kryddpeppar

Publicerad 2017-02-26 11:59:59 i ÖRTER,

 

 

 

Kryddpeppar - Pimenta dioica

 

 
 
Under Christofer Columbus andra resa 1494, den till Karibien på jakt efter vägen västerut mot Indien hamnade han på Jamaica. Och fann där ett kryddpepparträd, som de först trodde var det samma som det indiska pepparträd ( Svartpeppar ) då kryddorna liknar varandra utseendemässig.

 

Kryddpepparträd är träd som tillhör familjen myrtenväxter...... med raka slanka stammar som är rikt förgrenade och är 5-19 m höga. Bladen 10-15 cm långa sitter i par och har en stark kryddoft. Trädet blommar i maj-juli med vitgröna kryddoftande blommor i klasar...... som påminner om fläderblommor..... dessa blommor blir sedan i juli-september runda eller äggformade saftiga frukter, bär som är ca en halv cm i diameter. De omges av ett knottrigt skal som först är grönt som omoget........ mognar sedan och blir mörkbrunt till lilasvart...... Inuti finns ett eller två glansiga frön av ett enbärs storlek med fyra små foderblad i toppen, som är kryddpepparkornen...... grönbrunt som omoget senare rödbrunt till vinrött som moget......med många doft- och smakvarieteter.

 

 

Träden börjar skattas på bär ifrån det sjunde året och kan ge 30-40 kilo torkade bär om året.

Man skördar den lilla omogna frukten som sedan soltorkas i några dagar tills de är matt grönbruna till rödbruna.

Lukten påminner om en blandning av kanel, muskot och kryddnejlika.Doft- och smakblandningen gjorde att den snabbt fick namnet allkrydda på flera språk, t. ex. Engelska ”allspice” och ”toute-épice” på franska.Ett annat vanligt namn var också ”engelsk peppar” eftersom handeln med kryddan länge kontrollerades av England.

 

Då det visade sig inte vara Indisk Svartpeppar blev trädet bortglömt, det var inte förrän ca 1570 som man uppmärksammade trädet igen och tog med sig frön hem till Spanien........ Men det var inte förrän engelsmännen tagit Jamaica från spanjorerna i mitten av 1600-talet som den blev en populär matkrydda.

 

 

I Sverige hette kornen kort och gott peppar och användes mer än vit- och svartpeppar. Den svenska handelsflottan började under 1700-talet gnida in kryddpeppar i det salta fläsket för att dölja härsken smak och förlänga hållbarheten. Detta kan ha bidragit till kryddpepparns popularitet i Skandinavien.

Kryddpeppar används huvudsakligen i Centralamerika, Storbritannien och i Skandinavien......

 

Kryddpeppar är en mångsidig krydda, som kan användas i många av våra vardagsrätter....... används både som hel och malen......... oftast till sillinläggningar, i köttbullar, kroppkakor, såser, soppor, stuvningar, stekar, rullsyltor, pressyltor, korv, lutfisk och vitkålsstuvningar.

 

Kryddpeppar produceras numera främst i Indien och Kina men fortfarande anses den finaste krydpepparn komma från ursprungslandet Jamacia.

 

På 1800-talet blev en sådan fluga i England och USA att ha spatserkäppar och paraplyskaft av kryddpeppar trädets grenar, att trädbeståndet på Jamaica så när utrotats....... Men det räddades i sista stund 1882 genom ett förbud mot nedhuggning av träden.

 

 

 
 

 KRYDDPEPPAR I MEDICINSK SYFTE.

 

Hela plantan innehåller eugenol som också hittas i kryddnejlika, kanel, kaffe och kakao, som har en bedövande effekt och lokalt i Karibien brukar man ibland tugga bladen mot tandvärk.

 

Pepparkorn av vitpeppar används ju som bekant vid magsjuka / kräksjuka och så även kryddpeppar ibland........ 1 korn/ 10kg kroppsvikt.

 

Kryddpeppar sägs främja matsmältningen.......så använd den i matlagningen.

 

Kryddpeppar-olja används också ibland som medel för matsmältningen......

Oljan kan dock irritera luftvägarna, så använd den med försiktighet.

 

 

Olja av kryddpeppar vidgar blodkärlen och förbättrar blodcirkulationen.

 

Olja av kryddpeppar innehåller tanniner som har mild bedövningsmedel egenskaper, vilket gör den utmärkt även för att lindra symptom på artrit och ömma muskler.

 

Olja av kryddpeppar kan även användas i form av varma kompresser eller några droppar olja till ett varmt bad.

 

Kryddpeppar har också använts som ett afrodisiakum.

 

 

 

 MAGI MED KRYDDPEPPAR

 

Kryddpeppar styrs av planeten Mars och Elementet Eld....... och är helgat till Gudinnorna Venus och Afrodite....

 

Kryddpeppar har många magiska egenskaper och kan användas vid många olika sorters magi.


Magi som rör exempelvis pengar, lycka, healing, rening, medkänsla, beslutsamhet, energi fertilitet, kärlek, sex och förnyelse....... m.m.

 

Kryddpeppar bränns som en rökelse bl.a. för att locka till sig pengar eller tur........ För att främja läkning....... Vid healing...... öka din kreativitet......rena......Och för att ge extra fysisk energi.

 

Användas med andra örter i läkande och stimulerande örtbad.

 

Används i amuletter för att främja t.e.x. hälsa, ge tur, kärlek och välstånd....... träs som halsband för att främja fertilitet.

 

Eterisk olja från kryddpeppar kan för att dra till sig pengar, i ritualer smörjas på ljus, plånböcker och betalkort.

 

Bär hela bär i fickan för att förbättra dina chanser vid en jobbintervju eller lyckas bättre vid en affärsuppgörelse

 

Pudra mald kryddpeppar på dina händer för att få tur i spel.....kärlek eller affärer.

 

 

 

Till sist vill jag dela en Magisk drink.....

Som sägs tillföra passion och sex till ett förhållande......

 

” ELD DRINK ”

1 ml whisky /bourbon
1 ml vodka
3 ml gin
3 dl apelsinjuice
En nypa kryddpeppar

Tillsätt tre första ingredienserna i en tillbringare fylld med is.
Fyll på med apelsinjuice och tillsätt en nypa kryddpeppar.

 

Rör om och säg

 

”Jag önskar mig just

eld, passion och ohämmad lust.

Vår kärlek utöver,

vi detta behöver. ”

Dela sedan drycken med din partner / den person du önskar.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela