RÖLLEKA.....En magisk ört.....En Häxa inte klarar sig utan.

Publicerad 2017-04-20 10:00:00 i ÖRTER,

 
 
 

RÖLLEKA ( Achillea Millefolium )

 

Rölleka en trolldoms och en läkeväxt som alltid bör finnas i häxans skafferi och ofta pryder hennes altare....... Med andra ord en av de viktigaste av Häxväxterna.

 

 

Det är också en växt som är mycket vanlig.....som växer vilt överallt och är mycket vanlig i hela vårt land....... och den omnämns redan i medeltida Svenska läkeböcker...... men Redan för 4000 år sedan kände man i Kina till den som en värdefull läkeört mot kramper, vid sårbehandling och mot infektioner.

 

 

 

I Danmark har man hittat en 3.000 år gammal grav där en kvinna vid sin sista vila, fått med sig rölleka......Och pollen från rölleka har hittats i en 60.000 år gammal gravplats för neandertalare.

 

 

Släktnamnet Achillea kommer av Akilles, som var hjälten i trojanska kriget som Homeros berättar om i Iliaden. Akilles var osårbar sedan hans mor doppat honom i floden styx...... Hon höll honom i hälen som blev hans svaga punkt.......Örten förekommer mycket tidigt i grekisk mytologi som läkeväxt. Runt år 70 benämndes den som ”soldatört”. Akilles ska ha lärt sig örtmedicin av kentauren Chiron och kunde sedan med röllekans hjälp läka kamraternas sår........... millefolium betyder tusenbladig och syftar på röllekans finflikiga blad.

 

 

 

Det franska namnet Josefsört kommer av en sägnen om att Jesus ska ha gett rölleka till sin styvfar när han hade skadat sig i arbetet.

 

 

Rölleka är en perennväxt som blir 20–70 cm hög. Som blommar Juli––oktober..... med vita eller rosa blommor....... blomkorgarna är små, ungefär en halv centimeter breda, och sitter i platt kvastlik ställning......Roten är en krypande jordstam...... Smaken bitter...... Doften aromatisk.

 

 

Som jag redan nämt så är det en växt med många namn......förutom ”soldatört”och ”Josefsört” även bl.a. sårläka, näsblod, ängelblomma, backhumle, jordhumle, näsegräs och djävulens senap.

 

 

Rölleka kan även stavas på olika sätt som exempelvis Röleka, Röllika,Ryllika och rölleke...... och växten heter Yerrow på engelska.

 

 

Blommorna plockas fullt utslagna vid torrt väder, de behåller färgen bra torkade.

 

 

 

Den användes också istället för humle vid ölframställning och den har i vissa trakter även torkats och blandats med snus.

 

 

Avkok på röllika kan användas som ansiktsvatten för fet hy, som medel mot håravfall och som gurgel-vatten.

 

 

Hacka färska röllika blad som krydda i matlagning......eller använd färska späda blad i en sallad.

Bladen kan också frysas in utan att förvällas först.

 

 

Röllikan kan användas som ett effektivt medlet mot mygg, knott och flugor......... Gnid färska blad eller blommor mot huden så att växtsaften kommer fram och huden färgas grön.

 

 

Fästingar skyr lukten som pesten enligt ny forskning.......Använd salva/ olja med röllika eller spraya dig och dina husdjur med avkok/ Te med Rölleka.

 

 

MEDICINSKT MED RÖLLEKA

 

Rölleka är en växt som medicinskt har så otroligt många egenskaper........och därför också så många olika användningsområden.......Örten stärker nerverna och den lär få håret att växa!

 

* Röllika innehåller salicylsyra, eteriska oljor och garvämnen.

 

 

* Örten motverkar virus, bakterier, infektioner och inflammationer........ Är smärtstillande, kramplösande, sägs vara aptitstimulerande och ökar utsöndringen av matsmältningsvätskorna..... Motverkar också kolik, katarrer, diarrè och gaser i magen.

 

 

* Rölleka sägs vara sammandragande, sänka högt blodtryck och verka blod renande.....

 

 

* Sägs också vara hostdämpande, febernedsättande och svettdrivande vid exempelvis förkylningar.

Då den ökar din motståndskraften, lungornas slemproduktion och den är bra vid täppt näsa för att den ökar slemutsöndringen även i näsans slemhinnor.

Ett ångbad med röllekete får också täppta bihålor att öppnas upp.

 

 

 

 

* Rölleka te sägs stärka lever och njurar samt att bitterämnena stimulerar gallans flöde.......fungerar också svagt vätskedrivande......

 

 

* Utvärtes kan rölleka användas som olja, salva, te, eller kompress vid muskel- och ledvärk, blåmärken och insektbett.

 

 

*Den eteriska oljan accillein stillar blodflöde och är sårläkande. Det kan ge hjälp vid blödningar från sår och näsblod.Den används också mot andra blödningssymptom, t. ex. hemorrojder, riklig menstruation eller blod i urinen.

 

 

 

*Utvärtes kan rölleka användas som olja, salva, te, eller kompress vid muskel- och ledvärk, reumatism, blåmärken och insektbett.

 

 

 

*Vid hemorrojder och åderbråck vill örtens sammandragande ämnen bättra och lindra problemen.

 

 

 

* Röllekans kramplösande egenskaper kommer från växtens eteriska oljor achillein och chamazulen. Det gör örten bra att använda vid menstruationskramper och kramp i den glatta muskulaturen, som magsäck och tarmar..... men också mot cirkultationskramper.

 

 

 

 

* Vid sårvård tvätta med avkok på rölleka..... använd färsk ”mortlad” lagd på sår..... brännsår och eksem.

 

 

 

* Vid tandvärk kan rötterna också användas. Torka dom och tillsätt en matsked whisky i den glasburk där du förvarar din torkade rot. Tugga sedan på fem cm rot när du har tandvärk.

 

 

* Används som gurgelvatten vid heshet eller vid dåligt tandkött.

 

 

* Gör en rölleka infusion..... på 2 tsk torkad/ 3-4 tsk färsk hackad rölleka..... häll över 2dl kokhett vatten och låt dra i 10-15 minuter.

Denna blandning används både som dryck och utvärtes till sårvård.

 

 

* Gör en olja......klipp blommorna fint och stoppa så mycket som ryms i en glasburk, häll olja på, slut locket, och låt stå i 2-4 veckor i ett soligt fönster....... vänd då och då på burken...... sila och häll oljan på små flaskor..........Eller gör en salva av oljan

 


O.B.S.

 

Även om Rölleka är en av våra mest användbara läkeörter så bör den användas med viss försiktighet.......

 

Rölleka avvändes förr i höga doser för att framkalla abort.....Undvik därför rölleka helt vid graviditet då den aktiverar livmodern.

 

Undvik också att använda örten utvärtes under en längre tid, då huden kan bli känslig mot sol och ljus

 

 

OBS!

För stor dos ger yrsel och huvudvärk.

 

 

 

 MAGI MED RÖLLEKA

 

Rölleka styrs av planeten Venus och tillhör elementet Vatten.

Är helgat åt bl.a. Gudinnorna Freya, Hel, Afrodite, Guden Hermes och åt älvorna.

 

Det är en mycket Magiskt använd växt på många olika sätt av de flesta folkslag......

Kineser, greker, romare, germaner, slaver, ja alla har ansett röllekan vara helig och full av trollkraft. Även hos kelterna var växten helig och deras druider använde stjälkarna till att spå väder.

Rölleka är ju dessutom en riktig kvinno växt........ Då den både reglerar mängden av månblod, lindrar menssmärtorna, framkallar abort på oönskade foster......... och som underlättar förlossningar ch lindrar förlossningssmärtor om den används i en amulett för den gravid kvinnan att hålla i höger hand /lindas runt höger handled under denna.

 

Under medeltiden påstods rölleka både kunna hjälpa till att kalla på djävulen och köra bort honom. Den användes också tillsammans med andra örter för vid exorcism.

 

 

 

Traditionellt ska du för magisk användning skörda rölleka vid Litha / midsommar...... något som ju är mycket vanligt......

 

Röllekans egenskaper är många....... som exempelvis skydd, rening, långvarig kärlek, motverkar negativitet, ingjuter mod och är också associerad med kronchakrat........ Och hjälper till vid ”jordning”

 

Den står för lugn, förnuft , förståelse.......Rölleka innehåller kisel.......skänker dig ljus, lyskraft och insikt.

 

Rölleka beskyddar mot både rädsla, besatthet och vid drömresor, själsresor. och andra utomkroppsliga upplevelser är den bra på att skydda din kropp......

En av anledningarna till att häxorna ofta använde just rölleka i sina flygsalvor..... då den skyddar din kropp då du lämnar den.... och inte låter något/ någon annan ta över den som exempelvis obehöriga andar.

 

 

 

 

Och den kan därför också användas vi många olika sorters Magi...

 

Främst kanske i KärleksMagi, SpådomsMagi, DrömMagi, SkyddsMagi och Healing.

Kan också användas vid BannlysandeMagi, AttraktionsMagi, Invigningar och ÄlvMagi.

 

Här får du några exempel på hur du själv kan använda denna magiska växt i din egen Magi...........

 

 

* Lägg 3 blad från rölleka ett på vardera ögat för att få vackra drömmar......

 


* Gör en brygd på rölleka och drick innan en förutsägelseritual........vid behov av styrka.......vid ritual för att ge långvarig kärlek.


* Används som skyddsamulett ensam eller tillsammans med andra örter.......vita blommor för kvinnor och rosa för män...... eller varför inte några av vardera till alla?


* Rölleka kan användas i trollformler för att kontakta eller söker en viss person/ ande.


* Gnugga dina ögonlock med rölleka, det sägs förbättra psykiska förmågor, öka dina syner och förbättra dina spådomar.

 

 

 

* Lägg gärna rölleka bredvid din kristallkula, på din runduk, pendelduk eller tarotduk för att förstärka den divinatoriska kraften och öka din egen förmåga att ta emot den.

 

 

* Blommor från rölleka kan torkas och läggas i drömkuddar för att uppmuntra profetiska drömmar.

 

 

* Den kan användas i rökelse eller olja...... för att rengöra auror, för healing och vid spådom.

 

 

* Te på rölleka kan ju också drickas före spådomsMagi...... då det hjälper dina sinnen att fokusera på en specifik fråga, se saker ur andra perspektiv eller för undvika distraktioner och tappa koncentrationen..

 


* Om du hänger en bukett rölleka över sängen på bröllopsnatten kommer det att ge dig kärlek som varar i minst sju år....... Det samma sker om rölleka binds in i buketter eller kransar som bärs av brud eller brudgum.

 

 

* Som skydd mot ondska häng rölleka vid babyns vagga eller säng...... bind in i en krans och häng i barnens sovrum.

 

 

* Rölleka strödd på en tröskel hindrar ovälkomna andar från att komma in.

 

 

* Rölleka kan användas i örtamuletter för kärlek, mod, skydd, kommunikation och för att öka psykiska förmågor........hjälper också kroppen att göra sig av gifter.

 

 

* Tvätta dig med röllekevatten före ritualer så förändras din syn och du behöver inte frukta något.

 

 * När rölleka läggs i en kudde med intentionen att den ska ge dig en vision av din framtida make/maka/partner. Placera örterna i en liten påse.......preparerad med fokus på din önskan.

 


* Använd rölleka i attraktion trollformler för att dra till dig mod, vänskap och kärlek........till att locka till dig älvor/ feer.

 

 

* En extra stark amulett mot rädsla/ negativ energi / skydd.......Kombinera rölleka med brännässla.

 

* En stark amulett som vårdar och skänker långvarig kärlek.........Rölleka tillsammans med Humle.

 

 

Rölleka har använts av Häxor i hundratals år i healing och i magi.......

och är helt enkelt en av de Magiska örter som en häxa bara inte kan klara sig utan.

 

Den har så många viktiga egenskaper, är så stark och en viktigt tillgång för alla häxor att ha.

Den är ett komplement vid alla ritualer, eftersom det hjälper till att förstärka de egenskaper andra örter har och också förstärker och ökar kraften i dina trollformler.

 

Lyckligtvis är rölleka är mycket vanlig och därför lätt att hitta och samla in...... så du alltid har tillgång till färska eller torkade blommor och blad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Tuva-Lena

Publicerad 2017-08-07 13:30:30

Så underbart! Jag har precis plockat in lite rölleka för att göra sårsalva av den, men tänk så många andra användningsområden den har! Tack för all nyttig kunskap! <3

Svar: Tack Tuva-Lena <3Trevligt att kunna förmedla lite ny klokskap :)
Luna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela