Hägg

Publicerad 2017-06-14 22:39:33 i ÖRTER,

 

 

  Hägg - Prunus padus

 Vi befinner oss i ” hänryckningens tid ” som den kallas tiden mellan Hägg och Syren.......

 

Uttrycket sägs komma från att en skomakare satte upp en skylt där han meddelade att han hade semester ”Stängt mellan hägg och syren” Detta berodde på att skråbestämmelserna sa att gesällerna (lärlingarna) skulle friställas för att ge sig ut på vandring.

 

 Från min sida har häggen nog blivit ganska styvmoderligt behandlad........ Jag älskar och uppskattar Syrener så väldigt mycket...... Men häggen har aldrig betytt lika mycket för mig...... och är inte en växt jag använt mig speciellt mycket av varken Medicinskt eller Magiskt.

 

Om Favoriten Syrén har jag ju också redan skrivit om i ett tidigare blogginlägg.

http://magisktliv.blogg.se/2016/june/syrenen.html

 

Men visst är Häggen betydelsefull.....Den markerar gränsen då våren slutligen övergår i försommar.

Den blommar samtidigt med lövsprickningen....... med riktigt många blommor i stora klasar.....det behövs verkligen inte många ljumma majnätter och varma dagar förrän häggen blommar för fullt och är så underbart vacker.

Den är en buske eller ett träd blir 2-12 m högt..... Kan bli så gammalt som 100 år......Tillhör familjen Rosväxter..... en stor familj med många olika arter som exempelvis rönn, slånbär, hagtorn, plommon, hallon, körsbär och naturligtvis rosor...... Sverige finns från familjen 22 släkten och över 80 olika arter.

 

 

 

Stammen är gråsvart men barkens yta förändras med trädets ålder från slät till uppsprucken och skorpaktig. Både barken, veden och bladen innehåller ämnet amygdalin som ger en stark lukt och bitter smak...... påminner om bittermandel.....Sorkar , möss och andra gnagare undviker att tugga på hägg – liksom getter, harar och hästar........så därför har man utnyttjat det och tillverkat stängsel och ”barriärer” / Skydd för sådant man velat skydda.....t.e.x. visthusbodar, säd magasin, källare m.m.

 

 Men blommorna som ju kommer i maj-jun luktar mycket gott och drar till sig flugor och bin.

 

Amygdalin är ett ämne ur vilket blåsyra och bittermandelolja kan framställas.....så viss försiktighet med ”intag” av hägg rekommenderas..... men bären anses vara ofarliga.

 

Häggbären som är små svarta stenfrukter och mognar i augusti.....Fruktköttets mörka saft användes förr till att rödfärga vin och likörer.......och man vet att de har ätits av människor redan på stenåldern.

 
 
 

 

 

Trädets ved är fin, jämn, tämligen hård och seg och därigenom perfekt till finare träarbeten.

Då virket är segt, böjbart, ganska mjukt blir det lättbearbetat. Träet är lent och passar därför bra till verktygsskaft, räfsor, husgeråd...... Vapenstockar till gevär gjordes förr av hägg........av unga skott gjorde man pipskaft och spatserkäppar. Var också ett omtyckt träslag för slöjdarbeten......askar m.m.

Den används också för att tillverka möbler, och dess röda bruna trä poleras upp till en djup, blank brun färg. I dag är hägg fortfarande populärt just till inredningar och möbler.

 

 

Häggen trivs i fuktig jord och växer ofta i skogsbryn, hagar, stränder och parker.....ensam eller i stora buskage.

 

 

Häggen kom till vårt land för 12 000 år sedan och växer idag i så gott som i hela landet utom på Öland, Gotland och i nordligaste Sverige. 


Häggen är Ångermanlands landskapsträd.Häggen används för att färga garn och ylletyg........bären ger en svag lila färg och barken en mer intensiv brunröd.Den ansågs förr vara den bästa att använda som färgningen av fiskenät.

 

Förut användes hägg som ”en kalender”........ När häggen blommade var det dags att så, lägga lin till blekning och börja fiska harr........... När häggbären var mogna skulle havren skördas.

Hägg angrips ofta av fjärilen häggspinnmal (Yponomeuta euonymella) vars larver spinner in hela träden i silkesliknande väv och kaläter dem......... Trots att träden ser döda ut efter ett angrepp överlever de och skjuter snart nya blad......Men de brukar under angreppet kallas för ”Spökträd”

 

 

HÄGG SOM MAT.

 

I Augusti mognar “häggbären” små, svarta stenfrukter, som smakar sött och ganska strävt......Förr trodde man att häggens bär var giftiga, men de är bara beska, inte giftiga........strävheten försvinner om man fryser in bären...... De kan med fördel användas krossade, tillsammans med andra bär och kokas till kräm eller sylt.............En blandning av häggbär och lingon ger en god saft.

 

 

Både blommorna och bären kan användas för att koka saft, göra vin eller smaksätta sprit, vin, efterrätter och vinäger.

 

 

Skörda de vita blomklasarna snarast för att hinna koka saft och krydda snaps eller vinäger, innan de blommar ut.....

 

Recept på Häggvinäger:

Blommor från ca 60 klasar

5 dl klar ljus vinäger (vitvins /äppelcidervinäger )

 

Klipp av alla blommorna från klasarna. Det tar lite tid, men det lönar sig att få bort de gröna växtdelarna eftersom de är väldigt bittra i smaken.
Lägg de rensade, torra blommorna i en glasburk med lock.

Häll över vinägern så att den täcker blommorna.....viktigt att de ligger under ytan
Låt blommorna dra i vinägern i minst 5 dagar.

De får en sötsyrlig god mandelsmak.....perfekt till dressingar och fiskrätter.

 

 

 

HÄGG SOM MEDICIN.

 

Hägg har en lång historia som läkeväxt, men används knappt idag.

Barken som ju har hög halt av ämnet amygdalin,fanns förr i apotekens sortiment.......

 

I folkmedicinen användes bären som medel mot diarré och bark kokad tillsammans med sur grädde till salva på sår.......... Häggbärsbrännvin ansågs vara bra mot det mesta.

 

Hägg är lugnande, smärtstillande och feber sänkande.

Den har använts för att lindra värk vid reumatism, artrit och ta bort feber.......för att behandla bronkit, gikt, ont i halsen, svår hosta och diarré.

Avkok på häggbark från unga grenar används inom naturmedicinen mot urinvägsinfektion.

Remsor av barken eller dekokter på löven användes mot löss, ormbett, feber och lungsjukdomar.

 

Användes som te mot hosta..... och för smärtlindring vid exempelvis reumatism.

 

Det blandades med vin och användes det för att behandla gallstenar och njurstenar.

 

Infusion av blommora gjorde en salva/ lotion mot inflammatoriska sjukdomar.

 

Blommor gjordes också tinkturer på av sprit eller fotogen som sedan används och smordes med vid reumatism.

 

Av detta har jag själv använt bark från unga grenar mot UVI med lyckat resultat....... och druckit under en kort period.

 

O.B.S.

Använd bara under under kortare tid.......Då ämnet amygdalin som finns i bark, blad, och trä kan ge

blåsyreförgiftning vid överkonsumtion en längre tid.

 

 

 

 

HÄGG I MAGIN

 

Hägg styrs av planeten Mars och tillhör Elementet Jord.

Är speciellt helgat åt Gudinnorna Artemis, Brigid, Eos och Guden Tyr

 

Alla delar av trädet/ busken som blommor, bär, blad, grenar, rot och ved........ kan användas magiskt...... i amuletter, elexirer, verktyg, att bränna e.t.c.

 

Hägg har fina egenskaper och står bl.a. för kärlek, lust, passion, styrka, lycka, skydd, healing och framtid.

 

Används olika former av KärleksMagi, FruktbarhetsMagi, SkyddsMagi och vid Spådomar.

 

Hägg sägs öka, utveckla och stimulera konstnärlig och mental kreativitet....... ge glädje och energi då du har ett dystert sinne.

 

Bark har länge använts i speciellt kärlek och spådomsritualer.

 

Vill du göra din partner mer passionerad lägg under din ritual hens foto i en röd duk tillsammans med bark från hägg....... och förvara under din kudde

 

Hägg är ett fantastiskt och magiskt träd att använda till trollstavar, grävkäppar och andra häxverktyg.

 

 

Häggkvistar anses också skydda mot åsknedslag, onda andar och tjuvar.

 

 

 Jag känner att jag under tiden då jag skrivit detta inlägg förändrat både min inställning och mitt förhållande till denna magiska växt........HÄGG <3

 

 

 

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela