Älggräs.......

Publicerad 2018-08-01 18:12:52 i ÖRTER,

 
 
 
 
 
 Älggräs - Filipendula ulmaria
 
Älggräs har uppskattats av oss nordbor sedan urminnes tider........ Och är därför en växt med väldigt många namn........ Några av dem är exempelvis Älgört, mjödört, ölgräs, läkblad, luktört, bigräs, vinblom, rönngräs, kärrört och byttogräs.......men det finns många fler.
 
En växt som uppskattats länge och inte bara av oss här i norr........Redan Theofrastos på 300-talet f. Kr använde sig av älggräs.....som odlades i Grekland främst för doftens skull, då grekerna gärna använde sig av den vid festligheter och rituella tillfällen........ Den var också en av kelternas heliga örter.
 
Färska blad av älggräs har under århundradena använts mycket som ett väldoftande golvströssel, i exempelvis England på 1500-talet var Drottning Elizabeth I var särskilt förtjust i den växten.
 
Älggräset är trots sitt svenska namn inte ett gräs, utan tillhör familjen rosväxter.
 
På latin betyder Filipendula...... ungefär hängande trådar och ulmaria almliknande.......syftar på bladen.
 
Tidigare hette Älggräset Spiraea ulmaria......vilket gav namnet på läkemedlet Aspirin..........Då växten innehåller höga halter av salicylsyra......... som av ett tyskt läkemedelsföretag utvecklades till acetylsalicylsyra.......en läkemedelssubstans som idag används i stora mängder och tillverkas på syntetisk väg.
 
Det är en perenn hög växt....... 1- 1 1/2 ibland 2 meter....En växt med mycket lång livslängd.
 
Älggräs blommar i juli-augusti.....och i de rikt förgrenade topparna sitter stora kvastar av små gräddvit/gulvita honungsdoftande blommor med 5-6 kronblad ovanför bladverket. ......påminner lite om fläderblommor.
Älggräset blommar första gången först vid 9–10 års ålder...... De slår ut lite i taget, vilket ger en lång blomnings sässong.
 
 
Bladen sitter på stjälk och grenar motsatt varandra i par på röda eller rödtonade skaft. Varje blad har 5-11 småblad som är tandade eller lätt flikiga....de är mörkgröna på ovansidan och vita lite ludna på undersidan.
 
Älggräs är en frosthärdig växt........ Den kan med åren bilda stora vidsträckta bestånd i sol till halvskugga på fuktig mark...... så som diken, bäckkanter, sjöstränder, sumpiga lövskogsbryn och fuktiga ängar.
 
Älggräs kommer antagligen ursprungligen från Europa och västra Asien........Där den fortfarande växer......men den har också spridit sig även till norra Asien finns i exempelvis i Sibirien.......Till oss invandrade troligen strax efter istidens slut.........Och växer nu vilt i hela Sverige.
 
Blommorna älskas av humlor och bin.......Men trots sin honungs lika doft ger de ingen nektar bara pollen.
 
Förr gned man in insidan av bikuporna med älggräs för att få bina att trivas......och stanna kvar i kupan.......Man gned också in tomma kupor för att dra till sig svärmande bisamhällen.......Det sägs att man får snällare bin med älggräs.......och gör dem mindre benägna att stickas genom att gnida in sina händer med växten.
 
 
 
Älggräsets blommor doftar otroligt gott av mandel och honung.......Bladen luktar nyslaget hö när de torkar......
 
Förutom människor, bin och humlor är det ingen växt som gillas av andra djur.......Tvärt om så skyr betande djur, inklusive rådjur älggräs.......Så har du problem med dessa, kan du plantera älggräs på tomten för att göra din trädgård lite mindre intressant för rådjur....... Det är ju en växt som kan mäta sig både i skönhet och doftmässigt med många olika trädgårdsväxter........Kallas för övrigt i andra delar av Europa för ”ängens drottning”
 
Förr använde man också örten till att gnida sina kärl med för att de skulle dofta gott......blommor som blad i potpurrier......Till högtidliga tillfällen hängde man buketter av blommorna på väggarna och strödde bladen på golvet tills stugan fylldes av en bedövande doft.
 
Blommor inte alltför utslagna samlar du in vid torrt väder.........Häng dem i knippen att torka på luftigt ställe inte i direkt sol/ eller egen metod....... Efter några dagar kan blommorna repas av och förvara dem på svalt ställe, i en mörk glasburk med tätt lock............Likaså bladen då de torkats efter vald metod ett och ett.
 
 
 
O.B.S.
 
Saft eller te på älggräs är inte bara mycket gott........ utan kan användas på samma sätt som en aspirin eller albyl.
Så naturligtvis gäller också samma restriktioner som för dessa mediciner......... Personer med astma, diabetes, levernedsättning eller blödarsjuka.......de som tar blodförtunnande mediciner eller andra som inte ska kombineras med aspirin/ albyl/ salisylsyra....... gravida....... liksom barn under 18 år med virussjukdomar bör inte inta älggräs i någon form i högre dos........Vissa personer kan också vara överkänslig mot salicylsyra.
 
 
 
ÄLGGRÄS TILL MAT:
 
Hela växten kan användas i köket......Men då älggräs innehåller mycket salicylsyra / aspirin. Det innebär också att inte ska ätas eller drickas i för stora mängder.
 
De unga bladen kan användas som smaksättare i soppor, sallader och fruktanrättningar...... malda jordstammar i soppor
 
Både blad och blommor kan användas som smaksättare och som konserveringsmedel i t.ex. saft och sylt.........Man har även kryddat portvin och ättika med blommorna.
 
Men förr användes den främst för att krydda öl och mjöd.......ensamt eller i kombination med pors..... och man brukade då gnida in kärlen med älggräs för att ge drycken en god
 
Blommor eller blad kan också användas till ett välsmakande örtte.
 
Älggrässaft
 
40-50 älgörtsblommor
3 citroner i skivor
50 gram citronsyra
2 kilo strösocker
2 liter vatten
Blanda blommor, citroner, socker och citronsyra i en bunke.
Häll över kokhett vatten och rör om.
Låt stå svalt i fem dagar.
Sila saften och slå upp på flaskor.
Blanda med vatten efter smak vid servering.
 
Saften kan också användas som ett läskande ”festligt bubbel ” kanske till högtiden Lammas...... Med eller utan alkohol.
 
3 deciliter outspädd älggrässaft
3 lime
2 citroner
älggrässblad som sköljs ordentligt
i bit skivad ingefära
1 flaska cava eller sodavatten
iskuber
 
Skär lime och citron i skivor och blanda tillsammans med saften älggrässblad och ingefära i en stor tillbringare.
Fyll på med isbitar och häll i cava eller sodavatten.
 
 
 
 
 
 
 
 
ÄLGGRÄS TILL MEDICIN:
 
Älggräs är en ört som använts mycket medicinskt......under historien....
Invändigt främst som smärtlindrande.......utvärtes har de använts t. ex. på ormbett och frostskador och i bad mot engelska sjukan.
 
Då dess medicinska egenskaper är otroligt många.......Förutom smärtlindring.....febernedsättande, kramplindrande och lokalbedövande........Det lugnar också nerverna och ger lugn sömn.
 
Älggräs har vattendrivande egenskaper, verkar sammandragande och framkallar svettning.
 
Den är antibakteriell och hämmar inflammationer i mage och tarm........Är antiseptisk och desinficerande, bra vid blåskatarr....... Sammandragande vid svårläkta sår.
 
Älggräs innehåller mycket slemämnen som skyddar till slemhinnorna i kroppen....... De skapar skyddande hinna och kan lindra vid bland annat magsår.
 
En dekokt på bladen kan ges som milt stoppande medicin vid diarré.
 
I blommorna finns mest salicylsyra.......men det finns även i bladen......
 
Både blommor som blad kan därför användas mot huvudvärk, influensa, förkylningar, ledvärk och muskelvärk.......och är rika på C-vitamin.
 
 
 
 
Örten hjälper vid muskelsmärtor och vid ledsmärtor i samband med t.ex. reumatism, artrit och gikt.
 
# Gör en kompress.....koka upp färsk eller torkat älggräs, sila......häll växtmassan i en duk och låt svalna till ca 40 °.........lägg massan på leden...... låt verka i 30 minuter........eller badda/ lägg en blöt kompress på det sjuka stället med ett starkt te av älggräs.
 
 
Vid influensa..... febernedsättande och för att lindra huvudvärk och ont i kroppen.
# 1-2 tsk torkade älggräsblommor läggs ett glas kallt vatten över natten.......silas och intas vid behov under nästa dag.
 
 
Torkade blad kan man koka te på som verkar smärtstillande, svettdrivande och sänker feber.
# Ett hett te
1 tsk torkad ört i 2 dl kokande vatten, låt dra i 5 minuter...sila......och drick.
 
 
Om Älggräs appliceras på huden är den antiinflammatorisk, smärtstillande, bakteriedödande och keratolytisk...... d.v.s. påskyndar avlossningen av de yttersta hudcellerna...... vilket har gjort den populär i mjällschampo, acnemedel och andra hudvårdsprodukter.
 
För att behålla älgörtens verksamma ämnen kan man göra tinktur på blommorna, att ta fram vid behov under resten av året.
 
 
 
O.B.S.
Ännu en gång...... Älggräs användas på samma sätt som en aspirin eller albyl.
Så naturligtvis gäller också samma restriktioner som för dessa mediciner......... Personer med astma, diabetes, levernedsättning eller blödarsjuka.......de som tar blodförtunnande mediciner eller andra som inte ska kombineras med aspirin/ albyl/ salisylsyra....... gravida....... liksom barn under 18 år med virussjukdomar bör inte inta älggräs i någon form i högre dos........Vissa personer kan också vara överkänslig mot salicylsyra.
 
 
 
 
 
ÄLGGRÄS I MAGIN:
 
Styrs av planeten Venus och tillhör Elementet vatten.
Är helgad åt bl.a. Gudinnorna Venus, Freya, Afrodite och åt Älvorna.
 
Var en av Druidernas Heligaste Ört.
 
Förknippas starkt med Högtiden Lammas eller Lughnasa som den också kallas.
 
Älggräs har många magiska egenskaper och står bl.a. för skydd, kärlek, fred, lycka, skönhet, lugn och harmoni.
 
Används i flera sorters Magi........
 
Som exempelvis skyddsmagi mot dåliga och onda energier..... Växten kan också användas i magi för att upptäcka tjuvar
 
Vid/ efter rening …....Älggräs ger hemmet bra ren energi och främjar kärlek, balans och harmoni i familjen.......
 
Divination/ Spådomskonst öppnar upp och gör dig mer mottaglig......
 
Påverkar känslor positivt......Gör det lättare för dig att få kontakt med dem......ökar energi och glädje...... river ned skyddsmurar du byggt upp.....Lugnar dig och ger dig kraft att ta itu med dina rädslor och ilska......
 
Då det är en växt som älskas av Älvor så är det även en växt för ÄlvMagi.
 
 
 
 
 
 
Men används kanske främst i KärleksMagi.......
 
Används med fördel som dekoration på ditt altare vid kärleksmagi...... eller i amuletter och kärleksdrycker.....
 
Blommor och blad i brudbuketter för att främja och hålla kvar kärleken i ett äktenskap.
 
Den berusande doften från en älggräs blomma sägs underlätta kontakten med Moder Jord.......Få ditt hjärta att klappa nära hennes.
 
Tills Vi Möts Igen.....
 
Önskar jag er en Underbar och Magisk Lammas
 
 
 
 
 
Må Gott <3 LUNA ©
 
 

Kommentarer

Postat av: jeanette

Publicerad 2018-08-22 09:17:28

Intressant, finns så mycket kunskap, detta hade jag ingen aning om. :=) Jag undrar om du är bokälskare..=) & om du kanske har boktips. Har läst jarastavens vandring, underbar (har du läst den? )ska läsa Sandemos jag ej läst än..söker böcker i den stilen Mvh

Svar: Hej Jeanette <3 Ja jag älskar böcker och har läst serien om Jarastaven, Sandemo har förutom Isfolket även skrivit serien Häxmästaren som är lika bra och några andra serier av varierande kvalitet....samt många underbara fristående böcker. Johanne Hildebrandt har skrivit serien Valhalla som är underbar.....Jean M. Auel har skrivit serien om AYLA som börjar med grottbjörnens folk mycket bra. Jag älskar också vampyrer och läser allt som finns om dessa.....Vampyr Akademin av Richelle Mead är en mycket bra serie och hon har skrivit fler men mest på engelska. Marion Zimmer Bradley har skrivit en serie om Avalon. Hoppas du fått någon inspiration av detta <3
Luna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela