Mitt Imbolc inlägg.......som inte blev publicerad på bloggen.

Publicerad 2017-02-27 09:32:52 i Högtider, ÖRTER,

 
IMBOLC
 
 
 
Mitt inlägg denna vecka kommer allmänt att handla om Högtiden och dess växter....
På torsdag den 2 februari firar vi Imbolc.
Imbolc är en högtid som ligger mitt emellan Vintersolståndet och Vårdagjämningen.
Ljuset övervinner mörkret och detta är en ljushögtid tillägnad Gudinnan.
Högtiden handlar om att glädjas åt att vi överlevt vintern.........och åt att naturen nu sakta förbereder sig för våren så att vi genom ljuset återfår våra krafter igen.
Det är en eld, ljus och fertilitet högtid där vi helgar Gudinnan och Moder Jord.
Det keltiska ordet Imbolc betyder ”i magen” / ” i mjölk ” och det är kvinnornas tid.

Det känns inte som vår än, men snötäcket har minskat, de ljusa dagarna har blivit längre och vi börjar pryda vårt hem med tulpaner...... och visst ger en vacker bukett tulpaner ändå en känsla av vår. 
Naturens skapelseprocess är redan i gång efter vintervilan och vi kan knyta an till detta, genom att efter vintervilan känna att nu är det dags att plantera frön.......både ”verkliga frön” som resulterar i grönska, skönhet och som kan användas till mat, medicin och magi.
Men nu är även en bra tid att ”sätta andra frön”.......börja förverkliga nya ideer och starta nya projekt....... som du funderat på.
Vid Imbolc kan vi blota till fruktsamhetens gudinna och be att våra idé- och projektfrön ska växa sig starka och bära frukt. 
Men vi kan även blota till vår inre gudinna och låta den feminina kraften få ta plats......

Sabbaten kallas också Brigid, eftersom den också har firats som den keltiska gudinnan Brigids högtid. Hon är en trefaldig gudinna som representerar poesi/ konst, helande och smideskonst/ hantverk. 
Hon är dessutom starkt kopplad till ljus och eld, och då också särskilt till hemmets värme och gemenskap.

Även om det fortfarande verkligen är vinter kommer nu de första antydningarna om att det så småningom blir vår. Högtiden är en eld högtid som ju kretsar mycket kring det återvändande ljuset.
Bål tändes utomhus, brasor inomhus eller så tändes massor ljus i hemmen............. för att välkomna våren.

De växter som är förknippad med Imbolc är förstås alla de tidiga vårblommorna..... både de odlade lökväxterna och de tidigt vildväxande........
I vårt land är det inte mycket som växer ute den 2 februari så då får man köpa kruk-odlat om det är sådana växter man önskar förgylla och dekorera sitt hem med....... Så som Tulpaner, snödroppar, krokusar, pärlhyacinter, påskliljor och andra narcisser....... Julrosen förknippas även med Imbolc och så också alla det gröna växter/ Yule dekorationerna......t.e.x.Yule gran/ tall, mistel mm 
En tradition vid Imbolc är att samla och bränna dessa Yule dekorationer i de stora bålen som tänds under högtiden.........Det är ett symboliskt sätt att släppa taget om det gamla året och ge plats för det nya.

Firar man inte utomhus kan man göra det i mindre variant inomhus mer symboliskt och bränna endast lite av julgrönskan. Man kan ta en liten kittel av gjutjärn för att kunna göra små "eldar" vid inomhusritualer. Under Yule dekorerar jag mitt hem med väldoftande vintergrönska som rosmarin, lagerblad och förstås tall, gran och en som jag plockar i skogen/ på min mark........ Dessa doftar underbart att finfördela och bränna i sabbatselden.
Imbolc är en högtid som står för så mycket....... 
Något nytt som kommer....... en nystart.
Healing och rening......
Ljus, kärlek, lycka och harmoni.....
 
 


Symbolerna för Imbolc är också många.......

En av dem är Brigid Kors......... som är en form av ett kors vävd av säd, halm, gräs eller säv och som symboliserar solen, det används som talisman för att få fertilitet, välstånd och skydd till hemmet.
De skapas till Imbolc och hänges på dörren, nära härden under takfoten eller i ladan för att bringa lycka och skydd till gården och familjen.

Andra symboler är plogen, snödroppar, nyfödda lamm, vita blommor, kaniner, kvastar, eld och ljus 

Växter som förknippas med Imbolc förutom vita och gula blommor som exempelvis snödroppe och hästhov ( tussilago ) även irisar, angelica (kvanne ), renfana, sval- eller skelört, ljung och viol...... Träd som björk och rönn.... kryddor / örter som kanel, muskot, lager......basilika, rosmarin......nötter/ bär som bittermandel och björnbär....... rökelse som myrra,vanilj och blåregn...... Brännas kan ju allt som tidigare nämnts om det torkats innan..... 

Imbolc är en tid för rening......både mekanisk, kroppslig och magisk.
Det är väl inte för inte att det finns en tradition av vårstädning....... Det är dags att rensa ut damm och spindelväv och förbereda våra hem, och oss själva, för den verksamheten och tillväxt som komma skall då nu våren träder in. Detta är en process som hos mig kommer att ta flera dagar.....kanske veckor..
Dammar, dammsugar och tvättar målning och alla golv. Tvättar alla textilier, byter gardiner, kuddvar och dukar......Mekanisk städning är viktig då mycket negativ energi samlas i damm och smuts........ då det luktar rent och fräscht drar det till sig ljus och positivitet.
Magiskt vill jag också rena så jag stänger av alla brandlarm tänder på massor av ”renande örter” som exempelvis.....En, salvia, brännässla........ ser till att röken når överallt i alla vrår........ jag öppnar fönster och vädrar ut......använder min Kvast att magiskt rena sopa upp och ut allt negativitet....sopa och vifta ordentligt med kvistarna så det blir skinande rent. Vi använder häxkvasten alldeles för lite
Jag använder gråbo till alla fönster och speglar...... Lägger växtamuletter i skåp, garderober och lådor........ 

Då mitt hem känns rent är det dags för mig själv......Många passar på att detoxa sig just vid denna tid....... Andra nöjer sig med meditation och rituella bad.

Vill du ta ett rituellt bad.
Fyll badkaret med hett vatten och lägg i lavendel och salt /olja.....Ligg kvar i badet så länge du vill........ Tills du känner hur all negativ energi sugs bort. Skrubba naglarna, tvätta håret noga och då du har tvättat varje del av din kropp......... släpp ut vattnet......Då det rinner ut från badkaret, visualisera det transporterar bort all negativitet från dig........ att du är frisk och ren...... och stark både psykiskt och fysiskt.

 
 
NÅGRA BLYGSAMMA FÖRSLAG PÅ BESVÄRJELSER / RITUALER 
OCH AKTIVITETER, SOM KAN PASSA VID IMBOLC.

*Ritual för att så årets första frön.
*Ritualer för ny kärlek, fruktsamhet.
*Ritual för alla typer av projekt som börjar i liten skala.
*Spådom se framtiden eller det förflutna. 
*Önskeritual då du skriver ned din önskan ,gräver ner den i jorden för växa till sig.
*Healing för dig själv.....ditt liv eller delar av det.
*Rena och städa ditt hem.
*Rena sina magiska föremål och städa bland dem.
*Initiering / förnya häx löften eller prästinnelöften,
*Meditation.
*Ta in några kvistar av björk, vide eller forsythia och följ hur de börjar knoppas och slå ut.
*Skriva , skapa och måla.
*Gör ett collage med bilder mm som symboliserar dina planer, idéer, projekt för i år, för framtiden.
*Tänd massor av levande ljus.
*Ritual att tända alla lampor i alla rum i ditt hem en stund under sabbaten för hedra ljuset och visa att du välkomnar det. 
* Glöm inte vårskriet...... Så otroligt befriande......Jag lovar.
 
 

Med detta önskar jag er en Riktigt Härlig Högtid.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela