Körvel......

Publicerad 2017-03-01 09:30:00 i ÖRTER,

 
 
Det finns många olika sorters Körvel...... växter som räknas dit fast de egentligen inte tillhör samma art.

 

De två vanligaste i vårt land är Dansk körvel (Anthriscus cerefolium), en ettårig växt som även kallas trädgårdskörvel. Och Spansk körvel (Myrrhis odorata), en flerårig växt som är mer ormbunksliknande. De båda varianterna liknar varandra men har olika karaktär........

 

Körvel är släkt med dill, persilja och koriander. Ursprungligen kommer den från östra medelhavsområdet, och under antiken tog romarna med sig kryddan till flera av Europas länder.Vildväxande återfinns den i södra och mellersta Europas bergstrakter. Växten omnämns i Sverige i skrifter redan på 1600-talet.

Spansk körvel är ursprungligen odlad men förekommer nu ofta förvildad, runt gammal bebyggelse, på vägkanter och i parker.

 

 

 

Dansk körvel är en ettårig ört som kan bli upp till 60 cm hög. Stjälken hårig ovanför lederna och bladen är flera gånger pardelade i smala flikar. Dansk körvel blommar från maj till juli med vita blommor som sitter i få-stråliga flockar.

Hela växten doftar aromatiskt av anis.

Artnamnet cerefolium kommer från grekiska ordet khairefyllon som som betyder khairo (glädje) och fyllon (blad)......
Den är lätt att odla sås direkt på växtplatsen tidigt på våren, den föredrar svalare och fuktiga förhållanden. Den växer snabbt, och är redo för skörd 6-8 veckor efter sådd....så sedan successivt för kontinuerlig skörd. Självsår sig om den får sätta frö. Det är även denna körvelsort du kan köpa i en kruka i din matbutiken.

 

 

 

Spansk körvel är en flerårig, mjukt hårig ört med stark aromatisk doft som kan bli över en meter hög.

Spansk körvel blommar i maj-juni med små vita blommor som sitter i flockar

Artnamnet odorata kommer av latinets odor (doft, lukt) och betyder välluktande.

Spansk Körvel kan sås från frö eller köpas som en planta till din örtträdgård......mer än en behövs inte då den snart växer till sig, blir stor och ger riklig skörd.

 

 

O.B.S.

Vild körvel bör skördas med stor försiktighet då den tillhör den flockblommiga familjen........ I vilken även Sveriges tre giftigaste växter sprängört, odört och vildpersilja ingår.

Körvel liknar en stor hundkäx men känns igen på sin aromatiska anisdoft som särskilt kommer fram när bladen gnuggas.

 

 

Körvel ( troligen den spanska) tillhör det som brukar kallas ”de nio örternas galder”

Och som jag skrivit om tidigare i mitt album........

De bestod av förutom Körvel även av Kamomill, Vildapel, Grodblad, Nässla, Gråbo,
Fänkål, Nattskata och Vattenkrasse.

 

”De nio örternas galder ”, är de nio heliga örterna som man kan läsa om i gamla skrifter från 10000 talet.

 

En galder är en magisk sång eller ramsa.

Hos oss i Norden trodde man att människorna fick dem
för att Oden tillbringade de nio dygnen hängande i Yggdrasil

 

Tre var ett heligt tal likaså nio som ju är tre gånger tre.

Och man ansåg att det fanns nio orsaker till sjukdom,
Och dessa nio heliga växter ansågs var och en hjälpa mot dem alla.

 

Galdern lästes eller sjöngs ( galder betyder gala ) över örten tre gånger
och sedan tre gånger över den sjuke om alla örter användes blev det 30 gånger

 

Seden att plocka nio eller sju blommor på midsommarafton sägs komma från bruket att plocka dessa nio heliga växter på sommarsolståndets morgon och binda dem till en kvast,

som sedan användes till diverse riter och ceremonier då firandet satte igång.

Kvastar med örterna hängdes också upp som skydd i husen.

Och torkades för framtida bruk för medicinskt och magiskt syfte.

 

 

 



KÖRVEL I MAT.

Båda sorterna har en sötaktig anissmak, men där den spanska är kraftfullt söt har den danska istället en mild ton av anis med drag av persilja.

Båda kan med fördel användas i matlagning men den danska körveln – som även ju kallas trädgårdskörvel – är kockarnas favorit...... framhäva den goda smaken hos grönsaker

 

Körvel bladen används färska, torkade eller frysta som krydda till bland annat soppa, sås, sallad, kyckling, ägg- och fiskrätter...... både frön och blad används till bröd.

 

Både blommor och blad har en fin smak av anis, stjärnanis och myrra, som passar väl ihop med äppel, krusbär, plommon, rabarber samt jordgubbs- eller hallonbaserade desserter.

 

Körvelsoppa tillagas på samma sätt som nässelsoppa och är en vårlig soppfavorit i Danmark.

 

 

Recept på Pesto på Körvel.

Blanda lättrostade skalade hasselnötter, körvel, kokt vitlök mixas.och lite vällagrad vänd ner smulad vällagrad ost. Tillsätt lika delar fin olivolja och neutral rapsolja/ druvkärnolja


Spansk körvel passar också till att krydda vin och varför inte brännvinet till kräftorna.

 

 

Körvel är bäst att använda färsk....... bättre att frysa än torka för matlagning.

 

 

Körvel ingår tillsammans med persilja, dragon och gräslök i den franska, klassiska kryddblandningen ”fine herbes”.

 

Ingår som ingrediens i flera av maträtterna som passar till högtiden Ostara.

 

 



KÖRVEL SOM MEDICIN.

 

Det sas i folkmun att körvel symboliserar uppriktighet, skärper intelligens, skänker ungdom och gör dig glad.

 

Den användes förr bland annat mot bröstbesvär och astma, färska blad ansågs lindra gikt, och frukt och rot lagda i brännvin var bra för magen, och man trodde också körvel var bra mot pesten.

 

Rötter är antiseptiska och användes för att rena/ stärka bett från galna hundar och ormar.

 

Förr drack man ett körvel-te på Skärtorsdagen för att stärka kroppen efter fastan.....

 

Te på körvel sägs också motverka högt blodtryck, vätskeansamling, kronisk slemhinneinflammation, eksem och gulsot samt även stimulera matsmältningen och lindra reumatism.

Ett dekokt kan appliceras vid hemorrojder, och ett kallt avkok ger ett effektivt rengörande ansiktsvatten.

 

Det lugnar matsmältningssystemet och är en utmärkt källa till antioxidanter som minskar inflammation i samband med huvudvärk, bihåleinflammation, magsår och infektioner.

 

 

Användes också förr i England som ett väldoftande möbelpolityr.

 

 



KÖRVEL I MAGI

 

Körvel styrs av planeten Merkurius och tillhör Elementet Luft.
Den är helgad åt Jordgudinnorna Demeter, Ceres och Tellus som representerade grödorna och naturens växtkrafter.

 

Alla delar av växten används magiskt......blad, blommor, rot och frön.

 

Du kan också torka den till ditt eget Häxskafferi

 

 

Körvel har många egenskaper och står för mycket........


Som exempelvis glädje, frid, visdom, odödlighet, andlig tillväxt, skärper intellekt, skänker ungdom och stöter bort negativitet.


Det är en överlägsen ört och hjälper dig komma i kontakt med dina gudar......

 

Körvel hjälper till och ger förmågan att se skönhet under fulhet och möjlighet utan begränsning.

 

Magiskt kan du använda körvel i te, som rökelse eller äta fröna ( sex av dem).

 

Körvel på ritualen som dryck eller som brännas i rökelse underlätta kommunikation och kontakt med andevärden

En ört som också passar bra vid begravningar......att ingå i buketter och kransar.

 

Frön och torkade växtdelar kan användas i amuletter,

 

 

 

Används ofta i Magi för skydd, rening, kärlek och förändring.

 

Och älvmagi.....

 

Att dricka Körvel-te Skyddar mot älvblåst ( eksem ) om du skulle få utslag tvätta med ett dekokt på körvel eller salva med körvel.

 

Till sist vill jag dela med mig av detta.......


Odla dig rikare!
Är det något som går att göra????
Många örter associeras just med välstånd och pengar, de attraherar pengar.

Några sådana örter är t.e.x. lager, basilika, koriander, kamomill, persilja, sallat, koriander och körvel.

Så om du ”rituellt odlar” dessa i din trädgård så kommer du snart ha råd med en ännu större trädgård :D


LYCKA TILL <3


Kommentarer

Postat av: Jessica

Publicerad 2017-03-01 22:50:50

Vad nyfiken jag blir på körvel. Tack 👍

Svar: Hej Jessica <3Roligt att höra från dig........och att din nyfikenhet vaknar :)
Luna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela