Mynta.....

Publicerad 2018-07-12 09:44:00 i ÖRTER,

 
 

Idag tänkte jag berätta om Mynta......
en älskad Kryddört som har starkt kryddad och aromatisk doft av mint / mentol.......
Den har använts som läkemedels- och kryddväxt ända sedan antiken.


Den kommer ursprungligen från Europa, Asien och Nordafrika.

 

Släktet som tillhör familjen kransblommiga växter består av omkring 25 arter.

 

Finns framför allt i Europa, Asien, Nordamerika och Nordafrika.

 

I Sverige förekommer 5 av dessa arter......

 

Och av dessa är endast Åkermynta ( Mentha arvensis ) och Vattenmynta (Mentha aquatica) som är ursprungliga.......

 

De övriga tre är hybrider som som naturaliserats........

 

Och de vi vanligtvis odlar nu i våra trägårdar......pepparmynta (Mentha ×piperita ), grönmynta (Mentha spicata) och rundmynta (Mentha suaveolens även kallad äppelmynta )

 

Alla tre kan påträffas förvildade i Sverige.

 

Då myntor mycket lätt korsar sig med varandra kan ytterligare ett par arter och hybrider förvildade påträffas på vissa platser tillfälligt.....

 

 
 
Och i handeln kan även hybriderna kransmynta (Mentha x verticillata), ädelmynta (Mentha x gracilis ) och krusmynta (Mentha spicata v. Crispata en variant av grönmynta ) förekomma.......


Kungsmynta som ju Oregano ( Origanum vulgare L ) kallas är däremot inte någon mynta utan är i stället nära släkt med Mejram (Origanum majorana )

En väldigt massa latin, hybrider och olika namn......Jag kommer hädanefter endast använda mig av namnet mynta då egenskaper och annat gäller för dem alla.

 

Men för utvinning av eterisk olja används pepparmynta och grönmynta de odlas i stor skala för utvinning av denna. Oljan innehåller mentol, som är ett antiseptikum, verkar smärtlindrande och kylande.


Och även om man nu köpt en speciell mynta så korsar de sig hej vilt med varandra, om de står i närheten av en av annan art och nya hybrider uppstår. Vill man ha en beständig art så odla bara en sort i sin trädgård.

 

Jag har själv flera arter och vet inte längre vilka. Gemensamt för hybriderna är att de oftast är sterila, men de sprids lätt med sina underjordiska utlöpare...... Vilka är orsaken till att det är bäst att odla mynta i krukor eller pallkragar.......på friland på avgränsade ytor eller i en nedgrävd hink utan botten.......allt för att kontrollera örtens spridning. De trivs bäst i väldränerad jord i sol till halvskugga. De förökas på våren från sticklingar.

Myntor är fleråriga/ en perenn, som alltså vissnar under vintern men växer igen nästa vår......Men den gillar inte frost så det är bäst att vintertäcka den tidigt för att försäkra sig om att den överlever.

 

Då du skördar den ta enstaka blad eller grenar.....hårt klippta plantor brukar växa upp igen på ett par veckor.

 

 

Den kan bli upp till 20-30 centimeter hög
Mynta blommar också väldigt vackert med ljusvioletta blommor som växer i kransar........men då växten blommar så försämras smaken på bladen........så därför låter jag inte alla plantor gå i blom. De som gör det kan jag sedan använda i magiskt syfte.......eller i en bukett med snittblommor.

 

Myntans blommor älskas också av Bin, humlor och fjärilar.

 

Planteras med fördel nära Rosor för att minska angrepp från bladlöss på dessa.

 

 

När blomningen är över ska den skäras ned till markytan, då kommer snart nya skott som kan användas.

 

Mynta går bra att torka i små buketter hängande på en mörk, torr och luftig plats.......Enskilda blad eller grenar kan torkas i örttork eller på svag värme i ugnen.

När bladen smular sig lätt är bara att repa av dem och lägga i en mörk glasburk eller i en papperspåse.

 

Den behåller sig smak flera år vid rätt lagring men bäst är den under första året........Men till magi går det förstås att använda mycket längre.

 

Mynta kan med fördel användas färsk...... torkad som jag just nämt, men går även att frysa,

 

Hur Myntan fick sitt namn och kom till finns det flera olika historier om.......

 

En romersk version så blev Guden Pluto..... som har många likheter med den grekiska guden för dödsriket Hades...... kär i nymfen Minthe som för att undkomma honom förvandlar sig till en växt en mynta.......

I den grekiska versionen blir underjordens härskare Hades förälskad i nymfen Mentha. Hans hustru Persefone kommer på dem och i svartsjukt raseri dödar hon henne brutalt.....av resterna skapade Hades då växten Mynta med sin speciella doft och smak.

Persefones mor Gudinnan Demeters favoritdryck kykeon gjordes på korn och mynta.

 

 


I en svensk handskrift från ca 1500 kan du bland annat läsa att mynta lagd i klädkistor vaktar mot mal och "varder hon tuggad om morgonen då driver hon ut ond lukt ur munnen". I klostren gillades myntorna för sin förmåga att "dämpa lustarna". Folk i gemen har använt dem särskilt som magmedel, t. ex. mot illamående.

 

 

Med sin friska doft så har Myntan många användningsområden...... Den används inom kosmetiska och livsmedelsindustrin som smakämne på många sätt......bland annat i sötsaker......I aromaterapi, mediciner och parfymindustrin.....Används i drinkar, matlagning, konfektyr, godis, likör, desserter och vid medicintillverkning. I te, tandkräm och tuggummi.

 

 

Används i egentillverkade krämer, masker, schampo......Även till örtbuketter, potpurrier, doftkuddar....... i varma omslag och uppfriskande örtbad.

 

Tugga myntablad mot dålig andedräkt.

 

 

Strö ut myntablad för att avskräcka råttor..........Krossade blad kan användas för att avvärja flugor. Torkande delar av mynta sägs hålla myror borta.

 

Torkad ört i en liten tygpåse upphängd i garderoben ger en välluktande doft åt kläderna.

 

 

 


MYNTA I MAT:

 

Mynta är en välsmakande och väldoftande kryddväxt som används i mängder av maträtter och fungerar även som krydda till olika drycker.

 

Du kan använda myntan både färsk och torkad, gärna tillsammans med citronmeliss i en fräsch infusion eller som krydda till speciellt lammrätter.

 

I England där ger mynta smak åt specialiteter som myntasås och myntagelé speciellt till lamm och I nordeuropa har den länge kombinerats med dill och kummin i olika kötträtter. I Syd-Asien är den vanlig tillsammans med yoghurt, i chutney och starkt kryddade rätter.

 

En näve färsk mynta i salladen, såsen, drinken eller desserten lyfter den mest alldagliga rätt till helt nya fräscha höjder.

 

Man använder främst blad och grenspetsar.......

 

Det går att använda mynta till väldigt mycket och te är även det ett populärt användningsområde. Det är också väldigt enkelt att brygga te på mynta. Det enda du behöver göra är att skörda ett antal blad, stoppa ner dem i en kopp med stjälken uppåt och hälla på kokande vatten. Låt det stå och dra 5-10 min för att smakerna ska komma till sin rätt och komplettera gärna med lite honung så har du ett gott och hälsosamt te.

 

Jag brukar ofta lägga till torkad mynta i mina hälsoteér och häxbrygder för att förbättra smaken på dem.

 

Desserter är också ett område som med fördel kan förhöjas med hjälp av mynta.

Jordgubbar är ett utmärkt exempel på en klassisk sommardessert vars smak verkligen ges en extra kick om man låter dem marinera i en sockerlag där mynta ingår. Blanda hackad mynta, sockerlag och lime och skiva eller dela jordgubbarna i mindre bitar i marinaden och rör om. Låt dra i kylskåp minst 30 minuter.......servera tillsammans med vaniljglass.

 

 

 

 

 HÄR ÄR TVÅ RECEPT PÅ DRYCKER DÄR MYNTA INGÅR:

 

Mojito " En kubansk drink…...läckert uppfriskande när det är varmt."

1 glas :

1 tvättad lime
1 rejäl knippe färska myntablad
2 tsk socker
5 cl ljus rom
krossad is
sodavatten (efter smak)

 

1. Skär limefrukten i åtta bitar.

2. Lägg dem i ett högt glas och fyll ungefär halva glaset med myntablad.

Tillsätt socker och krossa alltsammans lätt med en mortelstöt eller sked.

3. Häll på rom och rör om ordentligt så att sockret löser sig.

Tillsätt krossad is.
Fyll på med sodavatten för en svagare drink.

 

 

ISTÈ med mynta :

 

1 liter vatten

1 dl råsocker

2 msk svart té exempelvis earl gray

citronjuice av en citron
en skivad citron

färsk mynta.

 

 

Koka hälften av vattnet (5 dl) och sockret ta bort från plattan, lägg i te och mynta och låt det dra i 5-10 minuter.

 

Sila bort teet och myntan, och låt svalna.

 

Tillsätt resten av vattnet och citronjuice.

 

Fyll en kanna till hälften med is och lägg i den skivade citronen.

Tillsätt teet och dekorera med färsk mynta.

Servera genast!

 

 

 

 

 MYNTA SOM MEDICIN:

 

I folkmedicin har man använt mynta mot bl.a. smärta, förkylning, huvudvärk, illamående, kräkningar och diarré........vid tarmsjukdomar, mot uppblåsthet, kramper och fisar med en dålig lukt.

 

Doften från myntan.... mentolen ansågs skydda mot och förebygga både förkylningar och smittsamma sjukdomar

 

Myntan innehåller stora mängder av mentol som är starkt kramplösande, antiseptisk samt motverkar inflammationer......är också smärtlindrande, antibakteriell, antimikrobiell och slemlösande.

 

Är även rik på vitaminerna A och C samt innehåller även vitaminen B3.


Mynta motverkar problem med matsmältningen samt minskar saltsyreproduktionen i magsäcken. Det innebär mindre sura uppstötningar och friskare andedräkt.......Är gasdrivande vid matsmältningsproblem...... Gall drivande ört som motverkar inflammationer i bland annat gallblåsa. Antiseptisk och lindrar klåda. Är smärtstillande och motverkar illamående.

 

Mynta kan hjälpa vid krampliknande smärtor som vid menstruation, mot spänningshuvudvärk, migrän, astma, lindrar vid halsont.......Verkar kylande, kan på huden vara lokalt smärtstillande..... Används vid behandling av olika hudsjukdomar, eksem, insektsbett och lättare brännsår.

 

Mynta kan medicinskt användas på många olika sätt....färsk, som te, tiktur, infusion, egna oljor/salvor eller köpt eterisk olja.

 

Eteriska oljor ska man alltid späda ut.... innan den används..... kan annars orsaka allvarliga allergiska reaktioner......på hud och slemhinnor.

 

Förutom eteriska oljor kan också pepparmyntsolja köpas........

Tänk då på att stora mängder av pepparmyntsolja kan vara giftigt på grund av sin höga halt av den eteriska oljan mentol. Pepparmyntsolja kan även ge allergiska reaktioner också i små doser.

 

Men mentol är ju bra mot slem och igentäppta bihålor....... färsk mynta/ några droppar olja i ett handfat med kokande vatten att inhalera under en handduk kan hjälpa fort och lätt.

Likaså några droppar olja i en luftfuktare......att andas in.

 

 

 

Tinktur :

2 msk. matskedar myntablad i 200 ml 40 % sprit / vodka låt stå några veckor och sila av.

 

 

Vid exempelvis huvudvärk kan te/ tinktur drickas, färska blad fästas eller gnidas på tinningarna, eterisk olja kan smörjas in.

 

Vid öroninflammation kan tinktur droppas i örat 3-4 ggr / dag. Om ingen förbättring sker efter några dagar uppsök läkare.

 

Vid Anemi kan färska myntablad i sallader under en tid hjälpa.

 

Utvärtes kan svårläkta sår tvättas med infusion ( Starkt te )

 

Som te kan det hjälpa vid ont i magen...... där orsak ännu ej utretts.

 

Vid dålig andedräkt kan myntavatten användas till munsköljning....... du kan också tugga på myntablad, detta håller dålig andedräkt borta och förebygger tandhygien problem orsakade av ett överskott av bakterier i munnen.

 

 

Te på Mynta kan lindra tandvärk, du kan även tugga på bladen......


Tugga på myntablad är också bra för att bli av med hicka.

 

 

O.B.S.

 

Använd inte mynta i någon form för länge i medicinskt syfte.....det kan anstränga hjärtat.

 

Mynta bör heller inte medicinskt ges till små barn.....Ej heller till någon med magsår.

 

 

 

MYNTA I MAGI:

Mynta styrs av planeten Venus och tillhör elementet Luft.

Örten är helgad åt Nymfen Mintha och andra nymfer. Till guden av dödsriket Hades och hans romerska motsvarighet Pluto, Gudinnan Demeter och Gudinnan Hekate

 

Mynta kan användas vid flera olika sorters Magi.......som exempelvis rening, healing, drömmagi, penningmagi, spådom, skyddsmagi, djurmagi och kärleksmagi


Mynta står för......pengar, helande, styrka, öka kraften, lycka, resa, drömmar, rening, kärlek, passion, välstånd, skydd, psykisk utveckling, frigörelse, förnyelse, vila, sömn, djur m.m.

 

Mynta hjälper till att stärka kommunikation mellan människor och andra världar.......Främjar energi och vitalitet.

 

Skärper intellekt och hjärna, skapar klarhet och välbefinnande......och skänker kärlek och pengar.

 

Myntan är en stimulerande ört och som man kan använda om man vill snabba på en besvärjelse.....få den att verka fortare.

 

Plockas/ skördas under vår och sommar gärna en torsdag vid tilltagande måne.

 

Om du sköljer håret och huvudet med ett avkok på mynta så blir du mer klartänkt.…..Bra om du t.e.x. ska läsa på inför eller skriva ett prov.

 

Att badda ditt huvudet med ett avkok på mynta kan också vara en första hjälp mot onda ögat.

 

Bränn mynta och andas in röken före sänggåendet för att få profetiska drömmar.Mynta placeras i hemmet som en skyddande ört......i kvastar, buketter eller kransar.

Eller använd olja från mynta i en aromalampa.Färsk mynta som läggs på altaret kommer att kalla på goda andar om du så önskar.......Kommer att vara närvarande och hjälpa dig i magi.Används gärna vid rening av ditt hus eller vid rening av din cirkel...... bränn den torkad.

Tvätta med ett magiskt renande vatten till golven....... droppa några droppar olja i hinken och lägg i en färsk kvist mynta.Djurmagi....... om krossad mynta gnids på en ny bikupa, kommer det att hålla bina från att döda och ge dig snälla bin.Placera mynta blad/ Amulett i din plånbok eller handväska...... eller gnid mynta på pengar för att ge dig rikedom och välstånd.

 

 

 

Tills Vi Möts Igen.....

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

 

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela