Inför Sommarsolståndet......

Publicerad 2017-06-14 21:32:00 i Högtider, Magi,

 

   Sommarsolståndet – Högtiden Litha

På onsdag den 21 juni firar vi återigen Sommar solståndet........Och Högtiden Litha.....

Solen har nu nått sin högsta punkt..... och idag har vi årets längsta dag.......och följaktligen också årets kortaste natt.

För nu vänder det....Mörkret börjar nu sakta återvända.......
Vid denna tid når växtligheten i sin höjdpunkt.......Den och allt omkring oss.......hela världen är full med Magi

 

Litha är en eldhögtid där elden är symbolen för solen........ för all den styrka, kraft, värme och energi som den just nu besitter....... Och vi tänder eldar för att hedra den.

 

 
 
 

Högtiden infaller ju i samband med Midsommar.......men då midsommarafton ju alltid firas en fredag är det inte alltid som det sker just under sommarsolståndet........ Då Sverige kristnades försökte kyrkan införa ett firande till Johannes Döpares ära.......vilket ju sker i många andra länder.
Så även vi firade från 300-talet fram till 2003, Johannes Döparens dag på midsommardagen.

 

2003 flyttades Johannes döparens dag till söndagen efter midsommar....

 

För mig personligen är Sommarsolståndet/ Litha ett firande av Naturen, Solen, Livet, Kärleken och Moder Jord......... En tid full av Kraft och Energi........Som är riktigt Magisk.

 

Örter som förknippas med och därför kan ingå i blandningar att bränna vid Litha är bl.a. dill, fänkål, johannesört, fläder, kamomill, lavendel, ek, ormbunke, fingerört, rosor, lavendel och verbenor....... Då flera av dem ännu inte blommar använder jag mig av torkade växter från förra året.......

 

 

Färger vid Litha är rött, vitt, grönt och gult........Symboler är t.e.x. elden, sol, rosor, örter i kruka, björk, färska frukter och bär, snäckskal, fjädrar, blomsterkransar, vatten. och blommor.

 

Naturen ger dig extra krafter just nu.....Ljus och Energi utnyttja det....... Ta långa promenader och stärk dig till kropp och själ......sitt ute och meditera.....Låt solen värma dig........ Umgås och kommunicera med väsen, träden, vattnen och växterna........Lyssna till den visdom och den kunskap som finns för den som önskar höra, se och känna.

 

Passa på att äta färska frukter, bär och frossa på grönsaker, sallader och färska örter....

Och fira högtiden om möjligt utomhus.

 

Det är mycket som skall hinnas med denna dag........ Så så mycket som går förbereder jag någon eller några dagar tidigare som matlagning och städning exempelvis.

 

Jag renar också mitt hem med En......och fyller det sedan med stora buketter med vilda sommarblommor.

Härlig gul raps, prästkragar, åkersvädd., smörblommor, hundkex, blåklint, vallmo, violer, vallört, midsommarblomster, humleblomster, kärringtand, nyponrosor......... förvildade malvor, lupiner........ Och mycket mer som jag inte just nu minns namnet på.......

 

 

Vi brukar också klä en liten Midsommarstång som beroende på väder står på bordet ute eller inne vid våra måltider..... Stången är ju egentligen symbolen för Guden och Gudinnans förening vid Belthane men i denna variant så även för midsommar.

 

För denna magiska dag och natt vill jag ägna mig åt...... Magi.

 

Vakna tidigt och gå barfota i den magiska morgondaggen som sägs göra dig stark och frisk.... bota sjukdomar......... En del rullar sig nakna i den för att förstärka effekten.......

 

Samla dagg och magiska kulor av vätska från daggkåpor att använda senare.

 

 

 

 
 

Läkeväxter och växter för Magi är extra kraftfulla just nu och samlas därför in under dagen och natten vid sommarsolståndet........

 

Många tar renande bad i källor, åar, älvar och sjöar...... Men om du inte står på god fot med Näcken och andra vattenvarelser betänk att under kvällen/ natten är de extra starka och farliga för människor enligt folktron.

 

Litha är en riktigt Magisk Sabbat....

Precis som vid Samhain anses slöjan mellan världarna vara extra tunn just nu, och därför är det en bra tid för spådom.....Och lämpar sig speciellt bra också för ritualer för Kärlek, Hälsa och Fruktbarhet......Samt Beskydd, Healing och Älvmagi.

 

Utnyttja Elden i högtiden....." Bränn bort " det som inte behövs....Som du önskar bli av med.

 

Bygga på det som finns, på det du vill bevara eller utveckla det vidare....

 

Kärleksspådomar som är vanliga vid Litha..... var väl för gemene man säkert mestadels på skoj även om det ändå fanns lite allvar i dem......

En form av midsommarmagi finns fortfarande kvar i dag är att plocka blommor att lägga under kudden för att drömma om den man ska ”gifta sig med”.

 

Blommorna skulle enligt traditionen plockas under tystnad,bröts den var även magin bruten.

Antalet blommor som plockades varierar, men de vanligaste antalen är sju eller nio.

Ibland säger också traditionen man ska klättra över lika många gärdsgårdar som antalet blommor som plockas.

 

 

 

Jag har tidigare flera gånger berättat om de ” Nio Örternas Galder ”


Nio heliga magiska växter …...Kamomill, Vildapel, Grodblad, Nässla, Gråbo, Körvel, Fänkål, Nattskata och Vattenkrasse.

 

Seden att plocka nio eller sju blommor på midsommarafton sägs komma från bruket att plocka dessa nio heliga växter på sommarsolståndets morgon och binda dem till en kvast.

Och som sedan användes till diverse riter och ceremonier då firandet satte igång.

Kvastar med örterna hängdes också upp som skydd i husen, och torkades för framtida bruk för medicinskt och magiskt syfte.

 

En annan metod att finna sin tillkommande var att äta något väldigt salt,exempelvis saltad sill/strömming eller så kallad drömgröt, kokad på mjöl, vatten och salt.

Sedan skulle man gå och lägga sig utan att dricka.

Den blivande maken/ makan skulle då uppenbara sig i drömmen och erbjuda den sovande något att släcka törsten med.

Drycken kunde också säga något om huruvida det gemensamma livet skulle bli rikt eller fattigt.......
vatten, mjölk eller champagne?

 

Samla in de örter som du behöver.......och som det är säsong för. Använd dem färska, torka eller frys in......

 

 

Om Häxväxten den magiska Gråbon har jag också skrivit tidigare.......

Före kl 12 på dagen för sommarsolståndet samla 2 gråbo och önskestenar.... häng en på din dörr som en lyckobringare..... och använd en att fläta in allt sådant du önskar bli av med som ….Sorg, sjukdom, dåliga vanor, brister, trötthet, ilska, irritation,mönster du vill bryta o.s.v. häng den ute och bränn den i elden du tänder för att hedra Solen under kvällen.

 

Önskestenar grävs fram före kl 12 vid Litha.....med din gräv käpp/ silversked gräver du försiktigt upp en gråbo med rötterna och gömd bland rötterna finns en bit glödande kol....som om du tar den i handen förvandlas till en grå sten.....samla alla små stenar som finns bland rötterna.....då alla går att användas endast en gång.....önska dig något och kasta din önskesten över vänster axel.....

 

Man kan även göra drömkuddar av gråbo.....

 

Hela dagen utnyttjas till att plocka Örter och annat...... Man får plocka det som finns och som vanligt ytterst varsamt då vi är medvetna och ansvarsfulla Häxor..... Vi plockar inte mer än vad vi behöver......för många växter på en plats.......aldrig det som är fridlyst eller rödlistat.....bryter aldrig kvistar.....eller på annat sätt gör våld på naturen.......

 

 

 

På natten vid midnatt samla in de sista riktigt magiskas växterna....

flygrönn och flygfläder.......Som vi funnit tidigare och lämnat till detta tillfälle.
Om vi har egen mark/ eller tillstånd från ägare och träd.......klipps grenar från en, hassel, pil och ek,.......

Ormbunksfrön samlas in..... dessa gör dig osynlig......

Och andra Magiska favoriter som du har.

 

 

 

Pynta ditt hus med renande och skyddande JOHANNESÖRT så kan du tryggt ta en lång och härlig tur med kvasten i den magiska natten......

 

Om en flygtur inte lockar uppsök en kraftplats under natten och upplev hur den känns extra magisk.

Håll kanske en ritual där du skapar extra starka amuletter eller sitt bara och var där i nuet....Litha är en vändpunkt......något vi säkert helst inte vill tänka på.....för nu vinner mörkret åter terräng över ljuset......
Utnyttja det till fullo och njut av det som återstår......

 

  

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela