Timjan

Publicerad 2017-11-11 10:25:00 i ÖRTER,

 

 
 Timjan - Thymus Vulgaris

 

Timjan är en mycket gammal kryddväxt som omnämns på en sumerisk kilskrift tavla redan år 3000f.Kr....... Det var också en av de örter som användes av de de gamla egyptierna vid balsamerings processer...... De odlade den också eftersom den sas kunna jaga bort onda andar.

 

I det antika Grekland och Rom var växten helgad åt Gudinnorna Afrodite och Venus.

Man använde där timjan som rökelseoffer, vinkrydda och till att smörja in sina döda med.

 

I Sverige har vi använt timjan i mat och som medicin sedan Vikingatiden.

 

Namnet kommer antingen från det grekiska ordet thymon som betyder mod, och det sägs att de romerska soldaterna hade örten i sitt badvatten.......eller drack te eller vin kryddat med timjan som en symbol för mod.
Eller så kan namnet ha sitt ursprung i de grekiska orden thymos som betyder livskraft, ande och rök. Eller från ordet thyein som betyder dofta, röka och offra som rökelse eller från ordet thyo som betyder rökelsedoft särskilt från slaktoffer........

 

 

 

Timjan är ett släkte med ca 350 arter och som ursprungligen kommer från det västra medelhavsområdet.

 

Där brände befolkningen ofta stora mängder av timjan i sina tempel, som ett offer till Gudarna.

 

Örten spreds på 1000-talet sedan vidare över Europa med munkarna..... som odlade den i sina klosterträdgårdar.

När den svarta döden, Pesten/ Digerdöden slog i slutet av 1340-talet,var timjan det medel som fanns till hands....... för att läka blåsorna i huden.......(Lyckades ibland eftersom timjan ju innehåller tymol, som ju är ett antiseptiskt medel.)

 

 

Under medeltiden förekom att man intog timjandryck vid en rit för att skåda älvor och man bar små buketter med timjan för att rena luften......få bort lukten i rum där sjuka vistades.

 

 

 Timjan är en perenn ört.......halvbuskar eller buskar med små smala, barrlika och aromatiska blad.

Plantan blir c:a 30 cm hög........ Blommorna är lila. På äldre plantor kan stjälkarna vara ganska vedartade.

I timjan finns en essentiell olja thymol/ tymol, vilket ger timjan sin speciella smak och karaktär.

 

Odlas bäst i full sol....... Den tål torka bra.........Jorden för att den ska trivas bäst,skall vara lätt, kalkrik och väldränerad.

Den förökas med sticklingar, avläggare eller genom delning....... Men den kan också dras upp från frö tidigt på våren......kan ta tid för frön att gro, men brukar sedan växa bra.

 

Övervintrar lätt under milda vintrar men, fryser ofta bort under kallare......bör därför vintertäckas ordentligt i förebyggande syfte.

 

Timjan och lavendel växer bra tillsammans........Du kan också odla timjan bland kål för att skydda dem mot kålmaskar, flugor, skalbaggar och bladlöss.

 

Förr ansåg man att röken från Timjan kunde fördriva råttor och ormar, samt vara ett botemedel mot hosta.......Rekommenderades också mot bakfylla.

 

Användbara växtdelar........ är blad, stjälk och blommor av timjan

Blommor och mjuka toppskott kan nypas av vartefter under hela sommaren, det gör att plantan blir mycket tätare.

Det är bättre att ta hela kvistar än enstaka blad....... Klipp av några cm ovanför en förgrening då det stimulerar ny förgrening.

Bladen bibehåller lukten bra vid torkning som bör göras luftigt, svalt och mörkt.

 

Blommorna ger stora mängder nektar och också lite pollen som samlas av bin...... Honungen blir mycket mörk......... Grekisk timjanhonung är särskilt berömd.

 
 
 

 

Eteriska oljor användes förr till parfymer och kosmetiska produkter exempelvis tvålar, krämer, läppstift, tandkräm e.t.c.

 

I Norden var timjan vanlig i kyrkkvasten, en bukett med starkt doftande växter som kvinnorna hade i psalmboken och tog upp och luktade på då och då under gudstjänsten......... Om de hade kyrkkvasten för att hålla sig vaken när predikan blev för seg och långdragen........eller för att kamouflera stanken från kyrkans gravar och församlingens kropps odör......... eller om den hade magiska syften.........därom tvista de lärde.

 
TIMJAN I MAT:

 

Timjan är en av våra mest använda kryddörter........Men då örten har en genomträngande smak, bör den användas i små mängder.

 

Bladen kan användas färska, men för vinterns behov kan de både torkas och djupfrysas.

 

 

Timjan används i många rätter av kyckling, fläsk, korv, kött, fisk...... i grytor och soppor t.ex. ärtsoppa..... I södra Sverige har man timjan i ärtsoppa medan mejram föredras i norr.

 

Timjan används i såser, i potatisrätter samt i rätter med ost.

 

Färsk timjan anses särskilt god till äggröra och i tomatsallad samt till linser.

 

Timjan används tillsammans med mejram som krydda i korv och pastejer...... förutom mejram passar timjan som krydda också ihop med örter som exempelvis basilika, dragon, lagerblad, peppar, persilja och rosmarin.

 

 

Timjan används i flera maträtter som serveras vid högtiderna Ostaras, Lithas, Mabons och Samhain.

 

 

Kan förutom då den är tillagad, också användas färsk som garnering.

 

 

Förekommer även som brännvins- och likörkrydda och naturligtvis i örtteér.

 

 

 

TIMJAN SOM MEDICIN:

 

Timjan har används mycket i folkmedicinen.......

Främst mot hosta.......variga fula sår och för att främja matsmältningen......lukten ansågs nyttig för epileptiker.

 

En kvist timjan under huvudkudden eller i ölet sas hjälpa mot melankoli, te på timjan mot kopparslagare ( bakfylla )och utvärtes hjälpte timjansprit på slagskador och sträckningar.

 

 

Timjans eteriska olja tymol är starkt bakterie- och virushämmande och bygger upp kroppens immunförsvar....... har används som hostmedicin i tusentals år för sina slemlösande egenskaper. Infusion på timjan kan lindra både kikhosta och problem med astma.......

 

 

Timjan aktiverar flimmerhåren i luftrören som gör det lättare att bli av med irriterande slem. Slemproduktionen ökar med nytt, tunnare slem och det blir enklare att hosta ut det sega och gamla.

 

 

 

Timjan är dessutom kramplösande …... är därför extra bra när man har problem med astma eller kikhosta.

 

Den kramplösande effekten hjälper även till vid gaser i mage och tarmar och vid matsmältningsproblem.

Är också matsmältningsfrämjande, stimulerar trög mage, motverkar diarré och aptitlöshet.

 

 

Pröva infusion på timjan vid förkylning, halsont, influensa samt om du besväras av rethosta.

 

 

Timjan förebygger förkylning, influensa och stärker immunförsvaret, är bakterie- och virusdödande.

 

 

Stillar klåda användes därför mycket utvärtes vid insektsbett......

 

 

Timjan och har antiseptisk verkan...... Hjälper läkningen av variga sår..... eksem och hudutslag.

Kan också användas för att behandla bältros.

 

Är smärtstillande främjar blodcirkulationen vid ledbesvär som reumatism.......Kan hälls i badvattnet för att lindra reumatism......smärtor i leder och vid muskelsjukdomar.

 

Timjan kan också tillsättas till massageoljor och badoljor för behandling av reumatism och generell värk och smärtor. Dessa oljor kan ju också användas vid förkylningar.

 

 

Timjan kan också användas för att rengöra munnen....... lindrar ömmande tandkött, sår och svampinfektioner.

 O.B.S.

 

Undviks under GRAVIDITET!

 

Använd heller inte Timjan om du har MAGSÅR, MAGKATARR.......har problem med SKÖLDKÖRTELN, NJURAR eller LEVERN innan du har rådfrågat din läkare......

 

 

Köp eterisk Timjanolja...... droppa på kudden, täcket, kanske pyjamashals kanten, så att du andas in ångorna.

 

 

 

Ett annat sätt att använda essentiella oljor på är med hjälp av aromalampa. Häll några droppar timjanolja i vattnet och låt doften sprida sig i rummet.

 

 

 

Ångbad: Häll kokande vatten över en skål med ca 2 tsk Timjan i. Luta ansiktet över och häng en handduk över huvudet och skålen. Bra för huden, speciellt om den är finnig.

Avkok: ta ca 2msk timjan häll över 2dl kokande vatten.

Tinktur: torkad timjan och häll den i 40-graders sprit/vodka 1: 3....används som smärtstillande medel och lugnande medel mot huvudvärk, sömnlöshet.

Aromatiskt bad: ta ca 60g torkad timjan och koka upp med vatten sila och späd ut med badvattnet. Sägs hjälpa mot hudutslag, neurologiska sjukdomar och reumatism.

 

 
 

Hostmedicin

 

( Både lindrar hostan och löser slem )

 

Du behöver färsk Timjan och flytande Honung.

 

Hacka timjan grovt och varva med honung i en glasburk.

Låt stå med lock på i ca 4 veckor.......

Därefter sila och häll på en mörk flaska.

 

Ta 1 msk vid behov......

 

Håller ungefär ett år.

 

 

 
 
 

TIMJAN I MAGI:

 

Timjan styrs av planeterna Venus och Merkurius......och örten tillhör alla Element.....Luft, Jord, Vatten, Eld och Ande.

Den är helgad åt Gudinnorna Venus, Afrodite, och Freya.....Gudarna Aries och Mars och åt Älvorna.

Magiskt står Timjan för många olika saker...... Som exempelvis hälsa, sömn, kärlek, psykiska krafter, mod skönhet, trohet, vänskap, tur, sorg, pengar, glädje, medkänsla, förtroende, ungdom och midsommar

 

Den har också egenskaper som...... helande, rening, spådom, skydd, exorcism, kontakt med Älvor, meditation, drömmar och psykisk utveckling,

 

Timjan kan användas i många olika sorters Magi......Utöver dem jag redan nämnt vid också vid t.e.x. sommarritualer...... ritualer för de döda.......ritualer för frisläppande och förnyelse.

 

Bränn timjan för att dra till dig hälsa, få en god och vilsam sömn utan mardrömmar...... och för att drömma profetiska drömmar.

 

 

 Timjan kan brännas före magiska ritualer för att rensa och rena området...... brännas vid kärleksmagi........sägs också öka dina psykiska krafter...... förhindra ondska.

 

Doften från brinnande Timjan antas både rena, öka och förnya energierna.

 

Du kan med timjan rena hela hemmet.......ett specifikt rum.........eller din magiska cirkel.

 

Du kan äta ett timjanblad innan du utövar din Magi....... det ska hjälpa dig både att fokusera dina tankar och förstärka kraften i din Magi.

 

Färska kvistar av timjan kan placeras under en kudde för att ge dig god sömn och förhindra mardrömmar....... Torkad kan den ingå som en av örterna i en drömkudde.

 

Timjan används för att skydda dig mot elaka människor..... Ger mod, styrka och talets gåva. Bra att ha när du är nervös.

 

Kan ingå i en ritual för att för att hjälpa dig att behålla en positiv attityd......och ge dig mod att stå upp för dig själv.

 

 

Timjan är utmärkt i rituella bad och bränning vid vårfests ritualer...... när vi försöker lämna det gamla bakom oss och börja på nytt.

 

 

Timjan används också för att kommunicera med vänner och släktingar som har gått vidare....... Är mycket användbar speciellt på Samhain.

 

Om du bär en timjankvist vi en begravning blir sorgen lättare att hantera......

 

kvinnor som bär en kvist av timjan i sitt hår...... sägs vara oemotståndliga.....Och visar sig öppna för att både ge och ta emot kärlek.

 

Timjan passar för Älvmagi...... då den är starkt förknippad av älvor och feér....örten hjälper dig att både se och få kontakt med dem.......

 

 
 

 

Också i PenningMagi för att öka resurserna och ge dig mer pengar........

 

Gör en ritual vid fullmåne......ta en sedel vik den runt en liten timjan kvist..... gör ett paket.....som du binder en grön tråd runt.......Medan du mässar din önskan.....och begrav sedan paketet mitt i en vägkorsning då under samma fullmånenatt.

 
Med denna enkla spell avslutar jag inlägget om den underbara och magiska örten Timjan.

 
Tills Vi Möts Igen.....Må Gott <3 LUNA ©

 

 

 

 

Be Blessed!

En Repris på.....Förkylning.......Tips.....Råd.....Och Huskurer.

Publicerad 2017-11-09 09:59:06 i Allmänt, ÖRTER,

 För att använda en variant på en gammal slogan 
”Jag är inte bara Häxa utan Undersköterska också”

Förkylningstiden är inne så jag tänktet ge er lite råd och tips.
Mest på huskurer och men ändå försöka krydda det hela med lite Magi.


Vad är då förkylning? 
Ja i min gamla lärobok vill jag minnas att det kanske stod något sånt här.....

Förkylning kallas också övre luftvägsinfektion.
Den orsakas av virus och drabbar de övre luftvägarna, framförallt näsan och svalget.
Du blir vanligast förkyld under höst- och vintermånaderna.
Förkylning är den vanligaste infektionssjukdomen hos människor.
En vuxen person blir vanligtvis förkyld en till två gånger om året
och barn betydligt oftare.

Inkubationstiden ( som är den tid det tar från att man blivit smittad av någon
till dess att symtomen börjar visa sig )
för förkylning brukar variera från någon dag till 3-4 dagar.
En av anledningarna till att virusen sprider sig så fort
då man ofta hinner föra infektionen till andra
innan man märkt att man själv blivit sjuk. 
Risken för smitta är också som störst i början av förkylningen. 
Förutom att man känner sig hängig och sjuk i största allmänhet
är några av de vanligaste symtomen på en förkylning annars hosta,
ont i halsen, snuva, täppt näsa, huvudvärk och feber.

Även om vi som Häxor borde kunna trolla bort sjukdomen  Haha....
så finns inget botemedel mot förkylning, men symtomen går att behandla så det gör vi.
Det finns ju också en del du kan göra i förebyggande syfte........

Det lättaste sättet att hålla sig frisk är ju att leva ett någorlunda sunt liv.
Undvika tobak och alkohol eller i alla fall nyttja det sparsamt.
Äta en varierad kost med mycket bär, frukt och grönsaker.
Undvika stress och sova sina timmar ordentligt.
Vara ute i friska luften och röra på sig......
sedan är det förstås bra att undvika folksamlingar, kommunala färdmedel,
vara noga med handhygien och gärna använda handsprit.

Mycket av detta och mycket annat gör ni säkert redan.......
Men jag tänker ändå lägga till lite mer av mina egna ”Häxiga och Magiska tips”
Att vara ute i parker, på ängar och i skog och mark
betyder mycket för min hälsa och för Häxan i mig.

Och att umgås med träd.....
Många träd har egenskapen att både heala och stärka hälsan hos dig som individ........
Förutom Björk som är det träd jag själv ”föredrar” så har du också exempelvis....
Pil, Lönn, Cypress, Hästkastanj och En.......
andra träd som är utmärkta Healare men inte kanske så vanliga hos oss är
Olivträd och lager träd. 
Jag tar med mig ett sittunderlag och sätter mig i en bekväm ställning med ryggen mot min björk..... sitter länge delar energier och samtalar. 

I naturen känner jag även elementen lättare och hur de uppfyller mig.......
Jag promenerar både nätter och dagar,
då både solens och månens energier stärker dig till kropp och själ.
 
 

Något som jag också dricker är ”Månvatten”
varje fullmåne ställer jag ut vatten i öppna genomskinliga skålar
som hon sedan får spegla sig i och fylla med sin kraft.
Jag förvarar sedan en del av vattnet i kylskåpet som jag sedan dricker
någon dl av morgon och kväll så länge det känns fräscht.
Jag mediterar varje dag, jordar mig ofta
och låter inte min ”energinivå” bli för låg eller för utspädd.

Kristaller är inget som är mitt specialområde.....
men under höst och vintermånaderna bär jag alltid en Akvamarin på mig.....
då jag har lärt mig att Akvamarinen påverkar oss starkt positivt under förkylningar,
halsont och olika problem med luftvägarna......
så då använder jag den även i förebyggande syfte.
 
 
 

Annan Magi du kan använda dig av i förebyggande syfte
är ritualer för att dra till dig Hälsa....
göra hälsobringande örtamuletter.......
Du kan då använda dig av bitar de träd som jag tidigare nämt
och örter / kryddor vars egenskaper bl.a är hälsa t.e.x.
Timjan, Koriander, Citronmeliss, Persilja. Saffran,
Kryddpeppar, Kryddnejlika, Kanel och Lager m.fl.
Du kan ju även bränna örterna/ kryddorna som rökelse
eller varför inte laga magisk mat och baka med dem.

Eller varför inte göra magiska ljus med örter och gullviva.

Men det jag personligen använder mig främst av i förkylningstider är förstås....
Ingefära, Citron och Honung.
 
 

Du kan ju som sagt inte bota förkylning utan får istället behandla symtomen
så nu är det dags för några huskurer och förslag på några nyttiga örter....

Följande örter lindrar hosta, torrhosta gör gärna grönt te
Anis slem upplösande, används vid bronkitis och kikhosta.
 
 
 

Basilika antibakteriell och effektiv vid kikhosta

Fläder förstärker slemhinnorna i svalget och ökar motståndskraften

Gullviva inflammationshämmande och slem förtunnande

Gurkmeja giftrensande och inflammationshämmande

Ingefära är inflammationshämmande, värmande, lindrande

Kamomill hämmar inflammationer

Lakritsrot motverkar bakterieinfektioner är slem upplösande och lindrande

Salvia är mycket inflammationshämmande 

Timjan har god verkan och lindring vid luftrörsproblem
som astma, bronkit och olika typer av hosta.
Den har använts som hostmedicin i många tusen år så effekten är väl testad.
Pröva infusion/ Te på timjan vid förkylning, influensa samt om du besväras av rethosta.
Timjan aktiverar flimmerhåren i luftrören
som gör det lättare att bli av med irriterande slem. 
Timjan är starkt bakteriedödande och virus hämmande.
Det är den eteriska olja tymol som tros bidra till det.

Te av timjan 
( hjälper mot luftvägsproblem och hosta)
1 msk torkad eller 2 msk färsk Timjan
2 ½ dl kokande vatten låt stå 5-10 min 
sila och söta med honung.
 
 
 

Timjansirap
Hacka färsk timjan grovt.
Varva timjan och honung i en glasburk
(om honungen är flytande kan du bara hälla den över örterna).
Sätt på locket och låt sirapen dra i fyra veckor.
Sila av genom ett bomulls- eller nylonfilter
och förvara svalt i en mörk glasflaska. 
Då håller den upp till ett år.
Ta en matsked av sirapen vid behov.

Vid HALSONT
Ett par salviablad (färska eller torkade) kokas i en halv timme med en halv liter vatten.
Salviabladen silas bort och man blandar i en matsked honung och lika mycket ättika.
Med denna vätska gurglar man sig sedan flera gånger om dagen.

Frys in kärnfria vindruvor....
Gott att suga och tugga på.... Lent för en ond hals.

Koksalt / näsdroppar mot nästäppa.
1 krm salt
2 dl vatten
Koka vattnet, blanda i saltet och låt svalna.
Användes inom 2 dagar.

Hostmedicin
Ett annat bra trick mot hosta är att du delar en kålrot på mitten
och gröper ur den till en liten skål.
Smörj sen innandömet med en lite honung som drar till sig kålsaften.
Då får du en hostmedicin i den lilla skålen. 
Ta en tesked i taget under dagen.


Vitlök eller lökstrimlor i näsan för att öppna nästäppa
eller i öronen för att ta bort öronvärk/ inflammation.

Morot är antiseptisk och slemlösande vid hosta. 
Ät massor råa, ekologiska morötter
eller ångkoka och mixa till en morotspuré/soppa.

Lindra förkylning med te på kamomill och pepparmynta
Gör te på kamomill och pepparmynta. Om du använder tepåsar, ta en av varje. Annars föredrar jag förstås mina egna torkade örter.
Häll på kokande vatten och låt dra cirka femton minuter. Tar bort huvudvärk och gör det lättare att sova
 
 
 

Glüewain
½ l rödvin, 3 kryddnejlikor, saften av ½ citron och 2 tsk honung.
Värm ingredienserna ihop. Drick så varmt som möjligt,
intag sen sängläge! Stark svett kur...

Men som jag tidigare skrev så det personligen använder mig främst av i förkylningstider är förstås Ingefära, Citron och Honung i stora mängder som jag dricker som te.

Viktigt att inte lägga i honungen i varmare te än 40° så inte allt som är bra med honung förstörs.

Egna Halstabletter:

2 1/4 dl socker
1 dl vatten
1 msk pressad citronsaft
1 msk honung
1/2 tsk mald ingefära 
1/4 tsk mald kryddnejlika
Florsocker

Detta är ett grundrecept som jag ibland varierar något.....
Tar mer honung och mindre socker......
Tar finriven färsk ingefära istället för torkad mald.

Socker + vatten i en kastrull, tillsätt honung och citron.....
Rör om och lägg i kryddnejlika och ingefära.
Koka upp och sänk värmen.
Låt sjuda på svag värme i 15-20 min.
Låt det inte brännas.
Låt blandningen svalna lite färgen ska vara mörkt bärnstensfärgad och konsistensen seg

Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Klicka försiktigt med en sked ut små rundlar, som blir tabletterna.
Låt svalna i 20-30 min sikta över florsocker så de blir täckta.
Lossa dem försiktigt och täck även baksidan med florsocker.
 
 
 

Dessutom är nyponsoppa en gudagåva när man är sjuk.
Det går lika bra att dricka varmt som kallt och är lent och skönt för halsen.
Det är dessutom lite matigare så man får i sig lite näring.

Här var några av mina huskurer
som jag naturligtvis hoppas att ni inte behöver använda er av
 
 
 

Må Gott <3 LUNA © 
Be Blessed!

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela