Johannesört

Publicerad 2018-03-18 14:44:13 i ÖRTER,

 
 

Johannesört - Hypericum Perforatum

 

Det som brukar kallas för ”äkta johannesört ”

Släktet Hypericum har omkring 270 arter, varav sju förekommer i Sverige......

 

Den äkta johannesörten är i vårt land allmän från Skåne upp till Uppland, mer sällsynt norr över men förekommer så långt upp som Ångermanland.

Äkta johannesört växer oftast i ängsmark, i skogsbryn, vägkanter och på bergknallar....... vanligen där jorden är magrare och det är mer sandig mark.

 

Äkta johannesört förväxlas ibland med den andra vanliga arten, som heter ”fyrkantig johannesört” Hypericum maculatum. Men den har dock en tydligt fyrkantig stjälk och små, trubbiga foderblad.

 

 
 
 

 

Ett annat sätt att skilja dem åt är på de gula blombladen, om du håller bladet mot ljuset så ser du små hål i det.....de ser perforerade ut och därav tillnamnet Perforatum.

 

 

 

Äkta Johannesört är en perenn växt som blir ca 70 cm hög, den är lite buskliknande. Stjälken är rund och kal som förgrenas till många små grenar med blad och blommor. Blommorna är väldoftande och ljuvligt klargula. Blommar under högsommaren och långt in på hösten......juli- september.
Av blommorna bildas fröna och de torra fröställningarna står sedan kvar på växtplatsen under hela vintern.

 

En blomma innehåller två färgämnen ett gult och ett rött.

Det röda färgämnet heter hypericin och är det som färgar dina fingrar röda om du smular en blomknopp mellan dina fingrar.......Det är dock inte så att alla blommor som ger röd färg då de krossas är den äkta då det sker hos flera olika arter av släktet.

 
 

 

Det är just den röda färgen gör att växten förknippas med blod.

Från början så sas det vara Odens blod.......Då han skadades vid en vildsvinsjakt så växte blomman upp där hans blod rann ned i jorden...... Och örten kallades från början för mannablod/ mansblod.

Men sedan vi ”kristnades” sas det att det istället var Johannes Döparens växt och där hans blod träffade marken då han halshögs växte den gula blomman upp....

Kyrkan ansåg att den var effektiv vid exorcism till att driva ut satan, demoner och onda andar.
Den hette en tid Fuga Dæmonum.......fuga betyder "flykt" på latin kan alltså översättas med "de onda andarnas (demonernas) flykt".

Därför kallades växten också satansflykt och djävulsflykt i folkmun.

 

Men numera kallar vi den Johannesört........Och i de flesta länder så kallas den olika variationer på Johannes som John, Hannes, Hans e.t.c........ I England kallas den exempelvis för St John´s Wort.

 

 

 

 

Johannes Döparens dag firas numera i Sverige den 24 juni...... tidigare firades han på midsommardagen.

 

Och växten förknippas mycket både med den hedniska högtiden Litha och Midsommar.

 

 
 
Johannesört kallas ofta för mirakelörten, eftersom den kan bota så många olika åkommor.

Inom den kinesiska medicinen har örten använts i mer än 4 000 år och i Europa i mer än två årtusenden.Man vet att Hippokrates använde johannesört 400 f.Kr. och att även korsfararna använde denna ört som läkeväxt.

 

 På 1600-talet gav man häxanklagade kvinnor en dryck på johannesört och tistelfrö som skulle få dem att bekänna sitt samröre med djävulen.

 

På svenska har Det latinska namnet Hypericum perforatum........ slagits samman och förvanskats till hirkum pirkum som benämning på brännvin kryddat med johannesört.

Det är den eteriska olja som johannesörten innehåller som har en aromatisk kådliknande doft som ger brännvinet dess röda färg och karaktäristiska smak.

 

Även ett te på äkta johannesört får en blodröd färg när du slår hett vatten över de gula blommorna.

 

Johannesört används också vid växtfärgning av garn och tyg......

Vid färgning används främst blommorna....... Och ger fina bruna och gula färgnyanser.

Blommor i alun ger ull en vacker gul färg......... blommor i alkohol färgar silke lilaröd.

 

 

Örten även kallades tobaksgräs eftersom den har brukats som ersättning för eller till utdrygning av tobak.......Då är det inte blommorna utan de torkade bladen som har använts.

Enligt gammal folktro ansågs rök av örten har skyddat mot smittor och krossad ört lagts på och läkte ormbett.

Då man samlar johannesört används främst blommande grenspetsar, knoppar och blommor.

 

Johannesört är listat som en skadlig ogräs i många länder då boskap som betar det som foder kan djuren bli såriga i munnen och det kan framkalla missfall. Men den lockar också till sig bin och fjärilar.

 

 

 

JOHANNESÖRT I MEDICIN:

 

Johannesört, ringblomma och arnika är de tre stora sårläkarna inom europeisk örtmedicin och alla verkar framför allt genom sina rödgula färgämnen.

 

Johannesörten har använts och används både i konventionell farmakologi och i naturmedicin.

Som smärtstillande och nervlugnande medel, mot matsmältningsbesvär, diarré och som milt sömnmedel.

Örten är verksam vid depressioner och hjälper lika bra mot nedstämdhet och ångest som syntetiskt framställda läkemedel.

Men problemet är svårigheten att dosera på ett kontrollerat sätt.
Så är du allvarligt psykiskt sjuk, är djupt deprimerad eller har svåra sömnproblem är det inget bra alternativ.

Men om du känner dig nedstämd eller har klimakteriebesvär kan det hjälpa att dricka johannesört som 1-2 koppar te om dagen under en begränsad tid.

Troligen fungerar johannesört på ett liknande sätt som antidepressiva mediciner, alltså genom att öka tillgängligheten av olika signalämnen i hjärnan. Det brukar ta 2–3 veckor innan man får effekt. Märker man inget efter den tiden, eller om nedstämdheten tilltar, bör man absolut söka läkare.

 

 

Elementet eld som Johannesört tillhör och dess många associationer till solen gör det förståligt att den har den positiva effekten på just depressioner......... som ju ofta är orsakad av bristen på solljus.

 

 

Johannesört innehåller eteriska olja och garvämnen, vilka gör den inflammationshämmande, bakteriehämmande och sår-läkande. Tvätta skrubbsår, mindre brännsår och andra mindre hudskador med ett utdrag. ( starkt te )

Garvämnena har också sammandragande egenskaper. Därför kan den användas som lindrande medel på blåmärken, åderbrock, vid reumatism, ischias, bältros, migrän och värkande leder.

 

Johannesört är milt urindrivande, kramplösande, smärtstillande och nervlugnande medel, används mot matsmältningsbesvär och diarré, vid menstruationsbesvär samt som ett milt sömnmedel.

 

Lotioner och salvor av johannesört kan användas mot vrickningar och blåmärken framförallt om huden är inflammerad eller smärtar de görs av olja.....som du också kan smörja med eller använda som omslag.

 

 

 

JOHANNESÖRTS OLJA:

 

För att göra en olja.......lägg blommor/ knoppar i en burk fyll på med ekologisk mandel eller olivolja. Låt stå i soligt fönster 5-6 veckor. Skaka burken några gånger varje dag. Sila oljan som ska vara ljusröd då den är färdig.

 

Apoteken sålde tidigare "johannesörtsolja" som de gjorde genom att koka blommor/ knoppar med olivolja.......en variant som går fortare att framställa men inte lika hållbar.

Denna vackert rosenröda olja användes som liniment på giktbrutna lemmar och värkande leder.

Den användes också till att smörja på brännskador, svårläkta sår och hemorrojder.

 

TINKTUR PÅ JOHANNESÖRT:

 

Tinktur är då du lägger örter, blommor, rötter färska/ torkade finfördelade i alkohol ( minst 40% ) låter det stå i 4-6 veckor i ett soligt fönster silar.... blir ett koncentrat av örten som håller i många år.....

Då jag gör tinktur på johannesört använder jag endast knoppar av blommor som ännu ej slagit ut.

 

 

VARNING!

 

Kvinnor som är gravida eller ammar ska inte använda johannesört eftersom det kan orsaka både missfall och överförs till barnet via mjölken.

 

Färska blad innehåller ämnen som kan verka irriterande på hud och slemhinnor att äta av den färska örten eller få växtsaft på huden kan orsaka ökad känslighet för solljus.

 

 

Johannesört bör inte kombineras med andra läkemedel, eftersom den kan påverka deras effekt eller påskyndar nedbrytningen av vissa läkemedel.

 

Bland annat har man sett sänkt effekt av p-piller och den blodförtunnande medicinen Waran.

Johannesört bör inte heller kombineras med annan antidepressiv medicin, eftersom den sammanlagda effekten då kan bli alltför stark.

 

 

Personer känsliga för solljus rekommenderas undvika preparat av johannesört i kombination med långa vistelser i solen.........eftersom kombinationen av solljus och johannesört kan ge allergiska reaktioner på huden.

 

 

 

 

 MAGISKT MED JOHANNESÖRT:

 

Johannesört är en ört av sol, eld och värme.

 

Den styrs av Solen och tillhör elementet Eld.
Johannesört är helgat åt bl.a. Guden Oden Och Guden Lugh

 

Johannesört har flera magiska egenskaper som Skydd, Styrka, Lycka, Hälsa, Kärlek, Mod......

 

Och kan användas vid många olika sorters Magi som divination / spådomar, vid rening,

vid skyddsritualer.

 

Johannesört används för ge skydd mot dåliga energier och mot onda andar, för att säkerställa hälsa hos dig själv och andra. Att ge glädje, lycka, och styrka.

 

En kvist under kudden sägs ge visioner och sanndrömmar.

 

Vid kärleksMagi kan ”ogifta” kvinnor/ män placera örten under sin kudde för att hjälpa till att drömma sanndrömmar om sin framtida partner.

 

Johannesört är bra att använda i en växtamulett.......Då den kan vara renande och skydda.....

 

Mot exempelvis rädsla och elakt skvaller.

 

Göra dig osårbar i alla slags stridigheter och hjälper dig att få din vilja igenom i situationer där du upplever ett eventuellt motstånd.

 

Doften från färsk johannesört anses vara bra för bortdrivning av andar och trolltyg.

 

 

 

 

Torka blad, smula och bränn som rökelse för att ta bort negativ energi, dåliga andar och / eller"onda" energier.

Det kan också brännas under ritualer av exorcism.

 

Plockas alltid kring Litha för att ge extra skydd mot ondska.

Binds in i kransar och bränns i sabbatseldar.

Sägs vara den tid då örten också är extra magisk och den tid du gärna skall plocka den.

 

Blommor som tagits in i huset på midsommardagen sägs skydda hushållet från all möjlig olycka, mot onda andar, det onda ögat , sjukdomar, stormar och åska.

Upphängd i taket i boningshus och ladugård skyddar johannesörten både folk och fä.

 

Bär man johannesörten på sig blir man osårbar och väcker kärlek hos alla man möter.

 

Är bra att bära med sig en kvist av Johannesört som skydd på sina långa och farliga resor.

 

Örten plockas så snart blommorna har slagit ut....... Sägs att den förstärker kraften i all magi.

 

 

Enligt en gammal sed pryder man bilder med växtens blad, för att hålla onda andar borta.

 

 

Ur blommor och blad kan en starkt röd färg pressas, som är ett ypperligt färgämne......

 

Kan användas till att skriva med på en ritual...... eller i din B.O.S.

Den röda saften kan användas som symbol för blod/ istället för blod i en ritual eller i en spell.

 

Vid ritualer som handlar om död eller återfödelse......

 

För Häxor som jag som är i klimakteriet är det en god ersättning för mensblod.

 

 

Johannesörtsolja kan vara användas som smörjolja för midsommarritualer och vid exorcism.

 

 

Och vid KärleksMagi kan Johannesörtsoljan, som man gnider sina värkande händer, armar och axlar med också fungera bra som först lugnande sedan eggande massage inför en kärlesakt. Massage och beröring i alla former skänker ro och närmast en euforisk känsla som lätt leder vidare till ömhet och kärlek.

 

 

Tills Vi Möts Igen.....

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela