Malört.......

Publicerad 2017-03-19 15:20:38 i ÖRTER,

 
 

MALÖRT ( Atemisia absinthium )

Den odlade släktingen till den ” vilda kusinen Gråbo ” Häxornas egen ört är Malörten.
De delar många egenskaper och har också flera gemensamma användningsområden.......

Gråbo kan du läsa om i tidigare inlägg här på min blogg
http://magisktliv.blogg.se/2016/february/grabo-haxornas-egen-vaxt.html

Förutom att Malört är släkt med Gråbo( Artemisia vulgaris ) så tillhör också Dragon (Artemisia dracunculus) och Åbrodd ( Artemisia abrotanum ) samma familj...... korgblommiga växter.

 

Artemis var antikens grekiska gudinna för jakt, jungfrulighet och beskyddarinna av bl. a. Barnaföderskor. Många Artemisia-arter har använts vid kvinnosjukdomar och räknas särskilt till de speciella ”kvinnoörterna”.

 

Malört är en perenn ( flerårig ) aromatiskt doftande ört som blir ca 1m hög........med silvergrå blad....... och som blommar från juli till september med små gula blommor...... Hela örten har en mycket besk smak och växten avger också en genomträngande lukt om du gnuggar bladen mellan fingrarna.
Den höga halten av aromatiska oljor, garv- och bitterämnen kan verka avskräckande på vissa skadedjur.......Därav namnet Malört......De torkade bladen och blommorna användes i tygpåsar som hängdes i garderober i syfte till att avvärja skadedjur, speciellt skadeinsekter inklusive loppor och malar/ nattfjärilar.

 

Malört ska helst odlas på lätt, kalkrik jord i ett varmt och soligt läge........där aromen kan utvecklas till full styrka. Den föredrar torr jord framför fuktig.
Malört trivs inte i sällskap med salvia, kummin, citronmeliss, anis eller fänkål.
Förökas enkelt genom delning av roten på hösten........måste hållas efter då den också frösår sig lätt och också sprider sig genom jordlöpare.......

 

 

 

Malört kommer ursprungligen troligen från östra Medelhavsområdet, norra Afrika, och västra Asien.
Var från början odlad i vårt land men växer nu vilt och är ganska vanlig i Syd- och Mellansverige. Den växer då vid gårdar, strandkanter och vid soliga vägkanter.

Malört kan användas som ett ekologiskt bekämpningsmedel mot skadedjur i trädgården........500 gram färska eller 50 gram torkade blommor och blad kokas upp i 10 liter vatten.
Efter 10 minuter silas örten ifrån. Den avsvalnande koncentrerade vätskan sprutas på kvällen över växter och jord.
Den är verksam mot rost på vinbär, mot jordloppor (t. ex. på kål och rädisor) samt mot bladlöss.

Malörten är en halvbuske som i årtusenden har varit uppskattad för sina medicinska egenskaper. Den omtalas redan på en egyptisk papyrus från omkring år 1600 f.Kr. Odlades i det forntida Egypten och var helgad åt Isis.......... Isis-prästerna bar enligt romaren Plinius malörtskvistar under ceremonier och årsfester till gudarnas ära...... malört är också en av de ingredienserna i ett bläck som man kan skriva en fråga till Guden Bes........ frågan som sedan besvaras av en dröm.

Var även mycket högt skattad av de Grekiska läkarna på 400-talet f. Kr som beskriver örten som bitter men nyttig. Den hörde till krigsguden både i Grekland (Ares) och Rom (Mars) och till den grekiska och romerska jaktgudinnorna Artemis och Diana, som hade malörten som symbol - en malörtskvist buren vid jakt skrämde bort onda makter som kunde förstöra jaktlyckan.
Malörtskransar var också segertecken vid idrottstävlingar i Rom..........Vid kappkörningarna på Capitolium fick segraren en dryck på malört som skulle påminna honom om att dyrbarast av allt var ändå hälsan – Där ifrån kommer uttrycket "en droppe malört i glädjebägaren".

I Kina kan man i skrifter från 500 talet läsa om malörten mycket goda anseende. Den kunde dra till sig goda andar, en art används vid moxabränning, ansågs ge både fruktsamhet och lycka. Rummet där barn föddes kallades malörtsrummet.

Malört användes av germaner och vikingar, beskrevs som läkeväxt i Tyskland redan på 1100-talet........ Spreds med munkar till Skandinavien på 1300-talet....
Överallt sägs den ha skyddat mot ormar, häxor, troll och andra onda väsen. Den hängdes t. ex. över ytterdörren som skydd..... Det germanska bruket att bränna malört på likbål togs efter i norra Europa och gjorde örten därför till en symbol för sorg och död.
Långt in på 1800-talet smyckades bårar, gravar och sorgkläder med malört.
Man rökte också malört kring mor och nyfött barn för att förhindra att barnet blev en bortbyting, d.v.s. byttes bort av trollen eller djävulen mot ett av deras egna.

En kvist upphängd vid sängen gav skydd och god sömn.
En kvist malört ingick ofta också i kyrkbuketten med starkt luktande örter som togs med till kyrkan på söndagarna..........lukten friskade upp luften och piggade upp/ väckte dig, när predikan blev lång, tråkig och tröttsam.

 

 

 

 

 

MALÖRT I MAT OCH DRYCK.

Den kärvt aromatiska kryddan malört används i mycket små mängder i feta kötträtter, vilt och grytor. Att inta alltför stor mängd malört är hälsovådligt.

Malört är en känd brännvinskrydda. 1-2 kvistar som får dra 3-4 dagar i ett alkoholsvagt brännvin ger "Beska droppar".

Förekommer också som krydda i vissa viner........Vermouth (tyska: Wermut = maskört) och i absint.......en under 1800-talet mycket omtyckt likör. Eftersom det i malört förutom bitterämne finns en eterisk olja som innehåller det skadliga ämnet thujon kan missbruk av absint orsaka svåra förgiftningar, psykiska störningar, svindel, kramper, delirium,blindhet m.m. Tillverkning och försäljning av absintlikör förbjöds därför i många länder i Europa och USA i början av 1900-talet....... Sverige var ett av de få länder som aldrig förbjöd absint eller annan malörtstinktur.

 

 

 

 

MALÖRT SOM MEDICIN.

Malörten smakar bittert och doftar starkt. Den har sedan gammalt använts som läke- och kryddväxt.
Förr trodde man att malört fördrev "maskar i magen", därav dess namn på engelska, "wormwood". Även på svenska hade den tidigare namnet "maskört".
Medicinskt används malört som aptit-stimulerande medel vid aptitlöshet, dålig matsmältning, matsmältningsrubbningar och som gall-drivande och kramplösande medel vid gallsten och andra gallbesvär.

Malörtste (en tesked torkad malört per kopp) lindrar mag- och tarmbesvär.

Malört har använts med varierande grad av framgång för behandling av: inälvsmask, magsmärtor, gas, matsmältningsbesvär, nervositet, gikt, njursten, leversjukdomar, feber och allmänna infektioner.
Den används också för att stimulera hunger och förbättra matsmältningen i allmänhet och stärka immunförsvaret.
Dessutom har malört använts för att stärka sammandragningar och öka värkar vid förlossningar. Och för att få igång en försenad menstruation

Användes som sagt också som medel mot parasiter (invärtes) och ohyra (utvärtes).

Biverkningar eller tecken på överkonsumtion av Malört, att det därför är dags att drastiskt minska eller ännu hellre att upphöra att använda växten.......... är illamående, kräkningar, sömnlöshet, överdriven törst, rastlöshet, yrsel, yrsel, skakningar, domningar i armar och ben, delirium, förlamning, kramper och anfall.

Malört är en av de örter som förr användes för att abortera oönskade foster........

O.B.S.
Så därför bör det absolut inte användas av gravida kvinnor eller kvinnor som försöker bli gravida.

 

 

 

 

 

MAGI MED MALÖRT.

Malört styrs av planeten Mars och tillhör elementen Eld och Luft.
Växten är som jag tidigare i inlägget skrivit helgat åt många gudar och gudinnor........Bla.a. Gudinnorna Artemis, Diana, Isis och Hecate och Gudarna Ares och Mars.

Malört har många magiska egenskaper och används till flera olika sorters magi........Särskilt bra i kombination med Gråbo.

Exempelvis bannlysande magi, kärleksmagi, skyddsmagi och drömmagi.

Främjar kontakt med andar........då den gärna tillsammans med gråbo kan brännas för att tillkalla dessa......men är också en av de örter som används vid exorcism.......

Malört ökar klärvoajans, är bra vid spådomar, divination och astrala resor....står för insikt, klarsyn och klarhet.

Står också för egenskaper förknippade med Mars som aggression, mod, lust, fysisk styrka, politik, skydd, sexuell energi, sexuell potens och styrka

Är bra vid avslut......uppbrott eller avslutning av projekt...... läkning efter operationer e.t.c.

Malört står för seger...... Bär malört på dig i en amulett när du behöver hjälp att fullgöra en uppgift.......göra ett prov......Ta en examen....... eller liknande.

Malört kan också användas i trollformler för att skicka skadlig magi tillbaka på avsändaren.

Bär du den skyddar den dig mot förtrollningar och negativ energi.

Är en ört som kan användas i trollformler och ritualer för hämnd …...vilket jag absolut inte är någon förespråkare för......... Då det ofta slår tillbaka mot dig själv....... Hämden i sig själv ger heller inte någon längre tids tillfredställelse utan ”segern” känns tom och ihålig........ Men om man nu ändå använder sin magi till hämnd, ger otur eller önskar ont till andra bör det ske då Månen är i avtagande.

Örten används på flera sätt.......
Kan drickas som Te........ i vin ( lägg malört i vin några dagar och sila sedan )

Gör en magisk olja....... Blanda en olja efter smak med blommor och blad, färska under säsong/ eller torkade.....i en burk med lock och låt stå ljust men svalt innan du silar den.....häll upp på en fin liten flaska...........smörj dig själv och /eller din ”spådom verktyg”

Avsvalnat Malörtste kan användas på liknade sätt.

Torkade Malört blommor och blad kan läggas till magiska påsar/ amuletter för skydd mot olyckor.

Torkad tillsammans med Gråbo i dröm kuddar.......Ger profetiska sanndrömmar.

Om du hänger en kvist malört från backspegeln, skyddar det dig och ditt fordon från olyckor på förrädiska vägar.

Om du bränner malört se då till att ventilationen är bra och undvik att andas in röken direkt eftersom röken kan vara mycket irriterande för ögon och hals och röken kan vara giftig i större mängder.

Om du bränner Malört på bålet vid Beltane och Samhain så blir du lättare vän med de väsen som är ute i din närhet dessa nätter.

I Sverige planterade man förr malört vid stugknuten för att hålla onda makter och trolltyg borta.

Vill du skydda ditt hem mot ondska och negativa energier så häng en kvist på eller över ytterdörren.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela