Vallört

Publicerad 2019-05-11 10:37:53 i ÖRTER,

 

 
 
 Vallört – Symphytum officinale

 
Vallört är en ört som finns i flera varianter......kanske vi ska kalla det arter och även hybrider.

 
Äkta Vallört - Symphytum officinale är den av dem som man helst vill ha då du önskar använda den för medicinskt bruk.......

 
 
 
 
 
 

Jag anser personligen att även Fodervallörten – Symphytum asperum och hybriden Upplandsvallört - Symphytum x uplandicum besitter samma medicinska läkande egenskaper. 

Men till medicinsk behandling rekommenderas den äkta vallörten....... Magiskt och vid trädgårdsarbete är det absolut ingen skillnad.

Den vanligaste och den som jag är omgiven av är den blå hybriden Upplandsvallört som är en korsning av den äkta och fodervallörten.

 

Hädanefter kommer jag inte tala mer om specifika arter utan endast använda benämningen vallört.

 

 

 

Vallört är en flerårig växt...... hör till de största av våra strävbladiga växter. Som mest kan den bli så hög som två meter, och de sträva rosettbladen kan bli upp till en halv meter långa.......Bladen är mörkt gröna......Den blommar i juni-juli.........Blommorna är små klocklika.... Färgen från blekt rosa till purpurröda eller blå.......Blommorna ger stora mängder nektar och också lite pollen som samlas av bin.

 

 

 

Roten är en kraftig pålrot. Växten sprider sig lätt, med utlöpare från en ”moderrot” och bildar ofta stora bestånd........ så man kan skörda rötter av alla småplantor som spridit sig i trädgården och spara moderplantan.......Den kan också spridas med frön med hjälp av främst myror och du kan själv plantera sticklingar eller dela roten på våren.

 

Vallörten är så kallad invasiv och sprider sig av egen kraft om du inte håller efter den, så du bör tänka en och två gånger om du verkligen vill ha in den i din trädgård........Och var den ska få växa.

 

 

 

Örten kommer ursprungligen från sydöstra Europa och västra Asien. Kan idag hittas i hela Europa och österut till västra Sibirien, i Centralasien och i Turkiet.

 

Det latinska namnet Symphytum betyder “låter sammanväxa”.

På svenska kallas denna växt för svartrot och även benvälla. ( Välla betyder svetsa, läka ihop )

 

 
 

Användes medicinskt redan under antiken …...Då läkare ansåg den vara det bästa läkemedlet vid benbrott.

Hildegard av Bingen nämner örten bland den tyska folkmedicinens läkeväxter på 1100-talet.

 

På vissa håll i Europa är det än idag tabu att ge en ung kvinna en bukett vallört, eftersom förr i tiden visste "alla" att vallört kunde användas till att få en brusten mödomshinna att växa ihop igen

 

I mitten av 1900-talet fick vallörts roten plötsligt rykte om sig att kunna bota cancer.....vallört importerades och blev 50-talets mest sålda örtmedicinen på svenska apotek.

Senare visade studier att den tvärtom kunde orsaka både leverskador och cancer och 1978 utfärdade Statens läkemedelskontroll en varning mot att använda den.

 

Och det gäller än idag......Vallört bör intas på något vis utan endas användas utvändigt.

 

 

Ämnen i Vallörts roten påverkar cellreproduktion positivt och stimulerar därför läkning av sår.

Har därför använts i olika läkande salvor och lotioner.....

 

 

 

 

Du kan med fördel också använda den på olika sätt som gödsel i din trädgård......De stora, sträva bladen innehåller höga halter av kväve, fosfor och framför allt kalium, tillsammans med ett brett spektrum av mikronäringsämnen. De används främst som gödsel på och i jorden. 

Lägg vallört i ett större kärl med flera hål i botten som ställs ovanpå en uppsamlingskärl.....Då vallörten ruttnar så bildas det vätska/ ett koncentrat späd det 1 del med 15-20 delar vatten och använd som gödningsmedel.

 

Eller lägg vallört i en hink och fyll på med vatten......låt den ruttna (Det tar ca en vecka och luktar hemskt ) sila av och späd 1 del med 10 delar vatten och vattna med det. Du kan även blanda med nässelvatten som görs på samma sätt.

 

 

 

Du kan också gräva ned sönderdelade växtdelar direkt i det land som du vill gödsla, det är effektivt eftersom vallörten förmultnar snabbt. Är också perfekt för att förbättra och hålla igång mikroorganismerna i din kompost.

 

Du kan skörda blad från en vallörts planta 3-4 gånger under en säsong inte mer om du vill behålla den i din trägård.

 

Rötter samlas in och torkas.........Tvätta rötterna noga och skär i cm stora bitar...... torka dem i ugn/ örttork då de är riktigt torra förvara dem i en mörk glasburk så håller de i några år.

 

 

 

 

 

VALLÖRT SOM MAT:


De unga rötterna kunde förr användas som surrogat för sparris, de unga bladen som krydda i soppor och de äldre bladen tillagades som spenat.

 

Valörts rötter i kombination med maskrosrötter och cikoria rötter användes under kriget som substitut för kaffe.

 

Men nu idag används inte vallört i matlagning eller intas på något sätt då det konstaterats att den är både giftig, kan orsaka leverskador och även är cancerframkallande.



 



 

VALLÖRT SOM MEDICIN:

Vallört innehåller många olika ämnen som har många olika medicinska egenskaper, den är både inflammationshämmande, smärtstillande, retningslindrande och antibakteriell.

 

Och har därför använts för att lindra många åkommor och sjukdomar.

 

Invärtes....... mot exempelvis diarré, rödsot, blåssjukdomar, magsår, slembildningar, kronisk snuva, blodspottning, astma. och inre blödningar. Bäst är det dock att helt undvika att använda vallört invärtes då den innehåller ämnen som är giftiga kan orsaka förgiftning, yrsel och kräkningar.

Vallört kan förstöra levern och är cancerframkallande.

 

 Utvärtes......mot ledvärk, hudsjukdomar, eksem, svårläkta sår, acne, brännskador, skavsår, snyggar till fula ärr m.m

Men framförallt i synnerhet vid benbrott och ljumskbråck, skador på ben, brosk och vävnader.

 

Det är rötterna man använder. De är rika på slem, som är inflammationshämmande och drar ut var ur sår.I rötterna finns också ämnen som stimulerar nybildning av ben- och hudvävnad, och det är de som gör att benbrott läker snabbare om man behandlar dem med vallört.

 

 Vi använder den ju främst vi omslag vid ledvärk, på blåmärken, inflammationer, ärr, acne och naturligtvis vid sårvård.

 

Man kan koka te av rötterna och göra ett omslag på den skadade huden eller så gör man en glycerintinktur som man sedan använder till omslag. ( recept finns nedan )

Vallört ska dock inte användas för mycket djupa eller punkterade sår........eftersom den kan göra så att ytan att läker snabbare än sårets nedre del och orsaka abscesser.

Man måste också vara säker på att såret har rengjorts mycket noggrant innan du applicerar lägger på omslag med vallört........ Detta för att inte försegla smuts i såret.

 

 

 

Ansiktsvatten av roten kan hjälpa mot acne, och få grov och slapp hy att bli slätare och mer elastisk.

Vallört kan också användas i salvor och lotioner.

 

Vallörts tinktur:
* Gör en glycerinblandning av 70 % glycerin och 30 % kokt vatten. ( glycerin finns att köpa på apoteket )
* Krossa torkade rötter och fyll en glasburk till häften.
* Slå på glycerinblandningen så det täcker dem.
* Sätt på locket och låt tinkturen dra i ca. en månad.
* Sila blandningen genom en duk och pressa ordentligt.
* Häll upp tinkturen på en mörk glasflaska ( Nu håller i ca. 4 år )

Kan om den spädes med vatten användas vi omslag på sår, baddas på ärr och på acne.

 

 

 
 
 MAGISKT MED VALLÖRT:


Vallört styrs av Planeten Saturnus och tillhör Elementet Vatten.
Örten är helgad åt Hecate och åt Haggan.

 

Vallört främjar healing och god hälsa, samt hjälper dig att kontrollera stress.

 

Står också för bl.a. skydd, tur, pengar och resor.

 

Magiskt använder du rot, blommor och blad.

 

Vallört används som skyddsört på resor.......lägg blad i bagaget för att skydda mot stöld.

Ha i en amulett i fickan eller runt halsen som beskydd av dig.

Lämna en amulett hemma då du reser om du är orolig för att din partner ska vara otrogen

 

Skydd i din bil.....häng en amulett på backspegeln eller göm den i bilen.

 

För tur vi spel på exempelvis kasino, pokerspel eller om du spelar på lotto, tips, hästar eller köper lotter.........Linda in de pengar du tänker satsa i vallörts blad under några dagar innan de ska satsas.
Då kommer dina pengar återvända till dig......förhoppningsfullt i sällskap med andra.

 

 

 

Vallört kan läggas i ett bad efter en ritual för att du ska slappna av och rena dig........Eller om du behöver läkas efter ett uppbrott i en kärleksrelation..



Den kan brännas i kombination med gråbo för att hjälpa till vid spådom........för att skärpa din koncentration.

Användas i Magi för att avsluta dåliga och ohälsosamma relationer.



Också i Magi för att uppnå Lycka.......



För att få tur särskilt i finansiella frågor och med pengar.

 

 

 

 

Tills Vi Möts Igen.....

 

Må Gott <3 LUNA ©

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Annika

Publicerad 2019-05-18 21:15:17

Roligt att ha hittat hit. Jag bor utomlands sen många år men ska vara i Sverige i midsommar. Har aldrig gillat "vanligt" midsommarfirande, speciellt nubbe o dyl men det slog mig att det skulle vara en bra dag för kraftsamling och läkning, speciellt just för att jag är hemma på min födelseort. Så jag läste och funderade på alternativ och magiska ritualer för den dagen och natten och på så vis hamnade jag på din blogg (via inlägget om gråbo😊). Men hit kommer jag tillbaka - känner att jag kan lära mig mycket!

Svar: Tack Annika <3 Kul att du hittat min blogg :) Ja, Midsommar är speciellt. Jag har skrivit flera bloggar om sommarsolståndet/ Litha i vilka du kanske kan hitta inspiration till ditt eget firande. Här är länkar till några av dem. https://magisktliv.blogg.se/2016/june/litha.html , https://magisktliv.blogg.se/2017/june/infor-sommarsolstandet.html , https://magisktliv.blogg.se/2018/june/sommarsolstandlithamidsommar.html Må Gott <3 LUNA
Luna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luna

Denna blogg handlar om mitt "andra liv" som Luna. Jag är Wiccan och Häxa, och jag vill berätta om det. Om högtider, örter, ritualer och annat magiskt i mitt liv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela