Ljung död eller en härlig användbar Häxört?

Publicerad 2021-09-30 17:50:39 i ÖRTER,

LJUNG  Calluna vulgaris

 Det latinska namnet för ljung Calluna kommer från grekiskan kallyna som betyder att rensa eller att försköna och vulgaris betyder vanlig. 

 

Ljung är en perenn växt som kommer tillbaka år efter år, den blir gammal minst 25 år, men man har även hittat de plantor som är 50 år eller ännu äldre.

Den blir normalt 20 – 50 centimeter hög, men i vissa fall med bra förutsättningar kan den bli upp till 1 meter.

 
Den växer som små låga buskar eller små miniatyr träd tätt tillsammans för de gillar närheten till varandra. 

Vill du odla ljung i din trädgård så plantera den därför i grupper.
Jorden ska vara lätt grävd, sandblandad och kemiskt sur, och passar därför att planteras med andra surjords växter som exempelvis rododendron.
 
Den gillar blöt jord men absolut inte inte stillastående vatten för då den då ruttnar bort.

På våren beskär du plantorna tar bort gamla blommor och döda delar.

Blomningen börjar vanligtvis under den sista veckan av juli eller första veckan i augusti och varar i ca 6 veckor.

 

 

Grenarna är hårda och träiga, bladen är gröna, bruna små och barrlika.
Blommorna är mycket små ”klockformade” enkla, dubbla eller mångdubbla som sitter i små klasar som är rosavioletta, rosa, vita, lila och purpurfärgade.

Ursprungligen tros ljung komma från Europa, Sibirien, Turkiet och nordvästra Afrika.

Den växer också i våra dagar i så gott som hela norra Europa, på Island och östliga delar av Nordamerika. 

Förr hade vi i vårt land stora områden av ljunghedar i från nordvästra Skåne till Bohuslän, in i Småland och Västergötland

Men de har idag försvunnit och ljung i den omfattningen finns endast i några få naturreservat och på några kustnära hedar.

 

 

Riktigt stora landområden med fantastiskt blommande ljung kan du forfarande hitta i Skottland, som dessutom har ljung ( heather)och tistel som sina nationalblommor. 

Även en av Norges två nationalblommor är också ljung den andra är fjällbrud.

I Sverige är ljungen Västergötlands landskapsblomma.

Mindre bestånd av ljung kan du ju däremot hitta på många ställen, den är vanlig i de flesta skogar utom på de skuggigaste ställena. Växer dock helst på öppen mark eller i kanter på kärr, på mindre öar, kobbar och skär.

 

 

Många är det ju också som odlar ljung i sina trädgårdar, det är oftast en förädlad form. Det finns för närvarande ca 700 namnsorter att köpa, som skiljer sig främst med olika växtsätt och färg på blommorna.

 

 

Enligt folktron förde det olycka med sig om man tog in ljung i bostadshuset men ändå använde man den som riktig nyttoväxt……

Späd ljung som bete till djuren och den har också använts som strö i ladugårdar och stall.

Av rötterna gjorde man korgar och sopkvastar, tätade springor i husens väggar och tak, man använde grenarna som bränsle och fyllde madrasser och kuddar med ljung i stället för halm och slapp då problem med skadedjur som möss. 

Ljungens bark innehåller garvämne som användes för att bereda hudar och skinn.

Man använde ljung för att färga garn och tyg och det blir då bruna, gula och röda nyanser.

 

 Ljung var och är fortfarande en ”dragväxt” för bin som suger nektarn från blommorna….. ljunghonung blir till mörkare än annan honung och har en speciell kraftig smak.

 Det är en hållbar blomma som länge varit populär i Sverige men många har glömt bort är att den en lång tid förknippades med döden. 

Kanske för att den var en vanlig begravningsblomma då inte många andra fanns, om man inte avled under sommaren. Man dekorerade även mycket med Ljung vid de dödas högtid Allhelgona-helgen.

Jag måste själv erkänna att jag aldrig tar in färska ljungplantor i mitt hus, då jag själv är uppvuxen med talesättet ”Om du tar in ljung i huset, dör någon i familjen”
Jag har däremot torkad ljung i form av te och i mitt HäxSkafferi för magiska syften.

I Storbritannien anses istället Ljung vara en lyckobringare som man gärna klämmer in i brudbuketten eller torkar för att använda som konfetti att kasta över brudparet för att önska dem lycka och välgång.

Man använde även ljung vid öltillverkning troligtvis genom att ljungblommor kokades ihop med myrte och malt från korn.
I Skottland används ljung även vid framställning av starksprit

 

 

LJUNG I MAT:

 Ljunghonung har jag ju redan berättat om, och vilken viktig dragväxt det är för bin på hösten

 Ljung har använts som tesurrogat under  kriget

 Numera dricker vi det som örtte, ensamt eller i blandning med andra örter.

För att brygga te på Ljung
använd 1 tsk-1 msk till en kopp kokat vatten och låt dra i minst 10 minuter. 

Färska blommande kvistar eller torkad blommor är det som används till te.

 

 

 LJUNG SOM MEDICIN:

 Under 1500- och 1600-talen användes ljung utvärtes mot rodnad i ögonen, för att behandla podager ( gikt i fötter) och lindra obehag med lama lemmar.

 Medicinsk är Ljung är ett milt sömnmedel, det är urindrivande, anses hjälpa mot UVI, kramper i mag och tarmkanalen, magkatarr,  att främja matsmältning och också vara blod renande.

 Växtens eteriska oljor verkar lugnande, av ljungblommor och kamomill kan man göra ett gott kvällsté till hjälp mot sömnproblem och stress.

 Utvärtes kan infusion av ljung användas till att badda sår, då ljungen innehåller garvämnen med sammandragande egenskaper som gör att de läker snabbare.

Den har tidigare även använts mot reumatiskt värk och mot eksem,.

Ljung har tillsats i salvor för gikt och reumatism och till lugnande hudpreparat.

Massageolja på Ljung
Lägg mycket blommande stjälkar eller dra av ljungens blommor i en burk.
Täck med en ekologisk en raps olja ( eller vad du själv föredrar)
Häll i så det är väl täckt och inte möglar och på med ett lock.

Ställ i ett fönster gärna i öster skaka / vänd burken varje dag.

Låt stå i 3-4 veckor.
Sila av och häll upp i små flaskor.

  

O.B.S.

Känsliga människor kan uppleva yrsel och lätt illamående vid intag av ljung det kan även höja blodtrycket något och bör inte användas av personer med blodtrycksproblem.

 

 

 
LJUNG I MAGI:

 Ljung styrs av planeterna Merkurius och Venus, men påverkas även av Månen.

Den tillhör elementet Jord och är helgad åt Gudinnorna Isis, Venus och Afrodite.

 Ljung är också Älvornas speciella växt och används ofta för att komma i kontakt med dem.Och också för att i din Magi få hjälp av dem.

Magiskt står ljung för så mycket som exempelvis Skydd, Frid, Fertilitet, Död, Healing, Tur och kommunikation.  

Och du kan ju därför också Magiskt använda den på många olika sätt….. 

*Häng upp några kvistar ljung i ditt hem…..För att få lugn och ro, öka familjens omtanke om varandra, motverka dåligt humör, locka till sig positiva energier och ge tur.

*Sy in ljung i en drömkudde, ger nattro, bättre sömn och profetiska drömmar ( om vad som kommer hända)

*Bränn ljung som rökelse vid divination……läggningar av exempelvis Tarot eller andra kort, vid pendling, se i kristallkula, avläsningar och spådomar.

*Ha ljung i en amulett……som lyckobringare, skydd mott aggressivitet, överfall och brott. Och för att få mod om du är mörkrädd.

*Använd ljung på olika sätt för att komma i kontakt med andar, gudar och förfäder.

*Drick te, bränn som rökelse och använd i amulett för att främja älskog och passion. 
Och för att främja fertilitet.

* Ljung kan användas i spells/ trollformler som rör nybörjare och självinsikt, ge fysisk skönhet, få en fredliga lösningar vid konflikter och den kan också användas vid initieringar.

*Bra att ha med sig i resväskan som skydd på resor.

*Att bränna ljung tillsammans med ormbunke skapar magiskt regn. 

*Ljung passar på grund av sina egenskaper bra att användas vid många högtider som Beltane/ Valborg, Litha/ Midsommar och Samhain/ allhelgona / Halloween. 

*Det sägs att om du mediterar över en kvist vit ljung i en ett glas källvatten vid Samhain så kan du få möta dina förfäder.

*Ljung kan brännas i ceremoni för ökade psykiska förmågor och för att öppna tredje ögat och sinnena inför trumresor, meditation och liknande.

 

 

Detta var vad jag kan dela med mig av denna fantastiska och Magiska ört,
hoppas att just du hittade något du kan ta till dig och använda i din egen Magi.

Må Gott <3 LUNA © 

 

 

Kommentarer

Postat av: Anna

Publicerad 2021-09-30 21:37:59

Stort tack för ett intressant inlägg! Min mamma är från Bohuslän och där tog man absolut inte in ljung inomhus eftersom det betydde otur, precis som du skriver. Min mamma har levt strikt efter det hela min uppväxt, vi tog aldrig in ljung. Strängt "förbjudet". 😊 Men så hälsade vi på pappas släkt utanför Örnsköldsvik (Ångermanland) och där betydde det tur att ta in ljung! Förvirrande...och medan man i södra Sverige sa att mängder av rönnbär betydde mycket snö sa de att det var tvärtom hos dem...intressant! Tack än en gång, ser fram emot nästa dos av kloka tankar! ❤

Svar: Tack Anna <3 Roligt att du följer mig och skriver så snälla saker. Ja skrock som det ju är, skiljer sig många gånger beroende på var du är geografiskt. Ibland från en by till nästa. Men det är svårt att komma över vad du en gång är lärd, åtminstone för mig i detta fall. Må gott / LUNA
Luna

Postat av: Viola

Publicerad 2021-10-13 08:06:56

Jag har en fråga. Jag gjorde forskning om ljung här för en tid sendan och hittade då att det skulle vara giftigt att koncumera. Har jag bara hittat konstig information?

Svar: Hej Viola <3 Nej ljung är inte giftig men som med många örter/växter är det ingen växt du bör använda dig av varje dag, flera gånger per dag eller under en längre tid. Då ljung innehåller garvsyror kan känsliga personer ibland få yrsel och lätt illamående om de dricker det. Och som jag skrev i mitt inlägg om ljung är att "ljung det kan även höja blodtrycket något och bör därför inte användas av personer med blodtrycksproblem." Jag har själv högt blodtryck, vilket gör att jag endast dricker ljungte sporadiskt och då oftast i blandning med andra örter. Må gott/ LUNA
Luna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela