Vitlök

Publicerad 2017-05-04 10:00:00 i ÖRTER,

 

 

Vitlök (Allium sativum)

 

Nu tänker jag berätta om en favorit växt och krydda som jag mest använder i mitt kök......Vitlök.

 

Då den är ett måste i pastasåsen, aioli, tzatziki och guacamole....... I grytor, såser, vegetariska rätter, wokar, i många kött-, fisk- och kycklingrätter är vitlök den självklara smaksättaren.

 

 

 

Vitlök är en gammal kulturväxt som troligen härstammar från Västra Asiens stäpper, och som odlades i vårt land redan under vikingatiden...........

 

Men inte bara hos oss i Norden …......Vitlök har odlats i minst 5000 år.......av forntidens greker, romare, egyptier, kineser och indier som tidigt insåg vitlökens många värdefulla egenskaper.

 

På en sumerisk kilskriftstavla från 3000 f. Kr. beskriver texten lökens läkande magiska kraft....... Och sex lökar hittades i Tutankhamons grav från 1300-talet f. Kr.

 

Man trodde att vitlöken gav styrka och uthållighet och gav den därför till slavar, krigare och sjömän.

Det finns också bevis för att de idrottsmän som deltog i de första olympiska spelen fick äta vitlök för att orka mer........ dåtidens form av doping.

 

Enligt en gammal legend är vitlöken nära knuten till djävulen. Det sägs att när han vandrade ut ur Edens lustgård växte det upp vitlök på marken där hans vänstra fot hade trampat och lök ur hans högra fotsteg. Djävulen vandrade iväg till helvetet där han bättre hörde hemma och där sägs det ju lukta svavel, precis som det luktar om vitlök.

 

Vitlök förekommer också i den gamla nordiska sagan om Kraka ( Aslög ) från 800-talet.
Ragnar Lodbrok mötte henne en kväll när hans skepp löpte in i en norsk fjord. Han tyckte hon var vacker men ville också testa hennes klokhet...... så han pröva henne och gav henne i uppgift att infinna sig varken ensam eller i sällskap, varken klädd eller oklädd och varken mätt eller fastande.

Hon kom i sällskap med en hund, draperad i ett fisknät och hade ätit en vitlök.
Ragnar insåg då hur klok och uppfinningsrik hon var så han ville att hon skulle bli hans hustru....... Han tog henne med till Danmark där de blev kung och drottning och fick söner som i sin tur blev kungar i Danmark och Sverige.

 

 

 

För 20 -25 år sedan ansågs vitlöksdoftande andedräkt lukta mycket illa.....antagligen för att den då inte användes i svensk husmanskost.......Att tugga persilja är ju ett klassiskt råd som sägs kunna motverka vitlöksdoft på din andedräkt........... Det är det gröna klorofyllet i persilja som är verksamt mot de svavelaktiga doftämnena.
Därför fungerar det lika bra med andra gröna bladgrönsaker som t.e.x. spenat och basilika.

 

Idag är ”svensk” mat oftast en blandning av medelhavsländernas, mellanösterns och asiaternas matlagningskonst.........de använder ofta mycket vitlök i sin matlagning........ Att ha vitlöksdoftande andedräkt är därför inte så motbjudande idag utan något vi är vana vid och därför knappast alls ens märker....... Men efter en vitlöksorgie med massor av färsk vitlök kan vem som helst reagera på lukten.........Äter man mycket vitlök doftar inte bara din andedräkt.......den utsöndras också genom porerna och i svett......

 

Vitlök är en flerårig ört upp till 1 m hög.......Löken är egentligen ingen lök utan en underjordisk del av stammen, omgiven av upp till 20 sidolökar …..vitlöksklyftor.....Smala gröna stänglar kommer först, sedan platta blad, upp till 12 mm breda som påminner om en smal purjolök,med vitlökens smak och doft. …...När bladen är 50-70 cm är löken färdigbildad......på stängeln bildas i juni-augusti små grönvita eller lilavita blommor.

 

 

 

Vitlök planteras i soligt läge under hösten september-november …..... för skörd nästkommande sommar. Lökarna delas och klyftorna sätts på ett djup av 5 cm med den spetsiga änden uppåt.....Med ett avstånd på 10 - 15 cm mellan lökarna.....

 

Ingår i maträtter som hör till vid Högtiderna Ostara, Litha, Lughnasadh, Mabon och Samhain.

Sägs stimulerar hårväxten och motverka mjäll.

 

 

VITLÖK SOM MEDICINALVÄXT

Vitlöken har länge fungerat som medicinalväxt sades, skydda mot bland annat pesten, hjärtsjukdomar, tarmsjukdomar, gaser, reumatism, cancer, svamp i underlivet, infektioner, inflammationer, magsår, olika typer av smärtor............... Den franske kemisten och biologen Louis Pasteur upptäckte dess antibakteriella aktivitet 1858 och under världskrigen användes vitlöken vid sårbehandling, för att motverka infektioner och kallbrand....

Har också använts mot högt blodtryck, infektioner, ormbett och för att jaga bort onda andar.....I England lade man vitlök i barnens strumpor mot kikhosta......

 

Har än idag rykte om sig att kunna motverka/ bota många olika sjukdomar och lindra symtomen på dessa.............

 

Vitlöken blev hårdvaluta för några år sedan eftersom kineserna och serberna blev övertygade om att den skyddade mot svininfluensan.

 

 

 

Vitlök är bra vid förkylning....då den stärker den immunförsvaret och är förebyggande för förkylningar......då den har förmågan att bekämpa bakterier och virus........Studier visar att de som regelbundet äter vitlök ofta klarar sig från förkylningar än andra.

 

Huskur vid förkylning:

Hacka två vitlöksklyftor och blanda dem tillsammans med honung och pressad citron i en tekopp. Slå hett vatten över och låt dra i tio minuter......... Drick sedan i små klunkar.

 

 

Vitlök skyddar mot bland annat skadlig kolesterol, den är antiseptisk, antiinflammatorisk och motverkar olika former av cancer......studier visar att folk som äter mycket vitlök löper mindre risk för cancer i framför allt magsäck, tjocktarm och prostata.

 

 

 

Man tror att vitlöken höjer blodets goda kolesterol och sänker det onda kolesterolet och på det sättet minskar uppkomst av blodpropp, hjärtinfarkt och stroke.

 

En förklaring till skyddet mot magsäckscancer kan vara vitlökens förmåga att döda magsårsbakterien......och även motverkar uppkomst av magsår.

 

Sägs också förbättra kroppens upptag av järn.

 

Vitlök i salva hjälper vid ledvärk, stukningar, liktornar och andra hudåkommor.

 

Vitlökens hormon påverkan kan också lindra besvären i klimakteriet.

 

Den mängd vitlök man behöver sätta i sig för att ta del av de positiva effekterna varierar från person till person, mellan en till sex klyftor om dagen är vad forskarna rekommenderar.....En kombination av både rå och tillagad vitlök i matlagning är det bästa tipset.

 

O.B.S.

Vitlök kan hämma bildningen av blodproppar....... Var försiktig om du tar blodförtunnande medicin till exempel Waran. eller använder acetylsalicylsyra regelbundet ......Då den kan förstärka effekten av dessa......Det kan också vara bra att undvika vitlök inför planerade operationer.

 

Ge heller inte vitlök till dina husdjur eftersom det kan förstöra röda blodkroppar orsakar potentiellt livshotande anemi.

 

Ammande mödrar med barn som har kolik bör också undvika att äta vitlök ja all lök då det förvärrar koliken.

 

 

 

 

 

MAGI MED VITLÖK

 

Vitlök styrs av planeten Mars och tillhör elementet Eld.
Växten är helgad åt Gudinnan Hecate

Vitlöks egenskaper är Skyddande, renande och botande...... Den står för mod, hälsa, lust, skydd, styrka och sexuell potens.

 

Vitlöken intar en särskild plats i Magin.....Många kulturer har under århundradena tillskrivit den både helande förmågan och magiska kraft........ Den sägs beskydda sin bärare från demoner och hålla både sjukdom och ondska borta.

 

Kan därför användas i många former av Magi.... bl.a. Rening, Healing, Exorcism, Skyddsmagi, Eld magi och kärleksmagi.

 

 

Rening...... och Skydd.

 

Används för att rena ett spökhus......med ovälkomna störande andar...... Vitlök nära ingångarna förhindrar sedan mörka energier från att åter komma in tillbaka efter rening......

 

Stäng ditt hem från alla ovälkomna eller negativa energier efter rening.......

grovt salt + 1 tsk vitlökspulver eller hackad vitlök

 

Rör om salt och vitlök tillsammans, och lägg lite på varje fönsterbräda och dörrkarmar som leder in i ditt hus........varje öppning.......på öppna spisen, källardörren och garageporten.

 

Vitlök är känt för att vara extremt skyddande. Det är utmärkt i ett nytt hem......Då den även stärker sammanhållningen i familjen........ Man kan hänga upp flätor av vitlök för att avvärja tjuvar och onda/ dåliga energier.....hängs upp i köket, vid terrassen eller ytterdörren.....viktigt att byta ut flätorna då och då....

 

För skydd under sömnen, placera en klyfta under en kudde eller göra till en krans placerad ovanför sängen.

 

Vitlök i en amulett skyddar dig sin bärare mot all sorts ondska......från att skada dig... gör dig starkare både fysiskt och psykiskt.

 

Barnmorskor skulle hänga vitlöksklyftor i förlossningsrummet för att skydda den nyfödda mot ondska och hålla onda andar borta.

 

 

 

KärleksMagi......

 

Vitlök sägs ha afrodisiakum och ökar lust då du äter den.......

 

En tomatsås med basilika och vitlök till pastan ger en klassisk magisk kärleksmåltid.....

 

Strö vitlökspulver i hemmet för att främja lust och passion.

 

Hänger vitlök över din sovrumsdörr kommer det att dra till sig önskade älskare.

 

Vitlök anses kunna förändra människohjärtan och påstås vara ett säkert botemedel för obesvarad kärlek.....

 

För att bli kvitt en oönskad älskare...... Placera en vitlöksklyfta skuren med två korsade nålar på enväg där du är säker på att ”Hen ” kommer gå. När Hen gör det, kommer han att förlora intresset.

 

 

 

Att äta och bära vitlök sägs förbättra din smidighet, mod och fysisk uthållighet.

 

 

Vitlöksklyftor kan också användas tillsammans med andra saker........för att stoppa av andra sänd negativ magi.

 

 

Torka en kniv med vitlök saft så ger det den skydd mot negativa energier......

 

 

 

Placera en klyfta vitlök med silver i en påse av läder...... för att få pengar.

 

 

Drömma om att det finns "vitlök i huset".......betyder att du snart kommer att upptäcka dolda hemligheter.

 

 

 

Vitlöken talar om för oss att den kan beskydda dem som äter den regelbundet..........så den håller sjukdom och olycka borta.

 

 

Vitlöken spelar också en stor roll i vampyrmyten....... Eftersom vitlök ansågs ha en skyddande effekt mot vampyrer hängdes vitlökskransar på porten eller runt halsen. Ett annat bra knep var att lägga en vitlöksklyfta i munnen på vad man trodde var en sovande vampyr......Hade man dessutom själv ätit en vitlöksklyfta trodde man att blodet fylldes av vitlök och därmed blev osmakligt för vampyrerna.

Du kan dessutom försäkra dig om att en vampyrs begravda kropp kommer att ruttna bort bara genom att lägga ett par vitlökar i dennes kista.......

Mer om Vapyrer kommer jag skriva om några dagar....... dåjag är fascinerade av dem och alla myter om dessa varelser.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela