop med lök, vitlök och peppar

 

I övrigt passar persiljan som krydda till det mesta exempelvis soppor, sallader, äggrätter, marinader såser.......kan användas till grönsaker, potatis, olika sorters kött och fisk.

 

Och ingår som ingrediens i Ostaras, Lamas/ Lughnasadhs, Mabons, Samhains och Yules maträtter.

 

VITLÖKSBRÖD

En oslagbar kombination av persilja och vitlök får man i vitlöksbröd......

Rör ihop några matskedar smör med en halv deciliter finklippt, slätbladig persilja och någon nypa havssalt.

Skär ett snitt i en baguette men skär inte ända ned........Smeta ut smörblandningen mellan skivorna och lägg brödet på ett bakplåtspapper på en plåt

Låt smöret smälta och brödet bli ljummet i 150 grader i ca 10 minuter.

Skär brödet i lagom stora bitar.

 

Persilja används i vissa länder mer som en grönsak än som krydda, exempelvis i det libanesiska köket och rätten tabbouleh

 

tabbouleh

 

100g bladpersilja

1 dl bulgur

1gul lök

3 tomater

¾ dl färskpressad citronjuice

1dl olivolja

1tsk salt

2krm peppar

 

Finhacka allt och blanda ihop

 

 

 

 

PERSILJA SOM MEDICIN

 

 Persilja har använts flitigt i folkmedicinen mot en mängd sjukdomar, bl.a. mot högt blodtryck, vid njursten, svag lever, hosta, irriterad hud, allergier, kolik, matspjälkningsproblem och till sår vård.

 

Persilja är mycket rik på karoten (som omvandlas till A-vitamin i kroppen), C-vitamin samt järn, kalcium och mycket folsyra.

 

Persiljans är urindrivande och har goda utrensande egenskaper av kroppens slaggprodukter......... Den är därför bra i reningskurer och allmänt stärkande för kroppen......

 

 

Blanda till en grön drink gjord av infusion på persilja när du känner behov av rening av kroppen.

 

Stärker och stimulerar och aktiverar funktion av lever och njurar och är bra för mage/tarm.

 

Då den ger dig bättre aptit, stimulerar matsmältningen och driver ut gasöverskott.

 

 Sägs vara antibakteriell, antiinflammatorisk, kramplösande och stimulerar immunförsvaret.

 

Främjar cirkulationen i kroppen, renar blodet och motverkar anemi.

Särskilt roten och fröna är urindrivande.... vilket kan hjälpa mot ödem och svullnader orsakade av vätska i kroppen.

 

Persiljefrön används p.g.a. sin kraftigt vattendrivande effekt även vid reumatisk värk och gikt.

 

Den motverkar och lindrar urinvägsinfektion och blåskatarrer.

 

Persilja sägs också skydda mot olika typer av cancer och tumörer....

 

 Den håller huden hälsosam eftersom växten också har antibakteriella antiinflammatoriska egenskaper......som motverkar acne, pormaskar eller andra liknande problem.....

Sägs också innehålla kraftiga antioxidanter som skyddar våra celler från att åldras.

 

 

 

Persilja är en kvinnoväxt......

Är en av de växter som användes vid abortering av oönskade foster....

 

Användes förebyggande för att förhindra graviditet och vara mensreglerande.......Kan sätta i gång en sen menstruation.......ha förmåga att stimulera blödningen vid oregelbunden menstruation och som kramplösande även ge lindring vid menstruationssmärta.

Kan hjälpa livmodern att dra ihop sig efter förlossningen......Sammandragande och förebygger åderbristningar, samt sägs stärka musklerna i livmodern och förbättrar mjölktillströmningen vid amning.

 

Den rekommenderas också för att lindra PMS och klimakteriebesvär

 

 Överdosering av ren eterisk olja från persilja kan påverka levern och framkalla sammandragningar i livmodern

 

 Saften från de färska persiljerötterna läker sår och minskar svullnader t. ex. av myggbett och bistick.

 

Gnid in huden med saften från bladen för att hålla mygg borta och slippa bett......doften av persilja sägs ogillas både av mygg och huvudlöss.

 Persilja sägs vara bra för håret.........

Skölj med persiljevatten, det ger håret glans och framhäver färgen.

Avkok på fröna sägs vara bra mot håravfall.

 

 Och persilja ger dig uppfriskande andedräkt......

 

 Tugga ett par blad efter en vitlöksrätt för att minska doften i andedräkten.

 

 Sägs skydda mot berusning vid för hög konsumtion och även hjälpa mot bakfylla.

 

En huskur med persilja var att lägga färska stötta blad på sår för att dra ut stickor, glasflisor och järnflis.

 

 Mot blåskatarr

Koka en knippa persilja och en stor kopp vatten.

Sila bort persiljan och drick avkoket som te.

Rekommenderad dos: 1-2 koppar dagligen.

 

Persiljete

Blanda två matskedar persilja med 5 dl kokande vatten.

Låt blandningen stå ett tag så att vattnet suger åt sig persiljan och filtrera det innan du dricker det. Detta te kan drickas två gånger per dag.

 

 

 

O.B.S.

 

Persilja i stora mängder kan vara giftig

 

Persilja bör inte användas i större doser vid graviditet. Den stimulerar livmodern och i de oljerika fröna finns ett ämne som har aborterande egenskaper.

 

Personer med njurproblem ska också undvika att på egen hand använda persilja i medicinskt syfte.

 

 

 
 
 

 

PERSILJA I MAGI

 

Persilja styrs av Planeten Saturnus och tillhör Elementet Jord

 

Den är helgad åt främst Gudinnan Persefone men även till Gudinnorna Venus och Afrodite.

 

Persilja har många magiska egenskaper...... som exempelvis rening, skydd, clairvoyance , kontakt med andar och att ge hälsa.

 

Står för väldigt mycket...... t.e.x. passion, fertilitet, styrka, vitalitet, kraft, energi, god hälsa, framsteg, lycka, glädje och spådomar...... men också för död och begravning.

 

Persilja är en användbar växt, bra vid ritualer och besvärjelser.......
Den är lätt att få tag på och du kan använda den både som färsk och torkad.

 

Magiskt kan du exempelvis äta eller dricka den, använda i bad, amuletter och bränna den som rökelse.

 

Används med fördel till SkyddsMagi, Reningar, FertilitetsMagi, KärlesMagi, ÖnskeMagi och Healing

 

Persilja är beskyddande och användbar vid magi som har att göra med fysiskt välbefinnande, hälsa och styrka. Örten sägs skydda mot gifter och främjar långt liv......

 

Att bära en krans av persilja sägs stoppa olycka och hämma förgiftning.

 

Persilja sägs öka psykisk utveckling, göra dig mer mottaglig vid divination och kontakt med andra världar......

 

Passar bra vid ritualer för de döda.....som nu vid Samhain...... eller vid begravnings ritualer.

 

Persilja kan användas i ett ritualbad och i rituell rökelse i samband med kommunikation med de dödas andar.

 

Att äta persilja.....ökar lust och fertilitet.

 

Använd i reningsbad för att ge kraft, energi och återställa en känsla av välbefinnande.

 

Använd som en amulett i en påse för att för att öka styrka, hälsa, skydd, vitalitet och framkalla lust och passion.......eller för att öka elementet jords närvaro.......

 

Intentionen för amuletten bestämmer du ju själv då du tillverkar den eller lägger endast till örten du använders egenskaper.....

 

Att bära eller äta persilja ska också skydda dig mot berusning.......

 

Och den ska vara en stark skyddstalisman vid resor.

 

 När du vill känna dig stark inför en fysisk utmaning kan du ladda dig med en kopp persiljete.

 

Drick och föreställ dig hur örtens starka energi vandrar ut i hela kroppen.....Åkalla jordens kraft.

 

Magi handlar mycket om att hedra stunden och de krafter som råder här och nu, så låt persiljan få sin stund att verka.

 

Avslutar med att berätta att Persilja som vuxit på en kyrkogård naturligtvis har extra mycket magi.

Att just Häxor enligt folktron var mest lämpade att odla persilja berodde antagligen på att det också var en ört som var en av de ingredienser som ingick vissa flygsalvor......Då den gav salvan en bestående grön färg men också på grund av örtens starka förbindelser med underjorden.

 

 Tills Vi Möts Igen.....

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

Be Blessed!

VIT SALVIA

Publicerad 2017-10-12 12:00:00 i ÖRTER,

 
 
 
 
Vit Salvia - Salvia apiana,

 

Kallas även Helig salvia eller Röksalvia...... Det finns över 750 stycken olika sorters Salvia.
Och många av dem används för många olika syften...... visste ni exempelvis att de just nu omåttligt populära Chia fröna kommer från en Salvia art.......Salvia hispanica?
Dessa frön är ju mycket näringsrika.....rika på omega-3, fiber, protein, B-vitamin, tiamin, kalcium, järn och andra mineraler.
Används därför ofta i bl.a. smoothies, müsslie, yoghurt, bröd och sallader.
Men det är engen ny fantastisk upptäckt då fröna var mycket eftertraktade redan av Aztekerna...... Salvian ” Hispanica ”växer främst i centrala Mexiko och i Guatemala.

 

 

 

Vit salvia den växer vilt i sydvästra Nordamerika och är en låg perenn buske grön hela året. 

Den är vanligen ca 1- 1 ½ meter hög, bladen 4-8 cm långa är avlånga och spetsiga med lite tandad kant. Bladen är och täckta av tjockt hår som ger dem den vitaktiga färgen.
Blommorna är vita med lavendel-färgade fläckar och frukterna/ fröna är 2,5-3 mm stora och glänsande ljusbruna.

Fröet skördades förr i tiden av olika indianstammar i stora mängder och blandades med vetemjöl och socker för att ätas i gröt, välling, bröd eller kex.......även bladen och stjälkarna åt man på den tiden.

Det var en viktig ingrediens i pinole en basföda för Cahuillaen... en stam av indianer som bebodde området som nu kallas södra Kalifornien för cirka 2000 år sedan

Pinole är precis som Chiafrön mycket inne och populärt bland hälsomedvetna hos oss just nu........

Pinole är produkten man skapar när man blandar t.e.x. majsmjöl, någon typ av naturligt sötningsmedel som honung/ agavesirap, vatten och kryddor........ och sedan rostar/bakar detta antingen i ugnen eller på spisen.
Pinole kan därför ha olika form beroende på om man gör exempelvis kakor, energibars eller bröd.

Man kan även lägga till andra ingredienser, t.ex. superfröer som chia eller apiana......torkad frukt, nötter, mörk choklad etc.

 

 

 

Att använda salvia för rening är en tradition hos många Nordamerikanska indianska folk.

"Smudging" som det kallas är ett rituellt sätt att rena en person, plats eller föremål från negativa energier, andar eller inflytanden.

Salvian neutraliserar negativa energier......Då den tänds på fastnar de i röken....... och kan vädras bort.

Indianer använder sig ofta av tre primära örter som kompletterar varandra vid renings ceremonier...... Vit Salvia, Cederträ och Sweetgrass.........

Salvian avlägsnar negativa influenser....... Cedern rensar området och det Sweetgrass kallar till sig positivtiv energi....... Bönerna som uttalas under ceremonien lyfter upp röken till gudarna

Vid ” smudging” kallar man på den heliga växtens andar.....som man använder, för att få hjälp att driva bort negativa energier och återställa balansen.

 

 

 

Medicinskt har Salvia Apiana använts mycket i svett- tält......liknande vår bastu.

När medlemmarna av stammen led av förkylning, brände medicinmannen vit salvia i svetthuset...... Man trodde att inandning av salvia rök botade sjukdomen och du svettades den ur din kropp.... inandning av rök från vit salvia stimulerar andningen, löser upp segt slem, lindrar bihåleinflammation, lindra hosta och öka genomströmningen av blod.

Ett annat sätt att få i sig örten var som krydda i maten eller i varma och kalla drycker.

Vit salvia är febernedsättande och hostdämpande. Den är också rik på cineole ett ämne som är antiseptiskt, antiinflammatoriskt, smärtstillande och antispasmodiskt....... Ämnet finns även i t.e.x. furu, eukalyptus och rosmarin.

Förutom detta också antibakteriella egenskaper....... Forskare vid University of Arizona fann att denna ört kan begränsa tillväxten av flera bakteriearter som exempelvis......Staphylococcus aureus, Bacilis subtilis och Candida

Ett te från rötterna av Salvia Apina användes av stammens kvinnor för få healing och återfå styrka efter barna födslar.

Vit salvia lockar bin, humlor, fjärilar och kolibrier

Vit salvia användes också för att förbättra hygienen....... Vissa stammar blandade krossade salvia blad med vatten och använde blandningen sedan som ett schampo och balsam.

Krossade salvia blad placerades också i armhålor för att dölja dålig kroppslukt........ Detta var också en fördel vid jakt för att dölja sin mänsklig doft för bytesdjuren.

Oljor och salvor med salvia användes också.......Och att skölja håret med för att få behålla glans och förhindra att få grått hår.

På engelska kallas växten White Sage eller Sacred Sage

Dess främsta magiska egenskap är att den är så renande.......

Den renar sinnet, kroppen, rummet, atmosfären och skingrar negativiteten...... Den används också med fördel till att rena heliga saker........Redskap......Altare....Cirklar.....

För rening och skydd kan du använda den i en amulettpåse......

Vit salvia kan förutom vid Rening och Skydd även användas läkande vid Healing.

Vid önskemagi, spådomar och för att skärpa din psykiska förmåga.

 

 

 

 

NÄR OCH VARFÖR VILL VI RENA VÅRA HEM?

Allt består av ju energi.......den kan vara positiv eller negativ...... Människor, djur, föremål, växter, väsen........ ja allt sprider energi omkring........med exempelvis tankar, handlingar, sinnesstämningar

Energi utsöndras från allt....positiv och negativ......... För mycket negativ energi påverkar oss och göra oss riktigt sjuka........ Och den drar dessutom till sig negativa krafter och skadliga energier som vi klarar oss utan.
Att rena sitt hem då man flyttar in är i ett hus eller lägenhet är att rekommendera........Du vill ju självklart ta bort tidigare Hyresgästers energier och ge plats för dina egna.

Andra tillfällen som jag rekommenderar rening är då du haft besök av sjuka personer .......som spridit sin sjuka energi.....Om du haft någon boende hos dig kortare eller längre tid........Människor som kommer på besök lämnar alltid sina avtryck, avtryck som vi kanske inte alltid vill ha kvar i våra hem efter att de har lämnat det.

Om ni haft en period av gräl och osämja.......eller varit sjuka, är det idè att rena........Negativ energi kan uppstå pga av sjukdom eller negativa känslor som har hänt i rummet.

Annat som skapar negativ energi är smuts och damm.......instängda, mörka, stökiga och ostädade hem.......Där energierna har svårt att flöda fritt.....Energi stagnerar särskilt lätt i hörn och områden där vi sällan vistas.

Om du ofta känner dig trött och orkeslös i ditt hem är det nog dags att rena det.

Jag gör oftast minst tre stycken stora reningar av mitt hem under ett år.......men också ett antal mindre inte så omfattande....... Man brukar rekommendera minst 4 stycken.

Nu tänkte jag berätta lite om reningsceremonier med vit salvia........ Som naturligtvis kan göras på flera sätt, om du gör på något annat så är det rätt för dig.......och detta är bara mitt förslag......där jag berättar hur jag brukar göra.......

 

 

 

ATT RENA EN PERSON:

Du kan rena dig själv eller andra.

Du kanske vill särskilt fokusera på chakraområden där du känner att det finns blockeringar eller där det har varit eller är fysisk, känslomässig eller psykisk smärta...... Visualisera röken som lyfter bort alla negativa tankar, känslor och energier

Jag brukar börja med framsidan av kroppen. Röra salviabunten fram och tillbaka genom auran.
Börjar gärna nere vid fötterna och arbeta mig sedan uppåt.
När du når huvudet, rör du sedan salvian nedför baksidan av kroppen.

Det finns egentligen inget rätt eller fel sätt att rena på.
En del gör som jag, andra börjar vid hjärtat och andra renar uppifrån och ner.
Huvudsaken är att du gör det med respekt och omtanke.

 

 

 

ATT RENA ETT HEM:

Rening hos mig som sker minst tre gånger varje år.......Vår.....Höst......och till Jul

Innan jag renar ett rum genomför jag en ordentlig storstädning......då jag damsugar, skurar och dammar.......jag tvättar gardiner, dukar och andra textilier......Tvättar även ibland mattor eller åtminstone tar ut och piskar dem.......öppnar alla fönster......Vår och höst putsar jag dem också...... Annars vädrar jag ur huset ordentligt......... Duschar och snyggar till alla blommor........ fixar i skåp, lådor och garderober...... Ser över lampor, sladdar och lagar/ rensar bort det som är trasigt.
Som ni förstår sker inte detta under en dag.........Jag vill därför ha riktigt gott om tid och peppar mig ordentligt innan.

Då städningen är avklarad så är det dags att börja........

Det du bör tänka på är att om du är gravid så ska du låta någon annan sköta reningsceremonien.....
Det bör heller inte finnas spädbarn, gravida kvinnor, någon med astma eller andra andningsproblem med i rummet då du renar.

Jag brukar alltid rena mitt hem då jag är ensam hemma...... Och efter att jag har stängt av alla våra brandvarnare.

Innan du börjar stäng alla fönster och dörrarna till de olika rummen.

Jag använder en bunt vit Salvia ( om jag har annars andra Örter ) och ett eldfast fat......
Tänder på salvian och blåser sedan ut elden så den endas glöder och ger en ” bra rök ” använd en smudge fjäder om du har för att lättare kunna sprida röken........

Det vanligaste är att man renar ett rum i taget........Men att man utför reningen i hela huset eller lägenheten vid ett och samma tillfälle...... För att vara säker på bästa resultat så att allt försvinner.

Jag har lärt mig att man sedan ska gå medsols runt i rummet........ samtidigt som man sprider ut röken ordentligt......det är viktigt att man rör sig in i hörnen där negativ energi lätt stagnerar.....du bör också öppna alla lådor, skåp och garderober för att även dessa utrymmen ska kunna renas.

Under tiden som man går runt med rökelsen kan man be en bön.....eller uttala en ramsa om exempelvis att man nu rensar bort all negativ energi i rummet och att endast positiv energi tillåts komma in.......

Fokusera ordentligt på din avsikt......Och upprepa din ramsa om och om igen......

"Nu rensar jag och tar bort allt ont och negativt......Detta är mitt hem och bara det som är gott, kärlek och ljus får bo här. ”

När man gått runt hela rummet stannar man vid dörren igen...... och efter att man låtit röken vara kvar i rummet en stund och tagit sig in i alla vrår, kan man öppna fönstren för att låta den negativa energin som fastnat i röken komma ut.......öppnar dörren till nästa rum...... Och gör om samma procedur.

Då alla rummen är färdiga är det dags för skydd.....För att hindra dålig energi från att uppstå......åter samlas och få fäste......eller......Ta sig in utifrån.

Du kan använde dig av exempelvis olika kristaller örter och salt.......

Jag föredrar bergskristaller..... som renar och drar till sig negativa energier......
Så jag har ett stort antal.....trumlade bergkristaller......som jag innan min reningsritual renat och laddat med Sol och eller Månljus.

 

 

Några av alla de örter du kan ”dekorera med ” i form av torkade en och en eller i små buketter, potpurrier och annat för att rena och som drar till sig dåliga energier....... Är t.e.x. Kryddsalvia, En bär/ barr, Lager, Brännässla, Kamomill, Basilika, Mistel, Fläder och Rönn bär/ blad/ kvistar

Havssalt/ Himalyasalt är bra för att stoppa negativa energier att ta sig in i ditt hem...... och att använda saltlampor.

De svagaste punkterna för att försvara ditt hem är alla öppningar......som fönster och dörrar.....och öppna spisar....

Samt hörn som familjen inte rör sig ständigt i......i dessa kan du hälla ur salt.....ställa en skål salt och/ örter eller lägga en bergskristall. Du kan ju möblera hörnen så det går att ställa saker på möbler i dem.

Jag lägger ut en bergskristall vid varje fönster, lägger stenen i den vänstra hörnet av fönstret....... och ställer små skålar med salt och örter.

Drar små strängar med salt på var sida av tröskeln i dörröppningarna till alla in och utgångar.

Många rekommenderar att man ska strö salt runt sitt hus..... runt staketet längs med trädgården det gör jag inte.....med tanke på djur och växtlighet.......Då jag anser att det finns så många sätt att skydda sin trädgård...... med runor..... ritualer....amuletter....och planteringar av skyddande växter exempelvis.

Vad jag ibland gör efter avslutad ritual inne.....är att gå med salvian medsols några varv runt huset......innan jag bränner det som finns kvar av den i en brasa i öppna spisen.

Då har jag berättat lite om hur jag gör och vad du kan tänka på när du själv utformar din egen reningsceremoni.

 

 

Då det är dyrt att köpa Vit Salvia, kan också vara svårt att få tag i ….... Och om det nu är Vit Salvia ni önskar att använda vid rening........ även om jag och många med mig anser att det fungerar utmärkt också med Kryddsalvia och många andra örter......Så varför inte om ni har möjlighet, odla den själv......Det gör jag....för visst använder även jag denna magiska växt......men inte uteslutande/ endast den.
Men du måste ha gott om tålamod......fröna gror ojämnt och under lång tid...... De har också låg grobarhet ca 20-60%....... Men jag brukar varje år åtminstone få fram några plantor.....gäller också att så tidigt så plantorna har en chans att växa sig stora nog......Då de bladen syns...... och det är tillräckligt varmt ingen risk för snö/ frost längre ställ sådden i skuggan tills du tänker plantera ut dem i trädgården. Plocka blad under sommaren.....och kvistar som du binder samman till buntar på hösten......Använd hela plantan/ eller försök övervintra den till nästa år inomhus.

I år är min plantor forfarande så små.....jag sådde dem för sent och de tog mycket god tid på sig att gro.....att jag tar in dem, övervintrar och hoppas de ska växa till sig ordentligt till nästa säsong.

 

 

 

Att hitta fröer till vit Salvia kan ibland vara svårt men på denna länk brukar det fungera även om det ibland är slut i lager under en tid.

http://www.ortagarden.com/?p=532 Örtagården Röksalvia

 

Men mins att vi har En hos oss.......

Och att Enen är Nordens Salvia Apiana........

http://magisktliv.blogg.se/2016/february/enen-nordens-salvia-2.html

Tills Vi Möts Igen.....

Må Gott <3 LUNA ©

 

 

 
Be Blessed!

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela