Löktrav

Publicerad 2017-06-14 23:35:50 i ÖRTER,

                                 

Löktrav (Alliaria petiolata

 

Idag tänkte jag berätta om en mycket gammal och ganska bortglömd ört......Löktrav.

Som enda sedan stenåldern använts som både mat och medicinalväxt........Numera räknas den den mest till ogräsen.

 Löktrav är en tvåårig växt som tillhör familjen ”korsblommiga växter” och är allmän i större delen av vårt land men främst i södra och mellersta Sverige......Den växer gärna i skuggan.....under buskar och träd i parker, trädgårdar och lövskogar.......Trivs den så brer den ut sig ordentligt.

 

Första året kommer de något större hjärtformade och saftigt gröna bladen, som sitter i en rosett runt stjälken närmast roten. De bladen övervintrar och behåller sin gröna färg hela vintern.

Andra året i maj-juni blommar örten......får en stjälk på ca 80 cm med lite smalare blad med taggiga kanter..... och små vita blommor. Efter blomningen kommer frukterna i långsmala lätt fyrkantiga skidor med ärtliknande frön.

 

 

Växtens latinska namn, Alliaria, kommer från Allium och hänsyftar på lökväxternas släkte........ artnamnet petiolata betyder ”med bladskaft”.

 

Det är så gott som omöjligt att förväxla löktraven med någon oätlig växt, åtminstone för den som har luktsinnet i behåll......då den avslöjas av den vitlöksdoft den utsöndrar

 

 

Garlic mustard, ”vitlökssenap” är löktravens engelska namn och blommornas fyra kronblad avslöjar också att den är släkt med senapsväxterna.

 

Löktrav är en släkting inte bara till senap utan också till bl.a. kål, broccoli, pepparrot, rovor, raps, krasse, vattenkrasse,rädisor och rättika.......

 

Arkeologiska fynd tyder på att människor i Europa har använt löktrav i matlagning och naturmedicin ända sedan stenåldern...... då frön från växten hittas vid flera utgrävningar.

 

 


LÖKTRAV SOM MAT.

 

Hela växten är ätlig och både luktar och smakar svagt av vitlök, särskilt om du gnuggar bladen mellan fingrarna.

 

Bladen och späda stjälkar används färska som lökkrydda i sallad, vinägrett, dipsås, hummus, kryddsmör och pesto.

 

Blommorna används som vacker dekoration i sallad.

 

Roten smakar lite som rädisa eller en mild variant av pepparrot.och bör skördas innan växten blommar


De torkade fröna kan användas som krydda.

 

Löktrav gör sig bäst färsk i kalla rätter då den vid upphettning snabbt förlorar sin smak....... och bör därför läggas i precis innan servering av varma rätter.

 

Smaken försvinner också vid torkning så ska den användas till mat är det bäst att frysa den.

 

Löktravens rot kan användas finriven istället för pepparrot.

 

Några förlag och fina recept.......

 

Bladen används som sagt med fördel råa i en sallad, men för att lösa ut den härliga vitlökssmaken på bästa sätt krävs både fett och tid.

 

En underbar salladsdressing på kall pressad rapsolja och hackad schalottenlök.......

 

Fint skurna och nedrörda i rumsvarmt vispat smör....... eller som kryddsmör.

 

Bladen kan mixas ner i en varm soppa eller blandas ner i en wok i sista sekunden innan servering.

 

Lätt smörstekta blad som fått rinna av på hushållspapper blir krispiga och är ett perfekt tillbehör till fisk.

 

Ta löktravens frön och krossa dem i en mortel. Sätt till olja och eventuellt vinäger.

Låt stå minst i en halvtimme innan du använder den .

 

Löktravspesto ( Passar perfekt till pasta )

 

  • 5 dl sköljd och grovt hackad löktrav (blad och späda stjälkar)

  • 1,5 dl skållade mandlar

  • 75 g parmesan

  • 2 dl olivolja

  • Salt

GÖR SÅ HÄR:

Riv parmesan. Mixa alla ingredienser i matberedare.......eller använd mortel.

 

Löktravspesto (en annan variant)

Ca 1 liter lätt pressade löktravsblad

1 – 1,5 dl oliv- eller rapsolja

1,5 dl solrosfröer (alt valnötter/pinjenötter)

saften av ½ citron

100 g parmesanost (eller annan smakrik hårdost)

ett par nypor salt, lite svartpeppar, ev en knivsudd chili

 

Gör så här:

Kör fröerna/nötterna och osten i mixer och sedan löktravssbladen.

Häll försiktigt över oljan och droppa i citronen.

Öka eller minska oljemängden beroende på hur fast du vill ha peston.

Smaka av med salt och peppar.

Förvara i burk med lock i kylskåpet.

 

 

Löktravsmör
100 g rumsvarmt smör
1-2 tsk pressad citron
2-3 msk hackade löktravsblad
örtsalt

Skölj löktravsbladen och låt dem rinna av ordentligt.....Finhacka.

Rör smöret mjukt. Tillsätt pressad citron, örtsalt och hackade löktravsblad efter smak.

Servera smöret lite mjukt, upplagt i en skål.

Eller lägg smöret på smörpapper och forma en rulle som sedan får stelna i kylen.

Skär smöret i skivor när du serverar det.

Passar till kokta eller grillade grönsaker, grillat eller stekt kött/fisk eller till bakad potatis.

 

Enkel potatissoppa med löktrav

2-3 potatisar
1 morot
1 liten palsternacka
10 cm purjolök
Löktrav blad och späda stjälkar 
rapsolja
örtsalt
svartpeppar
vatten/ grönsaksbuljong

Fräs hastigt finhackad löktrav i lite olja......lägg undan i en skål.
Skär potatis och rotfrukter i bitar och fräs med den strimlade purjolöken i lite olja....

Häll på vatten/ grönsaksbuljong och koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatis/ rotfrukter är färdig.....krydda och tillsätt löktraven.

 

 

 

 

LÖKTRAV SOM MEDICIN.

 

Till medicin kan du använda löktrav färsk eller torkad.

 

Löktrav är antiinflammatorisk, antiseptisk, smärtstillande, är slemlösande, har antibakteriella egenskaper och stimulerar blodcirkulationen.

 

Löktrav är också urindrivande, bra för matsmältningen, mot förkylningar.......

 

Rå löktravs sallader är bra för när du känner förkylningar är på väg.......Kan kokas med honung för att göra en sirap som ett botemedel mot hosta och heshet........ Ånga med blad, stjälkar och rötter från löktrav i kokt vatten kan inandas för att lindra lösa upp infektioner i bröst och näsa.

 

Kan också kokas till en gröt och läggas på bröstet vid hosta, bronkit, astma....

 

Används i sårvård, bladen har antiseptiska egenskaper och applicerades som förband för att öppna sår och svårläkta sår.

 

D¨å det är också en antiinflammatorisk kan sättas på blåmärken, svulnader.......Lindra reumatiska värk och smärta.......och har också används vid gikt.

Bladen lindrar klåda vid insektsbett......vissa eksem...... kan gnuggas direkt på huden.

 

Blad kan läggas i olja.....som kan blandas med bivax till salvor.

 

Eller läggas i sprit för tinkturer.

 

Rötterna kan kokas i olja för att erhålla en lotion/ salva

 

Löktrav kan också drickas som te..... häll kokande vatten över torkad växt och låt dra 10-15 min

 

 

 

 

LÖKTRAV I MAGI.

 

Löktrav styrs av planeten Mars, tillhör Element Eld och är helgat åt Gudinnorna Hecate, Hel, Freja, Diana och hennes dotter Aradia.

Magiska egenskaper hos växten är exempelvis skydd, healing, kärlek, lust och tur.

 

Den håller sjukdom och olycka borta........

 

Och den kan användas i flera olika sorters magi.....

 

Som PengaMagi, KärleksMagi, SkyddsMagi och vid Exorcism

 

Skyddar mot stöld, ”Stärker gränser ” och tar bort dåliga energier.

 

Löktrav kan Magiskt användas i amuletter, brännas som rökelse och i dryck.

 

 Mycket av det som Vitlök kan användas till Magiskt......gäller också för Löktraven.

 

Här är en länk till Mitt blogg om Vitlök.......

http://magisktliv.blogg.se/2017/may/vitlok.html 

 

Då jag har förmånen av att Löktrav växer i en del av min trädgård så använder jag den en del både i köket och har den även torkad i mitt HäxSkafferi för magiskt bruk.......



 

 

 Må Gott <3 LUNA ©

 

 

Kommentarer

Postat av: Åsa Forsman

Publicerad 2020-05-08 13:45:36

Tack! Håller på att lära känna Löktrav. Tar en växt i taget. Var hittar du de medicinska och magiska egenskaperna? Jag har också startat en blogg för mitt eget minnes skull och tycker om att ange källor. Har med dig som länk. Åsas örter.

Svar: Tack själv Åsa <3 Jag kan inte svara på det :) har samlat mina örtkunskaper och som Häxa använt min Magi i över 40 år. Roligt att du gillar min blogg
Luna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela